Προ των πυλών βρίσκεται ο τελευταίος γύρος εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, καθώς πλησιάζει η ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων του τρίτου κύκλου του προγράμματος «Ηρακλής» με τις τράπεζες να αξιοποιούν το νέο πλαίσιο για περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Μέσω αυτού εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η αποενοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τάξης των 5 – 6 δισ. ευρώ, οδηγώντας τους δείκτες καθυστερήσεων στην περιοχή του μέσου ευρωπαϊκού όρου που σήμερα βρίσκεται λίγο χαμηλότερα του 2%.

Χαρδούβελης -ΕΕΤ: Οι τράπεζες έχουν γυρίσει σελίδα – Έρχονται αναβαθμίσεις από τους οίκους

Οι τράπεζες

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης διαβεβαίωσε χθες τις τραπεζικές διοικήσεις και την επενδυτική κοινότητα ότι η Πολιτεία είναι έτοιμη να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν για παροχή εγγυήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να τιτλοποιηθούν δάνεια περί τα 5 δισ. ευρώ.

Το νέο αίτημα

Εξ αρχής υπήρχε προβληματισμός στον κλάδο για την επάρκεια των σχετικών πόρων, καθώς εκτός από τις ανάγκες που θα προκύψουν για τις προς συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα, αντίστοιχες συναλλαγές θέλουν να ολοκληρώσουν και οι μεγάλοι του κλάδου.

Ανάλογα λοιπόν με την απορρόφησή τους από τον υπό δημιουργία πέμπτο τραπεζικό πόλο, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κινηθεί με ταχύτητα για την αύξηση των εγγυήσεων.

Υπολογίζεται ότι οι δύο μη συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν 1 δισ. ευρώ για την αποενοποίηση ανοιγμάτων 3 – 3,5 δισ. ευρώ περίπου, και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν από τους μεγάλους του κλάδου για την προώθηση των δικών τους συναλλαγών, το ύψος των οποίων θα μπορούσε να κινηθεί στη ζώνη των 2 – 2,5 δισ. ευρώ.

Αν λοιπόν απαιτηθούν πρόσθετες εγγυήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση των συγκεκριμένων τιττλοποιήσεων, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε την υποβολή αιτήματος προς την Κομισιόν για την αύξηση του αρχικού ποσού των εγγυήσεων (2 διs. ευρώ).

Όπως είπε, το επιπλέον ποσό θα είναι μικρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Οι επόμενες κινήσεις

Εφόσον εξασφαλιστούν οι εγκρίσεις, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα μειώσουν το απόθεμα των κόκκινων δανείων τους κάτω από τα 4 δισ. ευρώ, και το ποσοστό τους επί του συνόλου των χαρτοφυλακίων τους θα υποχωρήσει στο 2,5% ή και χαμηλότερα.

Από την άλλη, σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά θα διαμορφωθεί και ο δείκτης NPE του ενιαίου σχήματος Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας.

Εν συνεχεία, η μείωση των κόκκινων δανείων θα γίνει ως εξής:

Πρώτον, με οργανικό τρόπο μέσω ρυθμίσεων και την αναταξινόμησή τους σε πράσινα.

Δεύτερον μέσω της ενίσχυσης του ύψους των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Με τις κινήσεις αυτές εκτιμάται πως από την επόμενη χρονιά οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πιάσει το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Όφελος για όλους

Η επιτυχία του εγχειρήματος θα λειτουργήσει υπέρ της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της.

Η σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη ως προς τα κόκκινα δάνεια θα οδηγήσει σε πιο γρήγορες και μεγαλύτερης κλίμακας αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών, συμβάλλοντας και στη βελτίωση της αντίστοιχης βαθμολογίας για το αξιόχρεο του Δημοσίου.

Ως αποτέλεσμα, τόσο τα πιστωτικά ιδρύματα, όσο και το κράτος θα μπορούν να δανείζονται ευχερέστερα από τις αγορές και με καλύτερους όρους.

Η εξέλιξη αυτή παράλληλα με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ συνιστά συνθήκη ικανή για περισσότερες και φθηνότερες χρηματοδοτήσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Εξάλλου, από το πρόγραμμα «Ηρακλής» κερδισμένο βγαίνει και το Δημόσιο, καθώς αποκομίζει έσοδα από τις εγγυήσεις που παρέχει.

Επιπλέον, το ύψος τους αντιστοιχεί στο τμήμα των τιτλοποιήσεων που είναι εξαιρετικά πιθανό να ανακτηθεί. Με τον τρόπο αυτό ο κίνδυνος κατάπτωσης των εγγυήσεων περιορίζεται σημαντικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις