Δεκαέξι νομπελίστες οικονομολόγοι υπέγραψαν επιστολή με την οποία προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ θα βλάψει την αμερικανική οικονομία και θα ενισχύσει τον πληθωρισμό.

Στην επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι οικονομολόγοι ανέφεραν ότι ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος θα υποδαυλίσει την αστάθεια και θα αναζωπυρώσει τον υψηλό πληθωρισμό με τους δημοσιονομικά ανεύθυνους προϋπολογισμούς του.

Τραμπ vs Μπάιντεν: Οι δισεκατομμυριούχοι επιλέγουν υποψήφιο για τον προεδρικό θώκο

«Μεταξύ των σημαντικότερων παραγόντων για την οικονομική επιτυχία είναι το κράτος δικαίου και η οικονομική και πολιτική βεβαιότητα.Για μια χώρα, όπως οι ΗΠΑ, η οποία είναι βαθιά συνδεδεμένη με άλλες χώρες, η συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες και η ύπαρξη κανονικών και σταθερών σχέσεων με άλλες χώρες είναι επίσης επιτακτική ανάγκη», αναφέρουν οι νομπελίστες στην επιστολή τους.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι απρόβλεπτες ενέργειες και πολιτικές του απειλούν αυτή τη σταθερότητα και τη θέση των ΗΠΑ στον κόσμο», προσθέτουν.

Οι προτάσεις Τραμπ

Ο Τραμπ έχει προτείνει μέχρι στιγμής να μονιμοποιήσει τις φορολογικές περικοπές της πρώτης θητείας του, να επιβάλει καθολικούς δασμούς σε όλες τις εισαγωγές, με έναν ειδικό δασμολογικό συντελεστή για την Κίνα μεταξύ 60% και 100%, και να πιέσει το ανεξάρτητο Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια.

Οικονομολόγοι και αναλυτές της Wall Street έχουν προβλέψει ότι οποιαδήποτε ή όλες αυτές οι προτάσεις θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τις τιμές, οι οποίες παραμένουν ευάλωτες παρά την ελαφρά υποχώρηση τους τελευταίους μήνες.

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 2001, ηγήθηκε της προσπάθειας για τη δημοσίευση της επιστολής της Τρίτης. Στους συνυπογράφοντες του περιλαμβάνονται οι George Akerlof, Sir Angus Deaton, Claudia Goldin, Sir Oliver Hart, Eric Maskin, Daniel McFadden, Paul Milgrom, Roger Myerson, Edmund Phelps, Paul Romer, Alvin Roth, William Sharpe, Robert Shiller, Christopher Sims και Robert Wilson.

Θα αυξηθεί ο πληθωρισμός

«Οι μη κομματικοί ερευνητές, μεταξύ άλλων της Evercore, της Allianz, της Oxford Economics και του Ινστιτούτου Peterson, προβλέπουν ότι αν ο Ντόναλντ Τραμπ θέσει με επιτυχία σε ισχύ την ατζέντα του, θα αυξήσει τον πληθωρισμό», έγραψαν οι οικονομολόγοι.

Ο Στίγκλιτζ δήλωσε ότι αισθάνθηκε αναγκασμένος να ξεκινήσει την επιστολή με βάση μια καταιγίδα πρόσφατων δημοσκοπήσεων στις οποίες οι ψηφοφόροι δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τον Τραμπ έναντι του Μπάιντεν για τη διαχείριση της αμερικανικής οικονομίας.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα ήταν καλύτερος για την οικονομία από τον Μπάιντεν», δήλωσε ο Στίγκλιτς στο CNBC σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι: «Σκέφτηκα ότι θα ήταν σημαντικό για τους Αμερικανούς να γνωρίζουν ότι τουλάχιστον μια ομάδα αξιόπιστων οικονομολόγων διαφέρει πολύ έντονα».

Ο χρονισμός

Η χρονική στιγμή της επιστολής της Τρίτης ήταν αξιοσημείωτη, καθώς ήρθε λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη αναμέτρηση του Τραμπ και του Μπάιντεν στο πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ των γενικών εκλογών. Το ντιμπέιτ στην Ατλάντα που φιλοξενείται από το CNN αναμένεται να αφιερώσει σημαντικό χρόνο στην οικονομία και συγκεκριμένα στον πληθωρισμό.

Η εκστρατεία του Τραμπ απέρριψε κατηγορηματικά τη θέση των οικονομολόγων.

«Ο αμερικανικός λαός δεν χρειάζεται άχρηστους και εκτός πραγματικότητας νομπελίστες για να του πουν ποιος πρόεδρος έβαλε περισσότερα χρήματα στις τσέπες του», δήλωσε στο CNBC η εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, Καρολάιν Λέβιτ.

Επί Τραμπ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Δεκεμβρίου σε ετήσια βάση μειώθηκε κατά τη διάρκεια τριών από τα τέσσερα χρόνια της θητείας του.

Αντίδραση Μπάιντεν

Η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν άδραξε την ευκαιρία να διαφημίσει την επιστολή την Τρίτη: «Κορυφαίοι οικονομολόγοι, νομπελίστες και επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι η Αμερική δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά την επικίνδυνη οικονομική ατζέντα του Τραμπ».

Η επιστολή των βραβευμένων με Νόμπελ περιείχε μια ξεχωριστή πολιτική προοπτική, καθώς και μια οικονομική.

Πολλοί από αυτούς τους οικονομολόγους υπέγραψαν μια παρόμοια επιστολή τον Σεπτέμβριο του 2021, στην οποία εξέφραζαν την υποστήριξή τους στο πακέτο Build Back Better του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Οι επικριτές τότε υποστήριζαν ότι τα μαζικά πακέτα δαπανών θα οδηγούσαν σε αύξηση του πληθωρισμού.

Εκείνη την εποχή, ο Στίγκλιτζ παρατήρησε ότι ορισμένοι «επικαλέστηκαν τους φόβους του πληθωρισμού ως λόγο για να μην αναλάβουν» τις επενδύσεις Build Back Better. «Αυτή η άποψη είναι κοντόφθαλμη», αναφερόταν σε δελτίο τύπου.

Η προσέγγιση

Αυτή τη φορά, ο Στίγκλιτζ και οι συνυπογράφοντες υιοθέτησαν μια πιο προσεκτική προσέγγιση για τον πληθωρισμό, αφού η αμερικανική οικονομία πέρασε το τελευταίο έτος για να ανακάμψει από το 2023, όταν ο πληθωρισμός είχε εκτοξευθεί.

Αλλά αυτή η ίδια η ζήτηση ήταν το αποτέλεσμα μιας αμερικανικής οικονομίας που άντεξε την πανδημία καλύτερα απ’ ό,τι πολλοί περίμεναν – χάρη σε γενναιόδωρες κυβερνητικές επιδοτήσεις όπως η διευρυμένη φορολογική πίστωση για τα παιδιά και το πρόγραμμα προστασίας του μισθού.

Έκτοτε, είπε ο Στίγκλιτζ, ο Μπάιντεν ηγήθηκε μιας επιτυχημένης προσπάθειας για την καταπράυνση αυτών των πληθωριστικών αιχμών.

«Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, στην πραγματικότητα, εντυπωσιακά γρήγορα”, είπε, για να προσθέσει με νόημα: «Θα έλεγα ότι αυτό οφείλεται στον Μπάιντεν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή