Μπορεί η Moody’s να μην έχει δώσει ακόμα την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία, αλλά μετά την Eurobank, αποφάσισε να αναβαθμίσει σε επενδυτική βαθμίδα την  Alpha Bank με θετικές προοπτικές.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση η αναβάθμιση αντανακλά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η τράπεζα όσον αφορά στην επαναλαμβανόμενη  κερδοφορία, την ενίσχυση των κεφαλαίων και τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, το ισχυρό προφίλ χρηματοδότησης καθώς και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Παράλληλα, οι θετικές προοπτικές απηχούν τις εκτιμήσεις του οίκου για περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της Τράπεζας, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες αναβαθμίσεις.

Η Εθνική γίνεται η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανακτά επενδυτική βαθμίδα

Σημειώνεται ότι τα ομόλογα υψηλής και μειωμένης εξασφάλισης της Τράπεζας αναβαθμίστηκαν κατά δύο βαθμίδες

Επενδυτική βαθμίδα για την Alpha Bank μετά από 14 χρόνια

Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s Ratings προχώρησε στις ακόλουθες αναβαθμίσεις όσον αφορά στην αξιολόγηση της Alpha Bank, τοποθετώντας την τράπεζα σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 14 χρόνια:

  • Αξιολόγηση μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων: Baa3 (από Ba1, +2 βαθμίδες)
  • Αξιολόγηση μακροπρόθεσμου χρέους υψηλής εξασφάλισης: Baa3 (από Ba1, +2 βαθμίδες)
  • Αξιολόγηση χρέους μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2): Ba2 (από B1, +2 βαθμίδες)
  • Βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA): Ba2 (από Ba3, +1 βαθμίδα)

Όπως τονίζει η Alpha bank σε ανακοίνωσή της οι ανωτέρω αναβαθμίσεις επιβεβαιώνουν τη δυναμική της Τράπεζας να επιτυγχάνει υψηλότερη βιώσιμη κερδοφορία, βελτιώνοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα του ισολογισμού της. Καθοριστικό ρόλο στις αναβαθμίσεις διαδραμάτισαν η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και του προφίλ των επαναλαμβανόμενων κερδών της Alpha Bank, η χαμηλότερη βάση κόστους, τα αναμενόμενα οφέλη από την πρόσφατη στρατηγική συνεργασία με την UniCredit και τα σημαντικά και διευρυνόμενα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας.

Οι θετικές προοπτικές με τις οποίες αξιολόγησε ο οίκος την τράπεζα αντανακλούν τις προσδοκίες του για την περαιτέρω βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της Alpha Bank, κυρίως μέσω της αύξησης των κερδών της, των υψηλότερων επιπέδων κεφαλαίου και της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού της, σε ευθυγράμμιση με το Στρατηγικό της Σχέδιο.

Επιπλέον, οι αναβαθμίσεις του οίκου καθιστούν το χρέος υψηλής εξασφάλισης της Alpha Bank επιλέξιμο από ένα ευρύτερο σύνολο επενδυτών, διαφοροποιώντας περαιτέρω τη χρηματοδοτική της βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις