Προς το μεγαλύτερο πτωτικό σερί των τελευταίων δύο ετών στην αγορά της Νέας Υόρκης οδεύει η τιμή του κακάο, καθώς πλέον η εστίαση της αγοράς στρέφεται στις ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις καλλιέργειες σε ζωτικούς παραγωγούς της Δυτικής Αφρικής.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν έως και 2,3% και οδεύουν για έκτη συνεχόμενη πτώση.

Οι τιμές δέχονται πιέσεις από την αισιοδοξία ότι οι βροχές σε ορισμένες αφρικανικές περιοχές θα στηρίξουν την τρέχουσα μεσαία καλλιέργεια και την παραγωγή της επόμενης σεζόν. Οι καλλιέργειες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται εν μέσω «περισσότερων βροχών και ευνοϊκής υγρασίας του εδάφους», αναφέρει η Maxar Technologies Inc.

Γιατί θα εκτοξευθούν οι τιμές της σοκολάτας το 2024

Αλλάζει ο καιρός στο κακάο

Ένας εκρηκτικός συνδυασμός διαφόρων παραμέτρων προκάλεσε έντονους κλυδωνισμούς στην αγορά του κακάο, η τιμή του οποίο εκτινάχθηκε νωρίτερα φέτος σε ιστορικά υψηλά πάνω από 11.000 δολάρια ο τόνος. Ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν έκτοτε υποχωρήσει – οδεύοντας προς την πρώτη τριμηνιαία απώλεια σε δύο χρόνια – η αγορά παραμένει ασταθής εν μέσω έλλειψης ρευστότητας, με τις τιμές να καταγράφουν μεγάλες διακυμάνσεις αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις ελλείψεις εξακολουθούν να υπάρχουν και μπορεί να διατηρήσουν την αγορά ασταθή.

«Οι πωλητές μπορεί να προλάβαιναν τον εαυτό τους, καθώς πραγματικά δεν υπήρχαν νέα αυτή την εβδομάδα για να αλλάξει το status quo, εκτός από την έλλειψη νέων απειλών για την καλλιέργεια που θα έφερναν νέους αγοραστές», ανέφεραν σε ενημέρωσή τους οι αναλυτές της ADM Investor Services.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει από το υψηλότερο σημείο τους, ο Pierre Andurand, ένας διαχειριστής hedge fund, γνωστός για τα στοιχήματά του στο πετρέλαιο, ο οποίος πόνταρε στο κακάο πριν από την τεράστια άνοδό του, ανέφερε στο Bloomberg ότι παραμένει ανοδικός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities