Οι Γάλλοι εφοπλιστές βγήκαν να υπερασπιστούν το σύστημα φορολόγησης της ναυτιλίας με βάση την χωρητικότητα, καθώς έχει γίνει θέμα συζήτησης στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ορισμένα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος της άκρας δεξιάς Εθνική Συσπείρωση, τάσσονται υπέρ της κατάργησης του.

Ο Jordan Bardella της Εθνικής Συσπείρωσης, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, είναι ένας από τους πολιτικούς που έχουν ορκιστεί να καταργήσουν τον φόρο χωρητικότητας αν έρθει στην εξουσία.  “Υπάρχει μια φοροαπαλλαγή για τις ναυτιλιακές εταιρείες που κοστίζει στο κράτος 5 δισεκατομμύρια ευρώ και θέλω να τερματίσω αυτή τη φοροαπαλλαγή”, είπε.

Γαλλικές εκλογές: Ολοκληρώθηκε το πρώτο ντιμπέιτ – Ακρίβεια, μετανάστευση και συνταξιοδοτικό στο επίκεντρο

Το φορολογικό σύστημα ισχύει από το 2003. Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ο Bardella, με την επίθεση στο φόρο χωρητικότητας θέλει να χτυπήσει τον Μακρόν, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τον Rodolphe Saadé, τον επικεφαλής της ναυτιλιακής εταιρείας CMA CGM η οποία εμφάνισε κέρδη 23,5 δισ. ευρώ (25,12 δισ. δολάρια) το 2022.

Πάντως ο Saadé είναι ένα από τα πολλά κορυφαία ονόματα της γαλλικής ναυτιλίας, συμπεριλαμβανομένου του Édouard Louis Dreyfus, που έγραψαν ανοιχτή επιστολή υπερασπιζόμενοι το φορολογικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι 22 άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν παρόμοιο σύστημα. Οι πλοιοκτήτες υποστήριξαν ότι η κατάργηση του συστήματος φόρου χωρητικότητας θα οδηγούσε σε κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας της γαλλικής ναυτιλίας και των λιμένων, καθώς και στην παρακμή της γαλλικής σημαίας. Οι πρόωρες εκλογές, που προκήρυξε ο Μακρόν νωρίτερα αυτό το μήνα, θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία