Ανατροπές στις αυτόματες προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις έχει φέρει για χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους η ενσωμάτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα, επιπλέον στοιχείων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς λίγο πριν η ΑΑΔΕ πατήσει το κουμπί της αυτόματης υποβολής των δηλώσεων.
Ήδη έχουν ειδοποιηθεί 13.637 φορολογούμενοι, για τους οποίους έχουν σταλεί νεότερα στοιχεία από φορείς που μεταβάλλουν τη φορολογική τους υποχρέωση με την ΑΑΔΕ να τους καλεί να επισκεφθούν ξανά την εφαρμογή για να δουν το νέο φορολογικό αποτέλεσμα.
Φορολογικές δηλώσεις: Έως 1η Ιουλίου οι διορθώσεις – Πώς θα γλιτώσετε το πρόστιμο
Οι ανατροπές στις φορολογικές δηλώσεις
Παράλληλα, δρομολογείται η ενημέρωση περίπου 8.000 φορολογουμένων, οι οποίοι καλούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν οι ίδιοι τη φορολογική τους δήλωση έως τις 27 Ιουλίου καθώς με βάση μεταγενέστερες δικές τους ενέργειες ή νεότερα στοιχεία που εστάλησαν για αυτούς, δεν εμπίπτουν πλέον στην προεκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Το ίδιο ισχύει και για φορολογούμενους που έχουν υποβάλει δηλώσεις και εστάλησαν για αυτούς στοιχεία από δημόσιους / ιδιωτικούς φορείς, μετά την υποβολή της δήλωσής τους.
Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν τους προσυμπληρωμένους κωδικούς για μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, επιδόματα, προστατευόμενα μέλη και εάν διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις και να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως την 1η Ιουλίου. Στις 2 Ιουλίου η ΑΑΔΕ θα πατήσει το κουμπί της αυτόματης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν θα έχουν υποβάλει νωρίτερα οι ίδιοι τη δήλωσή τους.
Όμως ακόμα και μετά την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στους κωδικούς της δήλωσής τους υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμο μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024. Μόλις ο φορολογούμενος επιλέξει την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.
Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται, να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή του αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσει τα σημεία της δήλωσης που υπέβαλε αρχικά στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις.
Εκκαθαριστικά
Με το χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να «τρέχει» και να απομένουν 30 ημέρες απομένουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους 2.811.422 φορολογούμενοι με τα στοιχεία να δείχνουν τα εξής:
– Για το 49,29% των δηλώσεων ή 1.385.749 το αποτέλεσμα είναι μηδενικό.
– Για το 21,19% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 310 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 595.740 φορολογούμενοι με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 185,26 εκατ. ευρώ.
– Το 29,53% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 830.213 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,05 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.268 ευρώ, 30% αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δείγμα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων με την πρόσθετη επιβάρυνση να οφείλεται στην αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων αλλά το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη