Το Ισραήλ τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει διαγωνισμό για τη δημιουργία του πρώτου υπερυπολογιστή της χώρας σε μια προσπάθειά της να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI), όπως δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της υποστηριζόμενης από το κράτος, Israel Innovation Authority.

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι startups που ξεχώρισαν στην Ευρώπη – Τα βραβεία της Κομισιόν

Μιλώντας σε ένα συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης, ο Dror Bin είπε ότι ενώ η τεχνητή νοημοσύνη ήταν φίλος για τον τεχνολογικό τομέα του Ισραήλ, θα μπορούσε να μετατραπεί σε εχθρό χωρίς δράση, δεδομένου ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία.

Εθνικό πρόγραμμα ΑΙ ετοιμάζει το Ισραήλ

Ο CEO της Israel Innovation Authority σημείωσε ότι η κυβέρνηση προϋπολογίζει 250 εκατομμύρια δολάρια σε ένα εθνικό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης στο οποίο συμμετέχουν η ισραηλινή κυβέρνηση, η τοπική βιομηχανία και η ακαδημαϊκή κοινότητα. Το 60% του προγράμματος σχεδιάζεται να εκτελεστεί το 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027, πιθανώς με υψηλότερη χρηματοδότηση.

Η τεχνολογία αντιπροσωπεύει το 20% της οικονομικής παραγωγής του Ισραήλ και η χώρα θεωρείται ευρέως ως ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά κέντρα στον κόσμο. Ο Bin σημείωσε ότι από τις 9.000 νεοφυείς επιχειρήσεις του Ισραήλ, περισσότερες από 2.200 χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και το Ισραήλ είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο όσον αφορά την «παραγωγή» εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, με συνολικά 73 τέτοιες εταιρείες.

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο, την κατάταξη και τη θέση του στο παγκόσμιο ράλι της τεχνητής νοημοσύνης, είπε.

Ο Bin επισήμανε ότι ένας υπερυπολογιστής για την εκπαίδευση μεγάλων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ήταν ζωτικής σημασίας από αυτή την άποψη.

«Όταν μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας ή ένας ερευνητής θέλει να εκπαιδεύσει ένα μεγάλο μοντέλο, θα πρέπει να αγοράσει χρόνο στο cloud (αφού), δεν υπάρχει τοπικό κέντρο δεδομένων με σημαντική ποσότητα GPU (μονάδες επεξεργασίας γραφικών) που να μπορεί να εκπαιδεύσει αυτά τα μοντέλα εδώ», εξήγησε.

Ο υπερυπολογιστής, πρόσθεσε ο Bin, θα είναι διαθέσιμος για ερευνητές και εταιρείες σε χαμηλότερο κόστος από αυτό της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη