Με όραμα ένα πιο πράσινο μέλλον μέσω καινοτόμων τεχνολογιών, η Green’s Gaia είναι μια 100% ελληνική, startup εταιρία, που ιδρύθηκε το 2021 και πήρε την τελική της μορφή το 2022. Αποτελεί μία καινοτόμα πρόταση στον τομέα του περιβάλλοντος, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών για ιδιώτες και επιχειρήσεις, έχοντας ως moto «Καλλιεργούμε ένα πιο πράσινο αύριο».
«Η Startup Green’s Gaia ασχολείται με περιβαλλοντικές υπηρεσίες μέσω των οποίων παράγει πιστοποιημένα κι αυθεντικά πιστωτικά μόρια άνθρακα (Carbon Credits) με φυσικό και τεχνητό τρόπο, με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την ανάπλαση του περιβάλλοντος και την ουδετεροποίηση του εταιρικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος» τονίζει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Βασίλης Δημητρακάκης.
Ο κ. Δημητρακάκης μιλά για την Green’s Gaia με μεγάλο ενθουσιασμό: «Η ιδέα της Green’s Gaia ήταν αποκύημα του να αφεθεί μία παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές ως κληροδότημα, όπως παράλληλα και του να προστατευθεί ο πλανήτης και να επιτευχθεί η ανάπλαση του περιβάλλοντος».
Η επιλογή του ονόματος της Green’s Gaia
Για τον ίδιο είναι πολύ σημαντική η προσφορά στο περιβάλλον, αλλά και η ανάδειξη της Ελλάδας σε αυτή την νέα και καινοτόμα προσπάθεια. Εξάλλου, όπως μας είπε ακόμα και η επιλογή του ονόματος περιλαμβάνει το GR, ενδεικτικό της «ελληνικής καταγωγής ». Στη συζήτησή μας ο κ. Δημητρακάκης αναφέρεται πολύ συχνά στις ρίζες, και πόσο σημαντικό είναι να γυρνάμε εκεί προκειμένου να θέτουμε ισχυρά θεμέλια για το μέλλον.
Εκτός από το ελληνικό χρώμα που επιθυμούσε εξαρχής να «χρωματίζει» το brand της, η επιλογή του ονόματος πραγματοποιήθηκε με βάση άλλα τρία κριτήρια:
- Το δημιουργικό κριτήριο : να είναι εύηχο και να παραμένει στη μνήμη
- Το τεχνικό κριτήριο: να είναι εύκολο στην αναφορά του, να έχει γλωσσολογική ουσία και να είναι νομικά «ελεύθερο»
- Το στρατηγικό κριτήριο: να εμπεριέχει την ουσία της κουλτούρας της εταιρείας , να είναι προσαρμοσμένο στις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία και να είναι αναγνωρίσιμο.
Αποκέντρωση
Για τον κ. Δημητρακάκη η εντοπιότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Δεν είναι τυχαίο που η εταιρεία έχει την έδρα της στο Καρλόβασι της Σάμου, ενός νησιού που βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια.
Τα projects
Η εταιρεία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε στάδιο διαδικασίας μελέτης για αναδόχους και σε διαδικασία διάδρασης με διάφορους φορείς γνωστοποιώντας την πολύτιμη αξία των πιστωτικών μορίων άνθρακα και πώς μπορούν αυτά να βρουν εφαρμογή σε εταιρείες, οργανισμούς κτλ.
«Παράλληλα έχουν ήδη γίνει σε χώρες του εξωτερικού επιτυχημένες δοκιμές του ρομποτικού μας συστήματος τεχνητής αναδάσωσης με απτά αποτελέσματα».
Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες όπως: αναδάσωση, συμβουλευτική, πιστωτικές μονάδες CO₂, γεωργικά έργα, τράπεζα μονάδων άνθρακα, συντήρηση.
Το ρομπότ που… φυτεύει
Όπως μας εξηγεί, το σύστημα τεχνητής αναδάσωσης δεν είναι απλώς ένα ρομπότ: πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα δενδροφύτευσης, από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έως και την περάτωση του έργου. Ξεκινάει από την λεπτομερή καταγραφή και τη συστηματική μελέτη της έκτασης προς αναδάσωση, καταστρώνει προσεκτικά το σχέδιο υλοποίησης του έργου και καταλήγει στην δενδροφύτευση μέσω σύγχρονων και καινοτόμων συστημάτων.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια ολιστική λύση στο κρίσιμο πρόβλημα της τωρινής ανεπαρκούς αναδάσωσης, το οποίο επιτυγχάνει την απόλυτη αύξηση του πραγματικού αριθμού δένδρων, αποτελεσματικά, ταχύτατα και με επιμέλεια χρησιμοποιώντας υβριδική τεχνολογία αιχμής.
Με αρωγό την τεχνολογία
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακάκη η τεχνολογία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, φέρνοντας για παράδειγμα την ανάπτυξη των ηλεκτρικών κι υβριδικών οχημάτων, τα οποία λειτουργούν με μηδενικές εκπομπές καυσαερίων.
«Ρομποτική και μηχανική τεχνολογία μπορούν να προσφέρουν ιδανικές λύσεις ενώ παράλληλα CCS (Carbon Capture and Storage) Projects μέσω της τεχνολογίας σε industrial scale δύνανται να επιτύχουν τη δέσμευση μεγάλων ποσοτήτων Co2 από την ατμόσφαιρα» τονίζει.
Η καταστροφή στην Ελλάδα
Ο κ. Δημητρακάκης αναφέρεται σε 1.726.260 καμένα στρέμματα πρασίνου στη χώρα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα βαρύ πλήγμα στη βιοποικιλότητα, στην ποιότητα του αέρα, στις συνθήκες διαβίωσης, στον τουρισμό που αποτελεί τη «βαριά» βιομηχανία μας όπως και στην εγχώρια παραγωγή αγαθών. Παράλληλα, η εικόνα αυτή συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και στην απώλεια υδάτινων πόρων.
Επενδύσεις
Τονίζει ότι η πολιτεία έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια τα οποία επικεντρώνονται στην αποκατάσταση ποσοστού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ενώ οι επενδύσεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας έχουν επικεντρωθεί σε ΑΠΕ οι οποίες φαντάζουν ως ιδανικές λύσεις που όμως πιθανόν μακροχρόνια δημιουργήσουν προβλήματα στον πλανήτη.
Από το CO2 στα καλλυντικά
«Στο άμεσο μέλλον αποσκοπούμε στο να γίνει ευρέως γνωστό το πιστωτικό μόριο άνθρακα (Carbon Credit) δημιουργώντας μια πιστοποιημένη αρχή γνήσιων Co2 Credits και στην επέκταση της Green’s Gaia στον υδάτινο θησαυρό μας, τους ωκεανούς» τονίζει.
Και αποκαλύπτει ότι κάποια μοντέλα CCS, εκτός της δέσμευσης κι αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα, μπορούν να παράγουν υποπροϊόντα κι ύλη προς δεύτερη χρήση πχ. καλλυντικά, ζωοτροφές κα.
Το όραμα για το μέλλον
«Όραμα μας κι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας είναι να αποτελέσουμε μια πρωτοπόρο εταιρεία, που θα μπορούν όλοι να εμπιστευθούν για να αποκτήσουν πιστοποιημένα κι αυθεντικά πιστωτικά μόρια άνθρακα μέσα από μοναδικά μοντέλα που προσφέρουν λύση Α to Z και παράλληλα τεχνογνωσία στον τομέα» τονίζοντας προσθέτοντας ότι στόχος είναι «ένα πιο βιώσιμο μέλλον, ένας πιο πράσινος πλανήτης και η άμεση συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων