Την έντονη αντίδραση της Γερμανίας προκαλούν τα σενάρια που θέλουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρεμβαίνει σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία, πυροδοτήσει νέο ξεπούλημα στα γαλλικά ομόλογα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, μάλιστα υπογράμμισε ότι μία τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να είναι παράνομη.

«Μια ισχυρή παρέμβαση της ΕΚΤ θα εγείρει ορισμένα οικονομικά και συνταγματικά ζητήματα», είπε ο Λίντνερ την Πέμπτη, κληθείς να σχολιάσει ένα τέτοιο σενάριο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ινστιτούτου Ifo στο Μόναχο.

Αναφέρθηκε στο «σωστικό εργαλείο»  που διαθέτει η κεντρική τράπεζα στο πλαίσιο του TPI (Transition Protection Instrument), «το οποία μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο ως δελτίο τύπου».

Οι αρκούδες επελαύνουν σε γαλλικές μετοχές και ομόλογα – «Καπνός» πάνω από 200 δισ.

Το selloff στα γαλλικά ομόλογα

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις 9 Ιουνίου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, προκάλεσε την άμεση αντίδραση των επενδυτών ομολόγων, οι οποίοι ζήτησαν αμέσως ένα ασφάλιστρο απόδοσης έως και 80 μονάδες βάσης επί του γερμανικού δημόσιου χρέους, το μεγαλύτερο από την κρίση της ευρωζώνης πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Το spread έχει υποχωρήσει έκτοτε, σε μία ένδειξη ότι οι επενδυτές ανησυχούν λιγότερο για τις επιπτώσεις της εκλογικής αναμέτρησης, η οποία θα διεξαχθεί σε δύο γύρους: ο πρώτος την ερχόμενη Κυριακή 30 Ιουνίου και ο δεύτερος μία εβδομάδα αργότερα στις 7 Ιουλίου.

Οι φόβοι τους πυροδοτήθηκαν από τα σχέδια δαπανών που σκιαγραφήθηκαν από το ακροδεξιό κόμμα National Rally της Μαρίν Λεπέν και τους συμμάχους της, που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, και μια αριστερή συμμαχία που ονομάζεται Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η οποία είναι δεύτερη.

Οι φιλοδοξίες για το ΤPΙ

Η ΕΚΤ δημιούργησε το TPI το 2022 λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, εν μέσω ανησυχιών ότι η νομισματική σύσφιγξη θα προκαλούσε αναταραχή στην αγορά.

Όπως και το backstop για την αγορά ομολόγων που ανακοινώθηκε μια δεκαετία νωρίτερα στο απόγειο της κρίσης χρέους της Ευρώπης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατήρησαν την ασάφεια σχετικά με τον σχεδιασμό του προγράμματος, προκειμένου να αποφευχθούν εκ των προτέρων νομικά προβλήματα.

Ενώ οι αγορές περιουσιακών στοιχείων έχουν γίνει μέρος της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ, παραμένουν αμφιλεγόμενες και οδηγούν τακτικά το ίδρυμα στα δικαστήρια.

Μέχρι στιγμής, οι δικαστές έχουν ταχθεί στο πλευρό της ΕΚΤ υποστηρίζοντας ότι οι αγορές είναι νόμιμες, αλλά έχουν επίσης επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς και όρους που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν πιέσει όλα αυτά τα χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές