![ΕΕ: Ετοιμάζει δασμούς σε αυγά και ζάχαρη για την Ουκρανία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/1-1-1-scaled.jpg)
Η ΕΕ πρόκειται να επιβάλει εκ νέου δασμούς στις εισαγωγές ζάχαρης και αυγών της Ουκρανίας από την Παρασκευή, 28/7, σύμφωνα με τους Financial Times, χρησιμοποιώντας ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» που έχει σχεδιαστεί για να κατευνάσει τους αγρότες που διαμαρτυρήθηκαν σε ολόκληρο το μπλοκ νωρίτερα φέτος. Η κίνηση έρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου το μπλοκ άνοιξε τις ενταξιακές συνομιλίες με το Κίεβο.
Σύμφωνα με πληροφορίες των FT, δασμοί 89 ευρώ ανά τόνο ουκρανικής βρώμης επανήλθαν την περασμένη εβδομάδα και θα διαρκέσουν έως τον Ιούνιο του 2025, με παρόμοια απόφαση για τα αυγά και τη ζάχαρη να αναμένεται την Παρασκευή.
Ουκρανία: 1,4 δισ. ευρώ από τα παγωμένα ρωσικά assets θα πάνε στην στρατιωτική ενίσχυση
Η ΕΕ ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Η εκ νέου επιβολή δασμών υπογραμμίζει πόσο δύσκολες θα είναι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Κιέβου.
Η Ουκρανία είναι μια γεωργική δύναμη που μπορεί να παράγει τρόφιμα πιο φθηνά από τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα εξακολουθούσε να είναι ο κύριος δικαιούχος των γεωργικών επιδοτήσεων – μια θέση που κατέχει αυτή τη στιγμή η Γαλλία.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να μειώσουν όλους τους δασμούς και τις ποσοστώσεις στις εισαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας τον Ιούνιο του 2022, τέσσερις μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, προκειμένου να ενισχύσουν τα έσοδα του Κιέβου και να βοηθήσουν τις προμήθειες να φτάσουν σε πελάτες στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η αντίδραση των αγροτών
Όμως, μέσα σε λίγους μήνες, αγρότες στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και άλλες γειτονικές χώρες παραπονέθηκαν ότι ο πλεονασμός των ουκρανικών εισαγωγών τους απομάκρυνε από την αγορά. Οι χώρες αυτές επέβαλαν μονομερώς εμπάργκο σε πολλά προϊόντα, επιτρέποντάς τους να εισέρχονται μόνο για περαιτέρω διαμετακόμιση, κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ νωρίτερα φέτος επέκτειναν το καθεστώς ελεύθερων συναλλαγών μέχρι το 2025, αλλά εισήγαγαν επιφυλάξεις ως απάντηση στις διαμαρτυρίες των αγροτών. Το μπλοκ πρόκειται να επαναφέρει τους δασμούς στα πουλερικά, τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βρώμη, τον αραβόσιτο, το μέλι και τα πλιγούρια της Ουκρανίας εάν οι ποσότητες υπερβαίνουν τον μέσο μέσο όρο των εισαγόμενων το 2022 και το 2023.
Η βρώμη έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο, με περισσότερους από 6.440 τόνους να έχουν εισαχθεί από την 1η Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον Taras Kachka, εμπορικό εκπρόσωπο της Ουκρανίας, οι δασμοί ήταν σύμφωνοι με την τρέχουσα συμφωνία, αλλά ότι η κυβέρνησή του ήταν σε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για να τους βελτιώσει. «Στόχος είναι να αρθούν όλα τα διμερή εμπόδια που δεν συνάδουν με τη συμφωνία», είπε στους FT.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Coca-Cola: Λόγω δασμών Τραμπ μπορεί να στραφούμε στο πλαστικό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/james-quincey-coca-cola-600x480.jpg)
Λόγω δασμών Τραμπ η Coca-Cola στρέφεται (ξανά) προς το πλαστικό μπουκάλι
Εάν οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καταλήξουν να κάνουν τα κουτιά αλουμινίου ακριβότερα θα στραφούμε στο πλαστικό μπουκάλι, είπε ο CEO της Coca-Cola
![Έρευνα και καινοτομία: Το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/unnamed-1-600x400.jpg)
Κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη η έρευνα και η καινοτομία
Η δυναμική των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της ανάπτυξης και τις νέες προοπτικές βρέθηκαν στο επίκεντρο του 6ου Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον.
![CATL: Η ΙΡΟ του γίγαντα μπαταριών θα είναι η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ από το 2021](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/CATL-600x391.jpg)
Μπαίνει στο χρηματιστήριο του Xονγκ Κονγκ η CALT - Ο γίγαντας μπαταριών «πάει» για 5 δισ. δολ.
Με την εισαγωγή, η CALT αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια
![Heineken: Ανεβάζει ταχύτητα λόγω ισχυρών πωλήσεων premium μπύρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/heineken-1-600x353.jpg)
Η Heineken ανεβάζει ταχύτητα - Οι ισχυρές πωλήσεις premium μπύρας
Η Heineken αναφέρει σταθερή ανάπτυξη το 2024 παρά τις αντιξοότητες
![SoftBank: Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» – Στο κόκκινο οι επενδύσεις του Vision Fund](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/softbank-600x417.jpg)
Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» για τη SoftBank - Στο κόκκινο το Vision Fund
Ο ευρύτερος τομέας του Vision Fund της SoftBank - ο οποίος επηρεάζει το διοικητικό κόστος, τις διακυμάνσεις του νομίσματος, μεταξύ άλλων - ανέφερε ζημία 309,93 δισεκατομμυρίων γεν
![Foxconn: Σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/foxconn-600x400.jpg)
Η Foxconn σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan
Η ταϊβανέζικη εταιρεία συναρμολόγησης ηλεκτρονικών Foxconn λέει ότι εξετάζει μια συμφωνία μόνο ως μέρος συνεργασίας για ηλεκτρικά οχήματα
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/Johnson_J_Lobby01-600x400.jpg)
Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων
Η Johnson & Johnson έχει προσεγγίσει πιθανούς ιδιωτικούς επενδυτές και στρατηγικούς αγοραστές μέσω συμβούλων για να εξετάσει το πιθανό ενδιαφέρον τους για την Cerenovus
![ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/stock-market-600x400.jpg)
ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας
Το μοντέλο των ΗΠΑ – χρηματιστικοποίηση, ολιγαρχία εισοδηματιών και επιβολή ηγεμονίας του δολαρίου – έχει φτάσει στα όριά του.
![Golden Visa: Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία μετά από μεγάλες καθυστερήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_golden_visa24_1-600x352.png)
Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία Golden Visa μετά από μεγάλες καθυστερήσεις
Η Πορτογαλία επισπεύδει τις αιτήσεις για Golden Visa μεταβαίνοντας από ένα σύστημα ψηφιακής υποβολής αιτήσεων