Το παράθυρο προς την υποσαχάρια Αφρική «ανοίγει» για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών η Ethiopian Airlines, ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιθιοπίας μιας χώρας με πληθυσμό κοντά στα 129 εκατ. κατοίκους. Δεν είναι τυχαίο που χαρακτηρίζεται «πολύτιμος συνεργάτης» του «Ελευθέριος Βενιζέλος» από  την κα. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ΔΑΑ γιατί το δίκτυο του αεροδρομίου προς την Αφρική δεν είναι μεγάλο και «η Ehtiopian μας συνδέει με την υποσαχάρια Αφρική».

Τουρισμός: Αυξημένες κατά 12,3% οι αεροπορικές αφίξεις το α’ τετράμηνο

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κα. Παπαδοπούλου σε χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης της Ethiopian Airlines, μόλις το 14% των ταξιδιωτών από το ΔΑΑ προς την Αντίς Αμπέμπα έχει ως προορισμό την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας. Ενα επιπλέον 12% έχει τελικό προορισμό το Γιοχάνεσμπουργκ, το 11% το Κέιπ Τάουν, τo 6% την Κινσάσα, το 6% την Ζανζιβάρη και το 51% άλλους προορισμούς της αφρικανικής ηπείρου.

Η Ethiopian Airlines

Η Ethiopian Airlines έκανε ένα γενναίο ξεκίνημα σε ταραγμένους καιρούς, καθώς ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου 2019 λίγο πριν την εμφάνιση της πανδημίας ανέφερε η κα. Ιωάννα Παπαδοπούλου. Παρά τις αντίξοες αυτές συνθήκες η παρουσία της ήταν συνεχώς ανοδική και από τους 842 επιβάτες το 2019 έφτασε το 2023 στους 32.662 επιβάτες, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην αγορά της Αθήνας.

Όπως τόνισε η κα. Παπαδοπούλου, συνολικά η αφρικανική αγορά, καταγράφει το 2023 άνοδο 27% σε σχέση με το 2019, ενώ και τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 καταγράφει άνοδο 15% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019.

Προβλήματα με τη βίζα

Η εικόνα θα ήταν ακόμη καλύτερη εάν οι Αιθίοπες δεν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα με την έκδοση βίζας για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Φλεριανό, General Manager Greece, της Gold Star Aviation που εκπροσωπεί την Ethiopian  στη Αθήνα, οι υπηρεσίες της χώρας μας στην Αντίς Αμπέμπα απορρίπτουν  πολλές αιτήσεις για βίζα γιατί θεωρούν ότι οι ταξιδιώτες θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας για εργασία. Επίσης έκανε λόγο για υποστελέχωση των υπηρεσιών, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει έδαφος για την ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ Αιθιοπίας και Ελλάδας.

Ωστόσο μπορεί η Αιθιοπία να είναι μία υπό ανάπτυξη χώρα ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστια βήματα μπροστά και αυτό είναι εμφανές σε όποιον επισκέπτεται την πρωτεύουσα της χώρας σημειώνει ό κ. Βασίλης Σαβαρίκας sales manager της  Gold Star Aviation.

Εξι πτήσεις την εβδομάδα

Όπως ανέφερε η Tigist Seyoum – Area Manager Ethiopian Airlines στην Ελλάδα,  στην ίδια εκδήλωση, οι πτήσεις της  Ethiopian Airlines, αποτελούν ένα κομβικό εργαλείο για τους κοινωνικοοικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Αιθιοπίας και της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή η Ethiopian Airlines προσφέρει τέσσερις επιβατικές πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Αντίς Αμπέμπα, στον δρόμο για την Αφρική. Από την 1η Ιουλίου ξεκινά ένα νέο δρομολόγιο από Αντίς Αμπέμπα προς Βαρσοβία μέσω Αθήνας ενώ τον χειμώνα σχεδιάζει να αυξήσει τις πτήσεις σε έξι την εβδομάδα.

Με περισσότερους από 135 προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο και 68 παγκόσμιους προορισμούς εμπορευματικών μεταφορών σε πέντε ηπείρους, η Ethiopian προσφέρει πολλές ταξιδιωτικές επιλογές τόσο για επαγγελματίες όσο και για ταξιδιώτες αναψυχής. Ειδικά στην Αφρική η εταιρεία εξυπηρετεί περισσότερους από 60 προορισμούς ενισχύοντας την διασυνδεσιμότητα της Μαύρης Ηπείρου με την Ευρώπη μέσω και της Αθήνας. Η Ethiopian Airlines διαθέτει ένα στόλο από 147 αεροσκάφη με μέσο όρο ηλικίας τα επτά έτη. Εκτός από τις επιβατικές υπηρεσίες της, η Ethiopian Airlines παρέχει υπηρεσίες φορτίου με ιδιαίτερη προσοχή σε φαρμακευτικά προϊόντα, ευπαθή προϊόντα, ζωντανά ζώα, τιμαλφή, επικίνδυνα και επικίνδυνα αντικείμενα.

Συμφωνα με τα δημογραφικά στοχεία του ΔΑΑ οι έλληνες και ελληνίδες που ταξιδεύουν προς την υποσαχάρια Αφρική είναι ηλικίας 43 ετών, ταξιδεύουν σε ποσοστό 42% για διακοπές και 41% για business ενώ οι αφρικανοί που ταξιδεύουν προς την Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο 41 ετών και κάνουν περίπου έξι ταξίδια τον χρόνο και ταξιδεύουν κατά 65% για διακοπές και 20% για δουλειές. Τόσο οι έλληνες ταξιδιώτες όσο και οι αλλοδαποί πραγματοποιούν ταξίδια διάρκειας κατά μέσο όρο 24 ημερών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός