
Η επιστολή με την οποία ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ενθάρρυνε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούζβελτ να αναπτύξει την πρώτη ατομική βόμβα πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό από τον οίκο Christie’s τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.
Η επιστολή αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της δημοπρασίας μιας πληθώρας αντικειμένων από τη συλλογή του Πολ Άλεν, συνιδρυτή της Microsoft που πέθανε το 2018 σε ηλικία 65 ετών.
Στην πραγματικότητα η επιστολή δεν γράφτηκε από τον ίδιο τον πατέρα της σχετικότητας αλλά από τον oύγγρο φυσικό Λέο Σίλαρντ με τη βοήθεια άλλων επιστημόνων.
Υπογράφηκε όμως από τον Αϊστάιν, ο οποίος ήταν ο διασημότερος επιστήμονας της εποχής του και είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να προσελκύσει την προσοχή του προέδρου.
Το γράμμα φέρει ημερομηνία 2 Αυγούστου 1939, λίγες εβδομάδες πριν ξεσπάσει ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Προειδοποιούσε τον Ρούσβελτ ότι οι Ναζί μπορεί να βρίσκονταν κοντά στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, και υπονοούσε ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να τους προλάβουν.

Τρία χρόνια αργότερα οι ΗΠΑ ξεκίνησαν το Πρόγραμμα Μανχάταν που οδήγησε στις πυρηνικές βόμβες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι το 1945, μια κρίσιμη καμπή για το τέλος του πολέμου.
Ο Αϊνστάιν, γερμανός και ο ίδιος, φέρεται πάντως να μετάνιωσε αργότερα για την επιστολή του. «Αν γνώριζα ότι οι Γερμανοί δεν θα πετύχαιναν στη δημιουργία μιας ατομικής βόμβας δεν θα είχα κάνει τίποτα» δήλωσε το 1947.
Η τιμή της επιστολής αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 4 και 6 εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει το BBC.
Το 2022 είχε βγει σε δημοπρασία η συλλογή τέχνης του Πολ Άλεν, η οποία περιλάμβανε έργα των Πικάσο, Νταλί και Βαν Γκογκ.
Απέφερε έσοδα 1,5 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί ποτέ σε μία δημοπρασία.
Τα χρήματα διατέθηκαν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς σύμφωνα με την επιθυμία του Άλεν.
«Χωρίς αυτόν δεν θα είχαν υπάρξει οι προσωπικοί υπολογιστές» είχε δηλώσει παλαιότερα ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.


Latest News

Πόσα χρήματα εξασφάλισε ο Ολυμπιακός από την ευρωπαϊκή του πορεία
Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην προκρίθηκε κόντρα στην Μπόντο Γκλιμτ, όμως πήρε μια σημαντική νίκη που τον φέρνει προ των πυλών του Champions League – Πόσα χρήματα εξασφάλισαν οι ερυθρόλευκοι από την ευρωπαϊκή τους πορεία…

«Οδύσσεια»: Και ο Ράιαν Χαρστ στο all-star cast του Κρίστοφερ Νόλαν
Η ταινία «Οδύσσεια» του Κίστοφερ Νόλαν βρίσκεται ήδη στην παραγωγή, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες το καλοκαίρι το 2026.

Οι σεναριογράφοι του «Dungeons & Dragons» παίρνουν τα ηνία της επερχόμενης ταινίας «Monopoly»
«Είναι οι τέλειοι ‘αρχιτέκτονες’ για αυτό το Monopoly», δήλωσε η Έριν Γουέστερμαν, συμπρόεδρος της Lionsgate Motion Picture Group, για τους Οι Τζον Φράνσις Ντέιλι και Τζόναθαν Γκόλντσταϊν

Στην κορυφή της Ευρώπης ο Εμμανουήλ Καραλής
Ο «Μανόλο» συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Ολλανδία

100 χρόνια Ολυμπιακός- Ο χρυσός αιώνας του «Θρύλου»
Ο Ολυμπιακός συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με ένα επικό τριήμερο εκδηλώσεων

Οι 3+1 λόγοι για να αλλάξει κάποιος δουλειά
Γιατί να αφήσει κάποιος τη δουλειά του για μια άλλη - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Τα 100 εκατομμύρια του Στίβεν Έι Σμιθ και το… πέσιμο του «μπαμπά» Λεμπρόν Τζέιμς
Ο Στίβεν Έι Σμιθ θα έχει να το λέει με την χθεσινή μέρα να του επιφυλάσσει τα πάντα αφού υπέγραψε νέο πενταετές συμβόλαιο με το ESPN αλλά είχε και επεισόδιο με τον Λεμπρόν Τζέιμς.

Μήπως οι influencers… βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας;
Οι «ιατρικές» αναρτήσεις στα social media είναι συχνά παραπλανητικές. Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τους… σύγχρονους κομπογιαννίτες των social media;

Γυναίκες και καριέρα: Ο μακρύς δρόμος της επαγγελματικής ισότητας [γράφημα]
Αν και έχουν γίνει βήματα προς την κατάκτηση της ισότητας, η εξίσωση «γυναίκες και καριέρα» είναι δύσκολη - Oι τελευταίες έρευνες

Σπάνιες φανέλες των Μάικλ Τζόρνταν και Κόμπι Μπράιαντ θα πωληθούν τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ
Η αγορά συλλεκτικών αντικειμένων έχει εισέλθει σε μια νέα φάση, όπου τα εξαιρετικά σπάνια αντικείμενα -συχνά από τις πρώτες σεζόν των παικτών- έχουν ανέβει σε μια υψηλή στάθμη τιμών