Σκληρή κριτική για την έκτακτη εισφορά στα κέρδη των διυλιστηρίων, το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους από τις πωλήσεις στα καύσιμα αλλά και για την παραβατικότητα στην αγορά, άσκησε ο CEO της Helleniq Energy.

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις στον όμιλο από την έκτακτη εισφορά.

Στα 9,70 ευρώ ανεβάζει η τιμή-στόχος της Helleniq Energy από την Eurobank Equities

Η έκτακτη εισφορά στα κέρδη

Όπως είπε αφορά στα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2023: «Δεν μπορώ να σχολιάσω την κυβερνητική πολιτική, και όσον αφορά στο κομμάτι της κοινωνικής συνοχής θέλω να σημειώσω ότι είμαστε οι πρώτοι που λέμε ότι μία εταιρεία για να είναι επιτυχημένη πρέπει να έχει και μία κοινωνία να λειτουργεί».

Ο ίδιος σημείωσε πώς η συγκεκριμένη φορολόγηση είναι χτισμένη σε μία ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία «είναι λάθος», είπε κι εξήγησε: «Δεν υπάρχουν υπερκέρδη. Δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις υπερκέρδος όταν κάνεις σύγκριση με τη βάση της χρονιάς του Covid 19 και επιπροσθέτως δεν ακολουθούμε πρακτικές τιμολόγησης παραπάνω απ’ όσο πρέπει».

Ο ίδιος είπε ότι πρόκειται για αιφνιδιαστική κίνηση που ήρθε σε μία περίοδο κατά την οποία οι γενικές συνελεύσεις των Helleniq Energy και Motor Oil θα ενέκριναν τα οικονομικά αποτελέσματα και τα μερίσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη η έκτακτη εισφορά αφορά στα κέρδη του 2023, και θα υπολογιστεί και θα επιβληθεί το 2024. Σύμφωνα με τον ίδιο θα υπάρχει επίδραση στα αποτελέσματα του 2024 χωρίς να υπάρχει η σαφήνεια για το μέγεθος της. Πάντως διαβεβαίωσε: «Έχουμε περάσει πολλές κρίσεις και θα αντιμετωπίσουμε και αυτό το θέμα».

Εξάλλου, ο CEO της Helleniq Energy υποστήριξε ότι χάρη στον εταιρικό μετασχηματισμό του ομίλου η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται σε εταιρεία του ομίλου, στα ΕΛ.ΠΕ.

Καύσιμα

Επιπροσθέτως ο κ. Σιάμισιης ανέδειξε τα δύο σημαντικά προβλήματα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα καύσιμα.

Εστίασε στις επιπτώσεις από το πλαφόν στα μικτά κέρδη των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών που ισχύει εδώ και τρία χρόνια αλλά και στον αθέμιτο ανταγωνισμό από διψήφιο αριθμό πρατηρίων στην αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη η αγορά έχει δύο βασικά προβλήματα: «Εξακολουθεί να ‘χει κόφτη στο περιθώριο κέρδους. Πλαφόν που εφαρμόστηκε από την εποχή του Covid 19 και συνεχίζει να ισχύει και σήμερα το 2024. Όπως και να το δει οποιοσδήποτε πρόκειται για ανωμαλία στην αγορά», καυτηρίασε ο CEO της Helleniq Energy και συνέχισε: «Τιμωρεί τις σωστές εταιρείες. Και το δεύτερο πρόβλημα αφορά στην κλοπή σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό διψήφιο στην Ελλάδα. Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε σωστά. Έχουμε να ανταγωνιστούμε πρατήρια που πωλούν χαμηλότερα από ότι αγοράζουν από τα διυλιστήρια. Έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι αλλά είναι προβλήματα που επηρεάζουν την υγιή επιχειρηματικότητα, συνεχίζουν να υπάρχουν στην αγορά», τόνισε ο κ. Σιάμισιης.

Πετρελαιοειδή

Ο CEO στη διάρκεια της ομιλίας του περιέγραψε ένα περιβάλλον για τα επόμενα χρόνια αβεβαιοτήτων και τόνισε την ανάγκη η μετάβαση να γίνει με ρεαλισμό, ενώ τόνισε την πρόοδο της υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί.

Πάντως υπογράμμισε πώς οι επενδύσεις στα διυλιστήρια θα συνεχιστούν, ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε τον στόχο για έργα ΑΠΕ ισχύος 1 GW το 2025.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ CEO ΤΗΣ HELLENIQ ENERGY

Υδρογονάνθρακες

Αναφερόμενος στη δραστηριότητα της Helleniq Energy στους υδρογονάνθρακες, ο κ. Σιάμισιης τόνισε την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε ο όμιλος στις έρευνες στις περιοχές Νοδυτικά της Κρήτης και Πελοποννήσου και στο Ιόνιο πέλαγος.

Επανέλαβε πώς η επενδυτική απόφαση για ερευνητική γεώτρηση θα ληφθεί τους επόμενους 12 με 18 μήνες.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Elpedison

Ο κ. Σιάμισιης απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και το μερίδιο της HelleniqEnergy, εξήγησε ότι οι εμπλεκόμενοι μέτοχοι βρίσκονται σε συζητήσεις για την έξοδο από την εταιρεία φυσικού αερίου.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε για την Elpedison πώς βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τον έτερο μέτοχο της Edison για την τύχη της εταιρείας: «Δεν μπορώ να σας πω αν θα εξαγοράσουμε την Elpedison ή αν θα πουλήσουμε το μερίδιο μας στην Edison».

Μέρισμα

Τέλος η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος στους μετόχους 0,90 ευρώ/μετοχή στους μετόχους για τη χρήση του 2023.

Το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 275 εκατ. ευρώ.

Νέος πρόεδρος

Εξάλλου, η ΓΣ των μετόχων ενέκρινε τα νέα μέλη του ΔΣ.

Η θητεία του σημερινού προέδρου κ. Γιάννη Παπαθανασίου έληξε και δεν ανανεώνεται με τον ίδιο να ευχαριστεί τους μετόχους και το προσωπικό για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπο του.

Νέος πρόεδρος για την Helleniq Energy προορίζεται ο κ. Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος και εγκρίθηκε από τη ΓΣ ως νέο μέλος του ΔΣ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια