
Ανατροπές στις αυτόματες προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις έχει φέρει για χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους η ενσωμάτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα, επιπλέον στοιχείων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς λίγο πριν η ΑΑΔΕ πατήσει το κουμπί της αυτόματης υποβολής των δηλώσεων.
Ήδη έχουν ειδοποιηθεί 13.637 φορολογούμενοι, για τους οποίους έχουν σταλεί νεότερα στοιχεία από φορείς που μεταβάλλουν τη φορολογική τους υποχρέωση με την ΑΑΔΕ να τους καλεί να επισκεφθούν ξανά την εφαρμογή για να δουν το νέο φορολογικό αποτέλεσμα.
Φορολογικές δηλώσεις: Έως 1η Ιουλίου οι διορθώσεις – Πώς θα γλιτώσετε το πρόστιμο
Οι ανατροπές στις φορολογικές δηλώσεις
Παράλληλα, δρομολογείται η ενημέρωση περίπου 8.000 φορολογουμένων, οι οποίοι καλούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν οι ίδιοι τη φορολογική τους δήλωση έως τις 27 Ιουλίου καθώς με βάση μεταγενέστερες δικές τους ενέργειες ή νεότερα στοιχεία που εστάλησαν για αυτούς, δεν εμπίπτουν πλέον στην προεκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Το ίδιο ισχύει και για φορολογούμενους που έχουν υποβάλει δηλώσεις και εστάλησαν για αυτούς στοιχεία από δημόσιους / ιδιωτικούς φορείς, μετά την υποβολή της δήλωσής τους.
Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν τους προσυμπληρωμένους κωδικούς για μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, επιδόματα, προστατευόμενα μέλη και εάν διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις και να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως την 1η Ιουλίου. Στις 2 Ιουλίου η ΑΑΔΕ θα πατήσει το κουμπί της αυτόματης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν θα έχουν υποβάλει νωρίτερα οι ίδιοι τη δήλωσή τους.
Όμως ακόμα και μετά την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στους κωδικούς της δήλωσής τους υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμο μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024. Μόλις ο φορολογούμενος επιλέξει την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.
Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται, να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή του αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσει τα σημεία της δήλωσης που υπέβαλε αρχικά στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις.
Εκκαθαριστικά
Με το χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να «τρέχει» και να απομένουν 30 ημέρες απομένουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους 2.811.422 φορολογούμενοι με τα στοιχεία να δείχνουν τα εξής:
– Για το 49,29% των δηλώσεων ή 1.385.749 το αποτέλεσμα είναι μηδενικό.
– Για το 21,19% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 310 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 595.740 φορολογούμενοι με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 185,26 εκατ. ευρώ.
– Το 29,53% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 830.213 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,05 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.268 ευρώ, 30% αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δείγμα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων με την πρόσθετη επιβάρυνση να οφείλεται στην αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων αλλά το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.


Latest News

ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2025 για ακίνητα πληγέντων από φυσικές καταστροφές
Οπως αναφέρει η ΑΑΔΕ συμψηφισμοί και επιστροφές είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας

Πότε είναι η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Τι ισχύει για τις Αργίες του Πάσχα - Πώς αμείβονται
Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για τις αργίες του Πάσχα διευκρινίζεται για ποιες υπηρεσίες και καταστήματα θεωρείται αργία η Μεγάλη Παρασκευή

Πρεμιέρα για το Ψηφιακό Πελατολόγιο στον κλάδο των αυτοκινήτων – Πως θα λειτουργεί
Σε πραγματικό χρόνο η καταγραφή των αυτοκινήτων και των παραστατικών που κόβουν συνεργεία, πάρκινγκ, πλυντήρια και εταιρείες ενοικίασης

ΚΕΠΕ: «Μύθος» οι καλοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι - Η διαφορά με τον ιδιωτικό τομέα
Τι δείχνει μελέτη του ΚΕΠΕ που προχώρησε στην σύγκριση «πανομοιότυπων» εργαζομένων

Μεγάλα διεθνή συνταξιοδοτικά ταμεία βάζουν... πάγο σε επενδύσεις στις ΗΠΑ
Οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές από τον Καναδά, τη Δανία και άλλες χώρες επανεξετάζουν την έκθεσή τους στην οικονομία των ΗΠΑ

Τα φορο-τρικ που έφεραν την μεγάλη «ανατροπή» - Το σχέδιο Πιτσιλή
Οι φορολογικές δηλώσεις έχουν καθιερωθεί ως το εθνικό σπορ των Έλλήνων - Τι είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Τετραήμερο λουκέτο απο την ΑΑΔΕ σε γνωστό club στο Μπουρνάζι
Σωρεία παραβάσεων διαπίστωσαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε γνωστό club στο Μπουρνάζι.

Πρώτα ο... οβελίας, μετά οι συντάξεις - Πότε τελικά πληρώνουν τα ταμεία
Οι ημερομηνίες πληρωμής για τς συντάξεις ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Γ. Πιτσιλής: Έρχονται προσυμπληρωμένες δηλώσεις για τις εταιρείες
Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, μίλησε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X