Πλώρη για νέα επενδυτικά πεδία χαράσσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον πρόεδρο και CEO του ομίλου, Γιώργο Περιστέρη, να δίνει το σύνθημα στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος διευρύνει το αποτύπωμά του «ανοίγοντας» το χαρτοφυλάκιο του και πέραν των μεταφορικών κι ενεργειακών υποδομών, κατευθύνοντας τα ραντάρ του στη διαχείριση απορριμμάτων, υδάτινων πόρων όπως και στον τομέα των τεχνολογικών υποδομών.

Masdar: «Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι η αφετηρία για νέες επενδύσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη»

Ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτοντας πλέον στη φαρέτρα του πυρομαχικά αξίας 3 δισ. ευρώ, μετά το deal – σημείο αναφοράς με τη Masdar που αφορά στη μεταβίβαση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στους Άραβες – πρωταγωνιστές των ΑΠΕ, εστιάζει τα επενδυτικά του… βέλη σε Υποδομές, Παραχωρήσεις, Απορρίμματα και Αντλητικά έργα (αποθήκευση καθαρής ενέργειας) προσδοκώντας σε υπεραξίες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος χρόνου, στρέφοντας το βλέμμα πιο έντονα και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στην ΝΑ Ευρώπη.

H ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά το deal με την Masdar, αποκτά ένα ακόμη πιο ελκυστικό χρηματοδοτικό προφίλ, αφού πλέον αφαιρούνται από το συνολικό δανεισμό της περίπου 1,1 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός του ομίλου να μηδενιστεί.

O oρίζοντας του 2028 με κερδοφορία 700 εκατ.

Και σε επίπεδο κερδοφορίας όμως, αναμένεται αντιστάθμιση της συνεισφοράς της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Τόσο η καθαρή όσο και η λειτουργική κερδοφορία  θα συνεχίσει να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό τα επόμενα χρόνια και θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ λειτουργικής κερδοφορίας εντός των επόμενων 5 ετών (2028), όπως ανέφερε ο CEO του ομίλου.

Επί της ουσίας, ο όμιλος «κλειδώνει» μία σταθερή κερδοφορία, για πολλά χρόνια. Ο κ. Περιστέρης ξεδίπλωσε την στρατηγική του ομίλου, περίοπτη θέση στην οποία κατέχει η μετατροπή της εταιρείας σε έναν πλήρως καθετοποιημένο όμιλο με ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια υποδομών και παραχωρήσεων, όχι μόνο πια σε ελληνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Παραχωρήσεις

Στις παραχωρήσεις ο όμιλος είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής διαθέτοντας ένα από τα νεαρότερα (μέση συμβατική διάρκεια 25 έτη), πιο διαφοροποιημένα και χαμηλού ρίσκου χαρτοφυλάκια με έργα όπως η Αττική Οδός, η Εγνατία Οδός, ο ΒΟΑΚ, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης, κ.ά.

Το επενδυτικό πλάνο του ομίλου στις παραχωρήσεις ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια με στόχο να δημιουργήσει 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

Υποδομές

Βάσει  πρόσφατων μελετών (ΙΟΒΕ, PWC), στον τομέα των υποδομών στην Ελλάδα τα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένονται δημοπρατήσεις έργων συνολικής αξίας 40-50 δισ. ευρώ.

Θετικές προοπτικές παρουσιάζονται και σε γειτονικές αγορές όπως Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη, καθώς καταγράφεται σημαντική ανάγκη καίριων υποδομών και ταυτόχρονα ισχυρή βούληση για σημαντικές επενδύσεις με στόχο τη σύγκλιση με το επίπεδο των υποδομών στη δυτική Ευρώπη.

Στις υποδομές η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει ανεκτέλεστο ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ. Επί του συνολικού ανεκτέλεστου πάνω από 75% αφορά σε ιδιωτικά έργα (ίδιες επενδύσεις και έργα για τρίτους), ενώ άνω του 55% αφορά σε έργα ιδίων επενδύσεων. Σημειώνεται ότι το ανεκτέλεστο αναμένεται να ενισχυθεί, καθώς προχωρά η συμβασιοποίηση έργων που έχει εξασφαλίσει ο Όμιλος (πχ. ΒΟΑΚ).

Πάνω από 1 δισ. ευρώ του ανεκτέλεστου της κατασκευής, δηλαδή το 20% του συνολικού ανεκτέλεστου του ομίλου, αφορά σε μεγάλα και εμβληματικά ιδιωτικά έργα, όπως ενδεικτικά το THE GRID, το νέο Κτήριο Γραφείων της PWC, το Κτήριο Γραφείων στο οικόπεδο του ΤΕΕ στο Δαχτυλίδι, το Four Seasons Hotel Mykonos, το One&Only Aesthesis Γλυφάδα, το Hub26 στη Θεσσαλονίκη, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, ο Πύργος Πειραιά, και το Microsoft Data Center στα Σπάτα.

Το χρυσάφι που κρύβουν τα… σκουπίδια και το νερό

Παράλληλα, για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παρουσιάζονται ευκαιρίες και σε άλλες δύο αγορές, οι οποίες επίσης θα προσδώσουν υπεραξίες στους μετόχους. Πρόκειται για τα απορρίμματα (τρέχουν ήδη διαγωνισμοί) και τα αντλητικά έργα με τον κ. Περιστέρη να κάνει ιδιαίτερη μνεία στην σημασία της επιτάχυνσης των έργων που αφορούν την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η συμφωνία με τη Masdar προβλέπει ότι πωλείται μόνο η δραστηριότητα της παραγωγής καθαρής ενέργειας, και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα περάσουν μία σειρά από άλλες δραστηριότητες που είχε η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, όπως η διαχείριση απορριμμάτων (π.χ. στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου), δηλαδή δραστηριότητες που κουμπώνουν απόλυτα στο χαρτοφυλάκιο ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων του Ομίλου. Στη διαχείριση απορριμμάτων τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δημοπρατηθούν έργα άνω των 2,5 δισ. ευρώ με τον όμιλο να δηλώνει ηχηρό παρών.

Στρατηγικό πλάνο και ξεκάθαρο αναπτυξιακό αφήγημα

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι η πώληση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δεν είναι μία μεμονωμένη κίνηση, αντιθέτως εδράζεται σε μία καλά μελετημένη και ζυγισμένη στρατηγική.

Αντιθέτως, αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου στρατηγικού πλάνου με στόχο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να μετεξελιχθεί από τον μεγαλύτερο κατασκευαστή αρχικά και τον μεγαλύτερο παραγωγό καθαρής ενέργειας μετέπειτα, σε έναν πλήρως καθετοποιημένο όμιλο, με το μεγαλύτερο και πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο υποδομών και παραχωρήσεων όχι μόνο πια σε ελληνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ταυτόχρονα, το νέο αναπτυξιακό αφήγημα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτό που αναζητά η διεθνής επενδυτική κοινότητα πλέον: ξεκάθαρη στόχευση, αποτελεσματική διάρθρωση, καθετοποίηση με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε επίπεδο κατασκευαστικής τεχνογνωσίας αλλά και εξειδικευμένης γνώσης στη μελέτη, χρηματοδότηση, υλοποίηση και λειτουργία μεγάλων έργων υποδομών, καθώς και υγιή θεμελιώδη, βασιζόμενα σε υγιές και… γεμάτο ταμείο, δανεισμό χωρίς αναγωγή στη μητρική, ισχυρές και επαναλαμβανόμενες ταμειακές ροές σε βάθος δεκαετιών.

Άλλωστε, η πώληση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα επιτρέψει την επιτάχυνση της σταδιακής αύξησης του μερίσματος για τους μετόχους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε υψηλότερα επίπεδα, σε συνδυασμό και με την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, γεγονός που την θέτει στο στόχαστρο μεγάλων ξένων θεσμικών επενδυτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις