Σε μια μείωση επιτοκίων εκτιμά ότι θα προβεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ο πρόεδρος της Fed Ατλάντας, Ράφαελ Μπόστικ το τελευταίο τρίμηνο του έτους, μένοντας σταθερός στην άποψη που είχε εκφράσει το Μάρτιο.

Ο Μπόστικ αναφερόμενος σε λεπτομέρειες για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο και τον Μάιο τις χαρακτήρισε ως «αναλαμπές» ενδείξεων ότι οι τιμές  κινούνται προς τον στόχο του 2%. Εστίασε στους κινδύνους που ελλοχεύουν στην αγορά εργασίας και στον πληθωρισμό, οι οποίοι βρίσκουν ισορροπία τις τελευταίες εβδομάδες.

Μπάουμαν (Fed): Αύξηση επιτοκίων αν δεν επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει η κύρια ανησυχία» τόνισε. «Αλλά οι κίνδυνοι γίνονται πιο ισορροπημένοι στα δύο σημεία της εντολής μας (σ.σ. σταθερότητα τιμών και πλήρη απασχόληση) και θα πρέπει απλώς να το σκεφτούμε αυτό».

«Θα αφήσω τα δεδομένα να μου δείξουν τι συμβαίνει», είπε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι αξιωματούχοι της Fed μείωσαν τις προβλέψεις για τη νομισματική πολιτική εκτιμώντας μία μόνο μείωση των επιτοκίων για το 2024, από τις τρεις που προβλεπόταν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψη.

Ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα είπε ότι υπάρχουν «εύλογα σενάρια» όπου θα μπορούσε να δει περισσότερες μειώσεις φέτος, καμία ή δυνητικά ακόμη και αύξηση επιτοκίων, προσθέτοντας: «Θα αφήσω τα δεδομένα και τις συνθήκες επί τόπου να είναι ο οδηγός μου».

«Θα έλεγα ότι κάθε συνάντηση είναι μια ζωντανή συνάντηση», είπε.

Οι προοπτικές για το 2025

Ο Μπόστικ είπε στους δημοσιογράφους ότι αναμένει τέσσερις μειώσεις επιτοκίων για το 2025, αλλά σημείωσε ότι δεν είχε μεγάλη εμπιστοσύνη σε τόσο μακρινές προβλέψεις. Εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2% το επόμενο έτος, ή ίσως λίγο αργότερα.

Σημείωσε ότι ενώ τα ετήσια στοιχεία για τον πληθωρισμό ενδέχεται να παρουσιάζουν μικρότερη πρόοδο το δεύτερο εξάμηνο λόγω των επιδράσεων της βάσης από τα στοιχεία του προηγούμενου έτους, είναι σημαντικό να εξετάσουμε ένα ευρύ φάσμα δεδομένων για την αξιολόγηση της προόδου. Τόνισε ότι δίνει μεγάλη προσοχή στο εύρος των αυξήσεων των τιμών, οι οποίες έχουν μειωθεί πρόσφατα.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ άφησαν το επιτόκιο αναφοράς τους αμετάβλητο σε υψηλό δύο δεκαετιών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε ότι πρέπει να δουν περισσότερα στοιχεία για να πειστούν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε βιώσιμη πορεία προς τον στόχο τους 2%.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed ακούγονται πιο ανήσυχοι τον τελευταίο καιρό για τις προοπτικές για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, με την Πρόεδρο της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι, να προειδοποιεί ότι η αγορά εργασίας πλησιάζει σε ένα σημείο καμπής, όπου περαιτέρω επιβράδυνση θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερη ανεργία. Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Όστιν Γκούλσμπι, προειδοποίησε ότι με πολύ αυστηρή πολιτική για πάρα πολύ καιρό, «θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε για το τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή