Μια ακόμα μια μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2024 από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανή εκτιμά ο Πίτερ Καζιμίρ.

«Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια ακόμη μείωση των επιτοκίων φέτος» δήλωσε ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης. «Εξακολουθώ να βλέπω σημαντικό κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού, ο οποίος μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις προσδοκίες μας. Αναμένω αυτή την πίεση πιθανών αυξήσεων τιμών κυρίως από την αύξηση των μισθών».

ΕΚΤ: Ο κοινός δανεισμός μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό

Επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του σε μια άλλη αλλαγή των επιτοκίων στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο, ο Καζιμίρ είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει τουλάχιστον να περιμένουν τον επόμενο γύρο τριμηνιαίων οικονομικών προβολών.

«Είναι σκόπιμο να περιμένουμε τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου», είπε σε δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα. «Είναι οι κατάλληλες στιγμές για να πάρεις τις σωστές αποφάσεις».

Ποιος βλέπει δυο με τρεις μειώσεις επιτοκίων

Ενώ οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ  είναι προσεκτικοί στα επόμενα βήματα μετά την αρχική μείωση του επιτοκίου καταθέσεων αυτόν τον μήνα, ορισμένοι αρχίζουν τώρα να αποκαλύπτουν πού βλέπουν να κατευθύνεται η νομισματική πολιτική. Μιλώντας αυτή την εβδομάδα στο Bloomberg, ο Φινλανδός Όλι Ρεν περιέγραψε τα στοιχήματα των επενδυτών για μία ή δύο ακόμη κινήσεις τριμήνου φέτος ως «λογικά».

«Οι προσδοκίες των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική άλλες δύο φορές φέτος – και θα μειώσει το κόστος δανεισμού στο 2,25% το 2025 – είναι εύλογες», σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Σε μερικές από τις πιο ξεκάθαρες παρατηρήσεις από έναν υπεύθυνο χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ σχετικά με την πορεία των επιτοκίων, ο επικεφαλής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε επίσης ότι ενώ οι αξιωματούχοι πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%, δεν θα πρέπει να επιβραδύνουν υπερβολικά την οικονομική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα