Το σενάριο μιας ύφεσης που θα μπορούσε να εκτοξεύσει την ανεργία στο 10% ήταν το θέμα στο οποίο «εξετάστηκαν» οι αμερικανικές τράπεζες στο ετήσιο stress test της Fed. Οι 31 από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ είχαν ικανοποιητικές επιδόσεις, ενδεικτικές ότι μπορούν να αντέξουν σε ένα τέτοιο σενάριο και να παραμείνουν πάνω από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fed.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase, Goldman Sachs και Bank of America, θα χάσουν σχεδόν 685 δισ. δολάρια και θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα στα κεφάλαιά τους εδώ και έξι χρόνια, αλλά θα εξακολουθούν να πληρούν τα ελάχιστα ρυθμιστικά πρότυπα.

ΗΠΑ: «Σύννεφα» πάνω από τις περιφερειακές τράπεζες βλέπει η PIMCO

Το σενάριο περιελάμβανε πτώση 40% στις τιμές των εμπορικών ακινήτων, σημαντική αύξηση των κενών θέσεων γραφείων και πτώση 36% στις τιμές των κατοικιών.

Τα συμπεράσματα

«Το εφετινό stress test δείχνει ότι οι μεγάλες τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν ένα εξαιρετικά στρεσογόνο σενάριο και να ανταποκριθούν στους ελάχιστους δείκτες κεφαλαίου τους», δήλωσε ο Michael Barr, αντιπρόεδρος εποπτείας της Fed.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ενώ η βαρύτητα του φετινού stress test είναι παρόμοια με του περασμένου έτους, το τεστ οδήγησε σε υψηλότερες απώλειες επειδή οι ισολογισμοί των τραπεζών είναι κάπως πιο επικίνδυνοι και τα έξοδα υψηλότερα. Ο στόχος του τεστ μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες έχουν αρκετό κεφάλαιο για να απορροφήσουν απώλειες σε ένα άκρως αγχωτικό σενάριο. Αυτό το τεστ δείχνει ότι το κάνουν».

Τα τεστ χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ελάχιστου ποσού κεφαλαίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την απορρόφηση ζημιών, που πρέπει να κατέχουν οι τράπεζες σε σχέση με τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Οι τράπεζες, οι οποίες συχνά χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα του τεστ για να ενημερώσουν τους επενδυτές σχετικά με τις πιθανές πληρωμές των μετόχων, το απόγευμα της Παρασκευής θα ενημερώσουν σχετικά με το τι αναμένουν να είναι η νέα τους κεφαλαιακή απαίτηση.

Υπό συνθήκες πίεσης, ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου CET1 – που παρέχει ένα μαξιλάρι έναντι των ζημιών – προβλέπεται να μειωθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, από 12,7% σε 9,9%, όπως ανακοίνωσε η Fed. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 2018.

Ακόμη, οι μεγαλύτερες απώλειες ήταν εν μέρει το αποτέλεσμα της προσδοκίας υψηλότερων απωλειών από δάνεια πιστωτικών καρτών για τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, αυξημένες σχεδόν κατά 20% από πέρυσι.

Τα χαρτοφυλάκια εταιρικών δανείων των τραπεζών έγιναν επίσης πιο ριψοκίνδυνα, καθώς τα υψηλότερα έξοδα και οι χαμηλότερες προμήθειες άφησαν τους δανειστές με μικρότερο μαξιλάρι για να απορροφήσουν ένα σοβαρό πλήγμα.

Ένα άλλο σενάριο, που εξέταζε τι θα συνέβαινε σε περίπτωση αποτυχίας πέντε μεγάλων hedge funds, έδειξε ότι οι μεγαλύτερες και πιο σύνθετες τράπεζες είχαν όντως σημαντική έκθεση και προβλεπόταν ότι θα χάσουν μεταξύ 13 και 22 δισ. δολαρίων συνολικά.

Όπως έγραψαν οι FT, ο αναλυτής ερευνών της Barclays, Jason Goldberg, εκτίμησε ότι αρκετές μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Goldman και της BofA, πρόκειται να δουν τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις να αυξάνονται περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, αφήνοντας ενδεχομένως λιγότερο κεφάλαιο για πιθανά μερίσματα και εξαγορές.

Οι μετοχές της Goldman υποχώρησαν κατά 1,7% στις συναλλαγές εκτός ωραρίου, ενώ αυτές της BofA είχαν υποχωρήσει 0,3%.

Είναι ρεαλιστικά τα συμπεράσματα;

Το ετήσιο stress test καθιερώθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και θεωρήθηκε σημαντικός παράγοντας για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα. Τα τελευταία χρόνια, οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας έχουν γενικά περάσει τα τεστ, συνήθως με μεγάλη διαφορά, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη χρησιμότητα και τον σκοπό τους.

Ο Matthew Bisanz, συνεργάτης στην πρακτική των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη δικηγορική εταιρεία Mayer Brown, σχολίασε ότι η εξάρτηση των δοκιμών στα αποθέματα κεφαλαίου «οδηγεί τους ανθρώπους να εστιάζουν σε λάθος πράγματα».

«Τον περασμένο Μάρτιο [2023], είδαμε τρεις τράπεζες να κλείνουν μέσα σε ένα μήνα», είπε, αναφερόμενος στις χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank, της First Republic Bank και της Signature Bank. «Ωστόσο, και οι 31 από αυτές τις τράπεζες επιβιώνουν από ένα στρες που διαρκεί εννέα τρίμηνα. Αυτό ενισχύει την εκτίμηση ότι το stress test δεν είναι ρεαλιστικό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή