Αιφνιδιάζοντας τους Γάλλους με πρόωρες εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν αν μη τι άλλο κατάφερε να τους κινητοποιήσει. Σύμφωνα με νεότερη έρευνα που διενήργησε η εταιρεία ερευνών Ifop, στον πρώτο γύρο της βουλευτικής αναμέτρησης που θα διεξαχθεί την Κυριακή, στις κάλπες θα προσέλθει το 64% των Γάλλων ψηφοφόρων. Πρόκειται για ένα ποσοστό εντυπωσιακά υψηλότερο από το 52,49%, που είχε δείξει ανάλογη δημοσκόπηση της Ifop στις 9 Ιουνίου.

Αν επαληθευθούν οι μετρήσεις, θα πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε βουλευτικές εκλογές από το 2002 (64,4%). Και πολύ υψηλότερο από τις βουλευτικές που διεξήχθησαν στη Γαλλία πριν από δύο μόλις χρόνια, όπου η συμμετοχή ήταν μόλις 47,5%.

Ακρίβεια, μετανάστευση και συνταξιοδοτικό στο «μενού» του πρώτου ντιμπέτ στη Γαλλία

«Τριγωνικές» εκλογές

Με δεδομένο το μονοεδρικό πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα σε δύο γύρους που ισχύει στη Γαλλία, μια τόσο μεγάλη αύξηση συμμετοχής έχει ως πρώτη και καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις και το αποτέλεσμα των εκλογών συνέπεια την αυτόματη μείωση του ορίου που πρέπει να περάσει ένας υποψήφιος για να προκριθεί στο δεύτερο γύρο, το οποίο είναι το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Έτσι, με συμμετοχή στο 64% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, όποιος υποψήφιος συγκεντρώσει το 19% του συνόλου των ψηφισάντων παίρνει το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να μην έχει συγκεντρώσει κανείς υποψήφιος σε μια εκλογική περιφέρεια την απόλυτη πλειοψηφία. Διότι αν ένας υποψήφιος κερδίσει το 50% των ψήφων και ταυτόχρονα η συμμετοχή ξεπερνά το ένα τέταρτο (το 25%) των εγγεγραμμένων, εκλέγεται από τον πρώτο γύρο.

Με μια τόσο μεγάλη αύξηση της συμμετοχής, αν βεβαίως υλοποιηθούν οι προθέσεις του εκλογικού σώματος που κατέγραψε η Ifop, στο δεύτερο γύρο θα έχουμε εν τέλει λιγότερες μονομαχίες δύο υποψηφίων που υπερίσχυσαν με σχετική πλειοψηφία των άλλων. Καθώς θα ψηφίσουν περισσότεροι εκλογείς, θα είναι περισσότεροι και οι υποψήφιοι που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν ψήφους που αντιστοιχούν στο 12,5% των εγγεγραμμένων. Θα έχουμε δηλαδή περισσότερες αναμετρήσεις μεταξύ τριών ή και τεσσάρων υποψηφίων.

Εντάξει, οι «τετραγωνικές» αναμετρήσεις (η κόντρα τεσσάρων υποψηφίων στο δεύτερο γύρο) θα είναι και πάλι πολύ δύσκολες. Αλλά με δεδομένες τις διαμορφούμενες δυνάμεις των τριών μεγάλων εκλογικών σχηματισμών, δηλαδή του κυβερνώντος κόμματος του Μακρόν που δημοσκοπικά συγκεντρώνει περίπου το 20%, της ενωμένης Αριστεράς που συγκεντρώνει περίπου το 25% και της Ακροδεξιάς που όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσει το 30%, οι κάλπες της επόμενης Κυριακής θα βγάλουν πολλές «τριγωνικές» αναμετρήσεις για τη μεθεπόμενη Κυριακή, 7 Ιουλίου.

Το αντι-ακροδεξιό μέτωπο

Ποια παράταξη, όμως, θα ευνοηθεί από την αναμέτρηση τριών αντί για δύο υποψηφίων στο δεύτερο γύρο σε πολλές εκλογικές περιφέρειες; Ο Ουλίς Λεγκάβρ-Ζερόμ της «Les Echos» εξηγεί ότι θεωρητικά θα ευνοηθεί η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση. Κι αυτό επειδή η ψήφος κατά της Ακροδεξιάς θα διασπαστεί αν είναι δύο οι αντίπαλοι του υποψηφίου της Συσπείρωσης στο δεύτερο γύρο.

Οι κεντρώες και οι αριστερές ψήφοι θα διασπαστούν και ο ακροδεξιός υποψήφιος θα έχει αυξημένες πιθανότητες να επικρατήσει με σχετική πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο και να κερδίσει την έδρα της περιφέρειας.

«Όλα δείχνουν ότι οι υποψήφιοι της Εθνικής Συσπείρωσης θα έρθουν πρώτοι σε ψήφους σε πολλές περιφέρειες. Αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι θα κάνουν οι υποψήφιοι της Αριστεράς και του Κέντρου που θα συμμετάσχουν σε τριγωνικές αναμετρήσεις», γράφει ο ρεπόρτερ της «Les Echos».

Κατά τον Λεγκάβρ-Ζερόμ υπάρχει η πιθανότητα οι ηγεσίες των κομμάτων να εκδώσουν οδηγίες το βράδυ της πρώτης Κυριακής της αναμέτρησης, καλώντας τους υποψηφίους τους που θα βρεθούν σε μειονεκτική εκλογικά θέση (όσοι έρθουν τρίτοι δηλαδή) να αποσυρθούν υπέρ του έτερου μη-ακροδεξιού υποψηφίου. Έτσι αυτός θα έχει αντικειμενικά περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον υποψήφιο της Εθνικής Συσπείρωσης στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Ήδη οι Οικολόγοι, οι οποίοι μετέχουν στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, έχουν ανακοινώσει ότι οι υποψήφιοί τους θα αποχωρήσουν από το δεύτερο γύρο σε περίπτωση που υπάρχει πιθανότητα νίκης ακροδεξιού υποψηφίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα