Το Ισραήλ τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει διαγωνισμό για τη δημιουργία του πρώτου υπερυπολογιστή της χώρας σε μια προσπάθειά της να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI), όπως δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της υποστηριζόμενης από το κράτος, Israel Innovation Authority.
Τεχνητή νοημοσύνη: Οι startups που ξεχώρισαν στην Ευρώπη – Τα βραβεία της Κομισιόν
Μιλώντας σε ένα συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης, ο Dror Bin είπε ότι ενώ η τεχνητή νοημοσύνη ήταν φίλος για τον τεχνολογικό τομέα του Ισραήλ, θα μπορούσε να μετατραπεί σε εχθρό χωρίς δράση, δεδομένου ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία.
Εθνικό πρόγραμμα ΑΙ ετοιμάζει το Ισραήλ
Ο CEO της Israel Innovation Authority σημείωσε ότι η κυβέρνηση προϋπολογίζει 250 εκατομμύρια δολάρια σε ένα εθνικό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης στο οποίο συμμετέχουν η ισραηλινή κυβέρνηση, η τοπική βιομηχανία και η ακαδημαϊκή κοινότητα. Το 60% του προγράμματος σχεδιάζεται να εκτελεστεί το 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027, πιθανώς με υψηλότερη χρηματοδότηση.
Η τεχνολογία αντιπροσωπεύει το 20% της οικονομικής παραγωγής του Ισραήλ και η χώρα θεωρείται ευρέως ως ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά κέντρα στον κόσμο. Ο Bin σημείωσε ότι από τις 9.000 νεοφυείς επιχειρήσεις του Ισραήλ, περισσότερες από 2.200 χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και το Ισραήλ είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο όσον αφορά την «παραγωγή» εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, με συνολικά 73 τέτοιες εταιρείες.
«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο, την κατάταξη και τη θέση του στο παγκόσμιο ράλι της τεχνητής νοημοσύνης, είπε.
Ο Bin επισήμανε ότι ένας υπερυπολογιστής για την εκπαίδευση μεγάλων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ήταν ζωτικής σημασίας από αυτή την άποψη.
«Όταν μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας ή ένας ερευνητής θέλει να εκπαιδεύσει ένα μεγάλο μοντέλο, θα πρέπει να αγοράσει χρόνο στο cloud (αφού), δεν υπάρχει τοπικό κέντρο δεδομένων με σημαντική ποσότητα GPU (μονάδες επεξεργασίας γραφικών) που να μπορεί να εκπαιδεύσει αυτά τα μοντέλα εδώ», εξήγησε.
Ο υπερυπολογιστής, πρόσθεσε ο Bin, θα είναι διαθέσιμος για ερευνητές και εταιρείες σε χαμηλότερο κόστος από αυτό της αγοράς.
Latest News
Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο
Ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται συχνότερα καθώς το κόστος της θα συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα.
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη
Χρειάζεται «οικονομικός πατριωτισμός» κατά τον πρόεδρο της Γαλλίας, που θα επενδύσει 109 δισ. ευρώ στην ΑΙ
Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek - Τι είναι το OumiAI
H Oumi αποσκοπεί στο να γίνει η πρώτη πραγματικά ανοιχτή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης - Τι λέει ο Έλληνας CEO στο Ot.gr
Πως κρίνει τον Ίλον Μασκ η ίδια του η δημιουργία
Το Grok AI που αναπτύχθηκε από την εταιρεία xAI του Ίλον Μασκ φαίνεται να έχει μερικά προβλήματα με τον δημιουργό του