Πρωθυπουργικοί συνεργάτες είδαν έναν «παραγωγικό» διάλογο στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μία «εξαντλητική» και «πολύ ουσιαστική» διαδικασία. Και από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται συνολικά το «πάμε μπροστά» (όπως το διατυπώνει συνεχώς ο Πρωθυπουργός τελευταία) με έμφαση στην καθημερινότητα και τα προβλήματα των πολιτών.

Πέραν αυτής της ήπιας προσέγγισης από τα «κεντρικά» της κυβερνητικής παράταξης, στη νεοδημοκρατική σύναξη στην Ολομέλεια της Βουλής αναδείχθηκαν ταυτόχρονα τα βασικά… σημεία βρασμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τα πεδία εκείνα που πυροδοτούν τις επικριτικές φωνές και αναγκάζουν το επιτελείο του Μαξίμου σε αναζήτηση τρόπων αποφυγής ενός κύκλου γαλάζιας εσωστρέφειας.

Το ιδεολογικό στίγμα

Είναι σαφές ότι μετά από το κακό αποτέλεσμα της ΝΔ στις ευρωπαϊκές εκλογές, αφού δεν επετεύχθη ο μίνιμουμ στόχος, καθώς και ύστερα από έναν «ασφαλή» ανασχηματισμό για τον οποίο είχαν καλλιεργηθεί υψηλότερες προσδοκίες ανοίγουν ταυτοτικά ζητήματα για την κεντροδεξιά παράταξη.

Ο πολιτικο-ιδεολογικός προσανατολισμός της ΝΔ βρέθηκε στο επίκεντρο των περισσότερων εκ των 37 βουλευτών, οι οποίοι επέλεξαν να ανέβουν στο βήμα του ομιλητή στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Ο Μητσοτάκης το περίμενε, εξ ου και θέλησε με την εισαγωγική ομιλία του να θέσει πρώτος το πλαίσιο.

Μίλησε για «ψευτοδιλήμματα» αναφερόμενος στις συζητήσεις περί στροφής στα δεξιά, στο κέντρο ή στα αριστερά, αλλά και διατύπωσε ένα κατηγορηματικό «όχι» σε όσους θέλουν, όπως είπε σκωπτικά, «μία μικρή και φοβική Νέα Δημοκρατία».

Εστίες έντασης

Πέραν αυτού όμως αναδεικνύονται ξεκάθαρα τέσσερις εστίες έντασης στο γαλάζιο στρατόπεδο. Η πρώτη αφορά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ένα θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο του προβληματισμού. Κόστισε εκλογικά, όπως εκτιμάται από πολλούς βουλευτές, τόσο η ίδια η πρωτοβουλία όσο και ο επικοινωνιακός χειρισμός της.

Η δεύτερη εστία αναταράξεων αφορά τις σχέσεις υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων με τους βουλευτές. Δεν είναι τυχαία τα απανωτά «καρφιά» των γαλάζιων για αλαζονικές και αυτάρεσκες συμπεριφορές των κυβερνητικών στελεχών. Σταθερή αποδεικνύεται και η κριτική για τις «κλειστές πόρτες» υπουργών ή για στελέχη που κρύβονται στα δύσκολα.

Το τρίτο «μέτωπο» που άνοιξε αφορά την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το κλαμπ των γαλάζιων που δεν θέλουν ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου αλλά ζητούν μια πρόταση από τα «σπλάχνα» της κεντροδεξιάς παράταξης μεγαλώνει.

Το τέταρτο πεδίο έχει να κάνει με την καθημερινότητα και κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικές οι αναφορές βουλευτών στους αγρότες (συνολικά στον πρωτογενή τομέα), στους ελεύθερους επαγγελματίες (που είναι μια κρίσιμη εκλογικά ομάδα για τη ΝΔ), στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Επόμενη μέρα

Ο Μητσοτάκης θέλησε να διαβεβαιώσει τους βουλευτές ότι πήρε τα «μηνύματα», κατέγραψε ανησυχίες και κάνει αυτοκριτική σε ό,τι αφορά τις αστοχίες, τις ανεπάρκειες και δυσλειτουργίες της κυβέρνησης.

Εξ ου και επί της ουσίας προέβη σε δύο προαναγγελίες: έρχεται «ανασχηματισμός» στις γενικές γραμματείες των υπουργείων αλλά και θα ξεκινήσει συναντήσεις με τους βουλευτές ανά 20άδες προκειμένου να έχει διάρκεια η «ουσιαστική συζήτηση» – ένα μοντέλο που εφάρμοσε για πρώτη φορά προεκλογικά την περασμένη Άνοιξη καλώντας ανά κύματα τους βουλευτές στο Μαξίμου.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ