Λίγες μόλις ημέρες προτού στηθούν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο στις γαλλικές εκλογές, που τόσο αιφνιδιαστικά κήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν, η εφημερίδα «Le Figaro» σταχυολογεί τα οικονομικά προγράμματα των τριών μεγάλων παρατάξεων και αναλύει τις υποσχέσεις των πολιτικών αρχηγών για να διαπιστώσει αν πρόκειται για ιδέες εφικτές και υλοποιήσιμες ή για προεκλογικά πυροτεχνήματα και λαϊκιστικά τεχνάσματα που σκοπό έχουν να χαϊδέψουν τα αυτιά των εκλογέων ώστε να αποσπάσουν την ψήφο τους.

Γαλλικές εκλογές: Προβλέψεις για αύξηση της συμμετοχής

Τα οικονομικά προγράμματα βρίσκονται βέβαια στην κορυφή του ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Και ήδη η προεδρική πλειοψηφία (που αμφισβητείται έντονα πλέον καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις θα καταλάβει την τρίτη θέση στην αναμέτρηση), κατηγορεί την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση του Ζορντάν Μπαρντελά και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που συνέπηξε η Αριστερά ότι προτείνουν πράγματα μη κοστολογημένα και ιδέες μη ρεαλιστικές.

Ο οικονομικός ρεπόρτερ του «Figaro» Βλαντιμίρ Γκαρσέν-Μπερσόν σταχυολόγησε τις οικονομικές προτάσεις αιχμής του Νέου Λαϊκού Μετώπου, της κυβερνητικής παράταξης «Μαζί για τη Δημοκρατία» και της Εθνικής Συσπείρωσης και αμφισβητεί συνολικά τη δυνατότητα αυτές να εφαρμοστούν, τουλάχιστον με το βαθμό βεβαιότητας με τον απόλυτο τρόπο με τον οποίο εξαγγέλθηκαν.

Νέο Λαϊκό Μέτωπο

1. Είναι ρεαλιστική η αύξηση του βασικού μισθού στα 1.600 ευρώ;

Κομβική πρόταση της Αριστεράς στις επικείμενες γαλλικές εκλογές είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 14% από τα 1.400 στα 1.600 ευρώ καθαρά μηνιαίως, έχει ως στόχο να τονώσει τη ζήτηση (διαδικασία που ως γνωστόν δημιουργεί ανάπτυξη) και απώτερο σκοπό «να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων», όπως ο ίδιος ο Ζαν-Λικ Μελανσόν έχει πει.

«Η ιδέα έχει συγκεντρώσει τα βέλη της κριτικής πολλών μελών της κυβερνητικής παράταξης, που προειδοποιούν για τον κίνδυνο δημοσιονομικών εκτροπών και για επικείμενες τιμωρίες από την ΕΕ. «Είναι αδύνατο να σταθεί μια τέτοια αύξηση», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών και μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ζεράλντ Νταρμανέν.

2. Είναι ρεαλιστικό το πάγωμα των τιμών των ειδών πρώτης ανάγκης;

Μία πρόταση που επίσης ξεσήκωσε έντονες αμφισβητήσεις αφορά το πάγωμα των προΪόντων πρώτης ανάγκης σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, την ενέργεια και τα καύσιμα. Η επιβολή διατίμησης είναι ένας τρόπος για να περιοριστεί ο πληθωρισμός και να προστατευθεί η αγοραστική δύναμη των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων.

«Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν είναι εφικτό ούτε δημοσιονομικά, αλλά ούτε και νομικά», γράφει ο ρεπόρτερ του «Figaro». Διότι θεωρείται βέβαιο ότι το μέτρο θα προσβληθεί στα γαλλικά δικαστήρια.

3. Είναι δυνατή η αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού;

Αλλαγές στη μεταρρύθμιση των συντάξεων που είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων το 2023 έχουν εξαγγείλει και οι δύο παρατάξεις που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο προτείνει την «άμεση κατάργηση των προεδρικών διαταγμάτων με τα οποία εφάρμοσε ο Εμανουέλ Μακρόν τη μεταρρύθμιση των συντάξεων», ενώ η Εθνική Συσπείρωση ζητεί επίσης την «κατάργηση της μεταρρύθμισης Μακρόν» για να εφαρμόσει «ένα σύστημα συντάξεων στη βάση της προοδευτικότητας». Πρόκειται για μια ιδέα «ελκυστική στη θεωρία, αλλά πολύ περίπλοκη για να εφαρμοστεί στην πράξη», σημειώνει ο «Figaro».

Μαζί για τη Δημοκρατία

1. Η κυβέρνηση κατάφερε να ανασχέσει την αποβιομηχανοποίηση της Γαλλίας;

Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία επιχειρήματα της προεδρικής πλειοψηφίας στις γαλλικές εκλογές: χάρη στις πολιτικές επιλογές των τελευταίων ετών, η κυβέρνηση κατάφερε να αντιστρέψει τη τάση συρρίκνωσης του βιομηχανικού τομέα και να τονώσει την παραγωγικότητά του. Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε πρόσφατα ότι πλέον «τα εργοστάσια που ανοίγουν είναι περισσότερα από εκείνα που κλείνουν». Είναι όμως αυτό μια πραγματικότητα; Δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες ο πρωθυπουργός για να στηρίξει τη διαπίστωσή του αυτή.

2. Είναι τόσο μεγάλες και αισθητές στους φορολογουμένους οι μειώσεις των φόρων;

Σε αντίθεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, η κυβέρνηση διακηρύσσει σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία ότι σε περίπτωση που κερδίσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης του γαλλικού λαού δεν πρόκειται να αυξήσει τους φόρους. «Κατά την πρώτη πενταετή θητεία μου καταφέραμε να μειώσουμε τους φόρους κατά 50 δισ. ευρώ, ποσό που κατά το ήμισυ επωφελήθηκαν τα νοικοκυριά και κατά το ήμισυ οι επιχειρήσεις», έχει δηλώσει ο Εμανουέλ Μακρόν. «Αληθεύει όμως αυτό;», αναρωτιέται ο Γκαρσέν-Μπερσόν του «Figaro».

3. Ο «χρυσός δημοσιονομικός κανόνας» αποτελεί ασπίδα κατά της αύξησης της φορολόγησης;

Σε φορολογικό επίπεδο πάντα, ο πρωθυπουργός Ατάλ έχει ένα σχέδιο για τη θέσπιση ενός «χρυσού δημοσιονομικού κανόνα», που συνοψίζεται στην αρχή ότι στον Προϋπολογισμό θα αναφέρεται ρητώς ότι «δεν θα επιβάλλεται καμία αύξηση της φορολόγησης, ότι κι αν συμβεί». Ακόμα κι αν καταγράφεται στον οικονομικό νόμο του κράτους αυτή η υποχρέωση της κυβέρνησης, «είναι αρκετή για να αποτρέπει κάθε είδους φορολογική επιβάρυνση;», αναρωτιέται ο ρεπόρτερ της γαλλικής εφημερίδας, αφήνοντας το ερώτημα να πλανάται κατά τρόπο που η απάντηση σ’ αυτό τεκμαίρεται αρνητική.

Εθνική Συσπείρωση

1.Μπορεί να μειωθεί ο ΦΠΑ στην ενέργεια και στα καύσιμα;

Πρόκειται για την κομβική πρόταση της παράταξης στις γαλλικές εκλογές, που έχει ως στόχο την στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Η Εθνική Συσπείρωση θέλει να μειώσει τους συντελεστές ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και βέβαια στη βενζίνη, αγαθά που επιβαρύνουν σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ήδη από τις προεδρικές του 2022 η Μαρίν Λεπέν είχε εντάξει στην προεκλογική της εκστρατεία το μέτρο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η μείωση του ΦΠΑ γίνεται πάρα πολύ εύκολα, με την ψήφιση ενός νόμου».

Έχει δίκιο η ιδρύτρια της Εθνικής Συσπείρωσης και «μέντορας» του προαλειφόμενου για την πρωθυπουργία Ζορντάν Μπαρντελά; Κι αν, όντως, με «ένα νόμο και ένα άρθρο» μπορούν να μειωθούν οι συντελεστές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, το μέτρο αυτό θα είναι αρκετό για να πέσουν οι τιμές στα ράφια, στις αντλίες των καυσίμων και στους λογαριασμούς των οργανισμών κοινής ωφελείας; Ή μήπως τη φορολογική ελάφρυνση θα καρπωθούν ως επί το πλείστον οι παραγωγοί και οι μεσάζοντες;

2. Μπορεί να εφαρμοστεί η κατάργηση του φόρου στο εισόδημα των νέων έως 30 ετών;

Πρόκειται για ιδέα επίσης της Μαρίν Λεπέν από τις προεδρικές του 2022, με στόχο να αντιμετωπιστεί το brain drain. Παρενθετικά θα παρατηρούσε κανείς ότι και στη Γαλλία υπάρχει τάση φυγής (κυρίως προς τις ΗΠΑ) των νέων με υψηλή επαγγελματική κατάρτιση και εξειδικεύσεις, παρά το ότι οι κυβερνήσεις Μακρόν έδωσαν αυξήσεις μισθών σαφώς πάνω από τον πληθωρισμό τα τελευταία χρόνια.

Εν πάση περιπτώσει, ο Ζορντάν Μπαρντελά συμπεριέλαβε στο οικονομικό πρόγραμμά του την ιδέα της Λεπέν να μην καταβάλλουν φόρο εισοδήματος, όσο υψηλό κι αν είναι αυτό, οι νέοι εργαζόμενοι έως 30 ετών. Ο Μπαρντελά, ο οποίος είναι 28 ετών και προφανώς θα συμπεριληφθεί κι αυτός στο μέτρο αν το εφαρμόσει ως επικεφαλής κυβέρνησης και θα γίνει μάλλον ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός παγκοσμίως που θα απολαμβάνει φορολογική ατέλεια, υποστηρίζει ότι έτσι «η Γαλλία θα γίνει πρωτοπόρα στη δημιουργία αξίας που θα ενδυναμώσει τόσο το κράτος, όσο και τις επιχειρήσεις και τους Γάλλους πολίτες απέναντι στις διεθνείς κρίσεις». Ωστόσο, όπως ο γάλλος ρεπόρτερ, «νομικοί και επίσης οικονομολόγοι έχουν ενστάσεις για την εφαρμοσιμότητα μιας τέτοιας φορολογικής εξαίρεσης και επίσης αναρωτιούνται για την αποτελεσματικότητα που αυτή θα έχει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα