Η ύστατη προσπάθεια των αγοραστών να επαναφέρουν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1420 μονάδες προσκρούει στην επενδυτική αβεβαιότητα. Η κατάρρευση βρίσκεται προ πτων πυλών, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης στη Γαλλία.

Η αξία του επιπέδου των 1420 μονάδων έχει σημειωθεί, όπως και η σημασία της απώλειάς του στη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου.

Όπως και εκείνη της ενδεχόμενης απώλειας των 1396-1401, καθώς κάτω από εκεί θα επεκταθούν οι πιέσεις.

Προφανώς, όλη η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την πολιτική ασάφεια στην Ευρωζώνη (με απαρχή τη Γαλλία) που προέκυψε από τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.

Επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω, είδαμε κακή και εικόνα και στις ευρωαγορές, καθώς παρά το ότι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ξεκίνησαν ορεξάτοι, με κέρδη έως και 1%, τελικά κατέληξαν σε χαμηλά ημέρας.

Ένα μέρος των πιέσεων στην Αθήνα ήρθε από την αποκοπή μερίσματος δύο δεικτοβαρών, ΜΥΤΙΛ και ΜΟΗ, αλλά η γενικότερη κατάσταση δείχνει και την απροθυμία των επενδυτών να υποστηρίξουν αγοραστικές θέσεις στο ταμπλό.

Τα τελευταία χαρτιά που αντέχουν είναι CENER, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ (το θέμα της ΤΕΝΕΡΓ θεωρείται λήξαν), ΚΡΙ, ΟΡΤΙΜΑ, ΟΛΠ, TITC, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ.

Και προφανώς, θα πρέπει να θυμηθούμε τέτοιου είδους συμπεριφορές, όταν θα αποφασίσουμε να… ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι.

Οι περισσότεροι τίτλοι, πλέον, και μετά τις τελευταίες συνεδριάσεις, δεν δικαιολογούν τοποθετήσεις, ενώ είναι προτιμότερο να περιμένει κάποιος έως ότου αλλάξουν τα δεδομένα, ή έστω εξομαλυνθούν τα πράγματα και καθαρίσει η εικόνα. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει τοποθέτηση σε ενδεχομένως υψηλότερες αποτιμήσεις.

Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να τιμολογήσει επακριβώς τους κινδύνους από μια αρνητική εξέλιξη, εστιάζοντας στην επικυριαρχία και ενδεχόμενη κυβέρνηση της ακροδεξιάς παράταξης της ΛεΠεν. Επομένως, είναι κρίμα να εγκλωβιστούμε σε μια αγορά που έχει δώσει καθαρό σήμα εξόδου, και μάλιστα συγχρονισμένο με την (αρνητική) ειδησεογραφία.

Τέλος, η Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων (26 εβδ.) του Ελληνικού Δημοσίου απέδωσε το χαμηλό 3,44% (ετησ.), σε νέο χαμηλό 16μήνου, αποτυπώνοντας και την επιβεβαίωση των αγορών για τα μειούμενα επιτόκια της ΕΚΤ. Η προηγουμένη δημοπρασία ΕΓΕΔ 26 εβδ. διενεργήθηκε στις 29/5 και η απόδοση τους διαμο­ρφώ­θηκε στο 3,55%, ενώ το υψηλό στα τέλη Οκτ. 2023 ήταν στο 3,92%.

Latest News