Η startup αυτόνομων οχημάτων Project 3 Mobility (P3), που δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή της κροατικής κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων Rimac Group, παρουσίασε την Τετάρτη το ρομποταξί Verne που κινείται με αυτόνομη οδήγηση και το οποίο έλαβε το όνομά του από τον Γάλλο συγγραφέα Ιούλιο Βερν (Verne), γνωστός για τα περιπετειώδη μυθιστορήματά του επηρεασμένο από την επιστημονική φαντασία. To εν λόγω όχημα αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2026 και πιλοτικά θα κυκλοφορήσει στους δρόμους του Ζάγκρεμπ.

Αυτόνομη οδήγηση: Βρετανική startup προσέλκυσε 1 δισ. δολ. από Nvidia, Softbank και Microsoft

Η startup εκτιμά ότι το πλήρως αυτόνομο διθέσιο ηλεκτρικό της όχημα, Verne, θα μπορεί να εκτελεί υπηρεσίες αστικού ρομποταξί μέσω μιας εφαρμογής για τους καταναλωτές, ενώ θα διαθέτει και έναν κόμβο για φόρτιση, καθαρισμό και συντήρηση.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε μια εμπειρία πολυτελούς αυτοκινήτου στο χώρο ενός compact οχήματος», δήλωσε ο Μάτε Ρίματς, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Rimac, που ανήκει εν μέρει στην Porsche AG.

«Το μέγεθός του είναι μικρότερο, αλλά έχει μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερη άνεση από ένα πολυτελές αυτοκίνητο», υποστήριξε.

Αυτόνομη οδήγηση με ισραηλινό λογισμικό στο… τιμόνι

Ο Ρίματς είπε ότι οι 300 υπάλληλοι της P3 εργάζονται εδώ και πέντε χρόνια για να αναπτύξουν το αυτοκίνητο από την αρχή, χρησιμοποιώντας λογισμικό αυτόνομης οδήγησης από την Mobileye Global που εδρεύει στο Ισραήλ.

Το Ζάγκρεμπ και άλλες 10 πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια για τα ταξί Verne, που φέρουν το όνομα του συγγραφέα του διάσημου μυθιστορήματος «Ο Γύρος του Κόσμου σε Ογδόντα Μέρες». Συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και με άλλες 20 πόλεις για την κυκλοφορία του αυτόνομου ρομποραξί, δήλωσε ο CEO της P3, Μάρκο Πέτζκοβιτς.

Το εργοστάσιο που παράγει τα οχήματα θα κατασκευαστεί στα περίχωρα του Ζάγκρεμπ, δήλωσε από τη μεριά του ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Τόμισλαβ Τομάσεβιτς.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η P3 έκλεισε τον γύρο χρηματοδότησης της Series A συγκεντρώνοντας περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της TASARU Mobility Investments, που ανήκει στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF), της νοτιοκορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας Kia και τον όμιλο Rimac.

Έχει επίσης λάβει 180 εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το συγκεκριμένο έργο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία