Η επιστολή με την οποία ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ενθάρρυνε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούζβελτ να αναπτύξει την πρώτη ατομική βόμβα πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό από τον οίκο Christie’s τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Η επιστολή αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της δημοπρασίας μιας πληθώρας αντικειμένων από τη συλλογή του Πολ Άλεν, συνιδρυτή της Microsoft που πέθανε το 2018 σε ηλικία 65 ετών.

Στην πραγματικότητα η επιστολή δεν γράφτηκε από τον ίδιο τον πατέρα της σχετικότητας αλλά από τον oύγγρο φυσικό Λέο Σίλαρντ με τη βοήθεια άλλων επιστημόνων.

Υπογράφηκε όμως από τον Αϊστάιν, ο οποίος ήταν ο διασημότερος επιστήμονας της εποχής του και είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να προσελκύσει την προσοχή του προέδρου.

Το γράμμα φέρει ημερομηνία 2 Αυγούστου 1939, λίγες εβδομάδες πριν ξεσπάσει ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Προειδοποιούσε τον Ρούσβελτ ότι οι Ναζί μπορεί να βρίσκονταν κοντά στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, και υπονοούσε ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να τους προλάβουν.

Τρία χρόνια αργότερα οι ΗΠΑ ξεκίνησαν το Πρόγραμμα Μανχάταν που οδήγησε στις πυρηνικές βόμβες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι το 1945, μια κρίσιμη καμπή για το τέλος του πολέμου.

Ο Αϊνστάιν, γερμανός και ο ίδιος, φέρεται πάντως να μετάνιωσε αργότερα για την επιστολή του. «Αν γνώριζα ότι οι Γερμανοί δεν θα πετύχαιναν στη δημιουργία μιας ατομικής βόμβας δεν θα είχα κάνει τίποτα» δήλωσε το 1947.

Η τιμή της επιστολής αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 4 και 6 εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει το BBC.

Το 2022 είχε βγει σε δημοπρασία η συλλογή τέχνης του Πολ Άλεν, η οποία περιλάμβανε έργα των Πικάσο, Νταλί και Βαν Γκογκ.

Απέφερε έσοδα 1,5 δισ.  δολαρίων, το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί ποτέ σε μία δημοπρασία.

Τα χρήματα διατέθηκαν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς σύμφωνα με την επιθυμία του Άλεν.

«Χωρίς αυτόν δεν θα είχαν υπάρξει οι προσωπικοί υπολογιστές» είχε δηλώσει παλαιότερα ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Ο Ολυμπιακός στον εμβληματικό πύργο του Nasdaq στην Times Square για δεύτερη φορά
Business of Sport |

Ο Ολυμπιακός στον εμβληματικό πύργο του Nasdaq στην Times Square για δεύτερη φορά

Στις 22:00 ώρα Νέας Υόρκης (05:00 ώρα Ελλάδας) προβλήθηκε ξανά στον εμβληματικό πύργο του Nasdaq το επικό βίντεο για την κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό. Η ελληνική σημαία και ο Θρύλος σε έναν από τους διασημότερους δρόμους του κόσμου.