Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια μειώθηκε η έκταση που καλλιεργείται η κόκα, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών του Περού, της χώρας που βρίσκεται στη δεύτερη θέση παρασκευής κοκαΐνης στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών το Περού είναι δεύτερο μετά την Κολομβία όσον αφορά την καλλιέργεια κόκας, του φυτού που μπορεί να μετατραπεί σε κοκαΐνη. Το φυτό είναι νόμιμο στο Περού, όπου συχνά μασιέται ωμό. Το έθιμο του μασήματος φύλλων κόκας υπάρχει στην περιοχή των Άνδεων της Νότιας Αμερικής τουλάχιστον από το 3000 π.Χ.

Κοκαΐνη: Κατά 50% μειώθηκε η τιμή της – Συλλήψεις και κατασχέσεις σε όλη την Ευρώπη

Ωστόσο  μεγάλο μέρος της παραγωγής χρησιμοποιείται για την παρασκευή του παράνομου ναρκωτικού.

H καλλιέργεια κόκας

Η φυτεμένη έκταση μειώθηκε κατά 2,3% το 2023, η πρώτη πτώση εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια, δήλωσαν οι αρχές. Συνολικά, 92.784 εκτάρια (229.274 στρέμματα) έχουν φυτευτεί με κόκα στο κράτος των Άνδεων.

Ενώ η κυβέρνηση προβάλλει τα στοιχεία ως νίκη στον αγώνα της κατά των παράνομων ναρκωτικών, η μείωση είναι μικρή σε σύγκριση με τις πρόσφατες τάσεις. Οι εκτάσεις με φυτείες κόκας στο Περού έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2015, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η αρχή κατά των ναρκωτικών Devida.

Η φυτεμένη έκταση της Κολομβίας διπλασίασε εκείνη του Περού το 2022, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από τον ΟΗΕ. Η παραγωγή είναι τόσο υψηλή που το Bloomberg Economics αναμένει ότι η κοκαΐνη θα ξεπεράσει το πετρέλαιο ως το κορυφαίο εξαγωγικό προϊόν της Κολομβίας.

Η παγκόσμια υπερπροσφορά κοκαΐνης έχει προκαλέσει την αύξηση των κατασχέσεων από τις αρχές παγκοσμίως. Το γειτονικό Εκουαδόρ έχει επίσης μετατραπεί σε μία από τις πιο βίαιες χώρες στον κόσμο, καθώς τα καρτέλ μάχονται για τον έλεγχο των ναυτιλιακών οδών για την κοκαΐνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή