Ήπια θετικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με πολύ χαμηλό τζίρο, καταφέρνει να κρατηθεί πάνω από τις 1.400 μονάδες, αλλά όχι να βγάλει την αντίδραση που χρειάζεται στην παρούσα για να μειώσει τον κίνδυνο να χαθεί το επίπεδο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,25% στις 1.409,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 49,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,7 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,34% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.416,95 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός άνοδο 0,81% στις 1.216,65 μονάδες.

Ανασφάλεια και ερωτηματικά

Η λήξη του χρηματιστηριακού εξαμήνου συμπίπτει με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και ερωτηματικά για την πολιτική και κατ’ επέκταση δημοσιονομική κατεύθυνση μεγάλων χωρών-οικονομιών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts. Οι μετοχές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και τα κρατικά ομόλογα αποτελούν τον «εύκολο στόχο» σε τέτοιου είδους κρίσεις, με τα «απόνερα» να φτάνουν μέχρι το Χρηματιστήριο της Αθήνας, προσθέτει.

Σα να μην έφτανε το με αρνητικές αποχρώσεις διεθνές (γεω)πολιτικό περιβάλλον, το ΧΑ, στην προσπάθειά του να βρει σημαντικούς καταλύτες ανόδου, βρίσκεται αντιμέτωπο και με έκτακτη εγχώρια ειδησεογραφία, όπως η μη αναβάθμισή του από τον Οίκο MSCI σε αναπτυγμένη αγορά, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια και η μερική ή ολική αποχώρηση μεγαλομετόχων από το ταμπλό της λεωφόρου Αθηνών, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη.

Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον επικεντρώνεται περισσότερο στη διαφύλαξη του επιπέδου των 1.400 μονάδων παρά στην υπερκέραση του πολυετούς υψηλού των 1.500 που αρχίζει να μοιάζει με… «όνειρο θερινής νυκτός» και ενώ έχουμε μπει για τα καλά στο καλοκαίρι.

Η διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη έχει επιδεινωθεί ενόσω αυτός βρίσκεται κοντά στα χαμηλά διμήνου και «φλερτάρει» με την καθοδική διάσπαση και του εκθετικού ΚΜΟ 100 ημερών.

Βάσει όλων των παραπάνω, οι επόμενες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο συνδυασμός διεθνών πολιτικών εξελίξεων και «κόπωσης» των αποτιμήσεων συνιστούν ένα περίεργο «κοκτέιλ» που μπορεί να δώσει άμεσα την απάντηση στο «ερώτημα του ενός εκατομμυρίου», δηλ. προς ποία κατεύθυνση θα σπάσει τελικά το εύρος τιμών που συνόψισε τις τελευταίες εβδομάδες, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς βγάζει την αντίδραση που αναμενόταν, καταγράφοντας κέρδη 2,27%, με τις Εθνική, Cenergy, Aegean και ΔΑΑ να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Jumbo, OTE, Alpha Bank, ΔΕΗ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, Eurobank και Motor Oil χάνουν από 1,39% και 1,09% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Coca Cola, Μυτιληναίος, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Autohellas και Βιοχάλκο. Αμετάβλητες είναι οι ΟΠΑΠ και ΕΛΧΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών