Έξι ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε για να «μιλήσει» η Δικαιοσύνη στην υπόθεση της Folli Follie. Μια υπόθεση που χαρακτηρίστηκε –και όχι άδικα- ως τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη στη νεότερη ιστορία του τόπου λόγω της πρωτοφανούς έκτασης και διάρκειας λαθροχειρίας που έλαβε χώρα στην εταιρεία.
Οι βασικοί κατηγορούμενοι, τουτέστιν τα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου καθώς και δυο ακόμη συνεργάτες τους κρίθηκαν ένοχοι με ομόφωνη απόφαση των δικαστών για τα 5 από 6 αδικήματα που τους βάραιναν. Αντίθετα, αθωώθηκαν για το αδίκημα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
Αθώοι από όλες τις αξιόποινες πράξεις που τους έφεραν αντιμέτωπους με τη δικαιοσύνη κρίθηκαν οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι.
Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικά 11 κατηγορούμενοι που κάθισαν στο εδώλιο αντιμετώπιζαν κατά περίπτωση τις εξής κατηγορίες:
- εγκληματική οργάνωση
- πλαστογραφία από κοινού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ
- απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ
- χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση
- νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση κ.α.
Το «κουβάρι» της υπόθεσης
Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018. Με μια έκθεση –κόλαφο του αμερικάνικου fund QSM που έσκασε σαν «βόμβα» και αμφισβητούσε την οικονομική και εμπορική θέση του ομίλου.
Συγκεκριμένα, επικεφαλής του QCM Γκάμπριελ Γκρέκο κατέγραψε λιγότερα σημεία πώλησης του ομίλου σε Ασία και Η.Π.Α (εντοπίσθηκαν 289 σημεία πώλησης έναντι των 630 σημείων), καταρρίπτοντας τον μύθο της πανίσχυρης ελληνικής πολυεθνικής με καταστήματα στους πιο φημισμένους δρόμους του κόσμου.
Οι εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν καταιγιστικές.
Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρείας διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του hedge fund η μετοχή του ομίλου κατέρρευσε μέχρι που τρεις εβδομάδες μετά μπήκε σε αναστολή. Εκτιμάται ότι οι μέτοχοι μειοψηφίας και οι ομολογιούχοι της εταιρείας απώλεσαν περίπου 1,5 δισ. ευρώ!
Το πόρισμα- κόλαφος της συμβουλευτικής εταιρείας Alvarez & Marsal για αποτελέσματα των ελέγχων που διεξήγαγε για τις εταιρείες του ομίλου στην Ασία προκάλεσε τον Σεπτέμβριο του 2018 ντόμινο εξελίξεων στην FF Group.
Μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκαν οι χαοτικές αποκλίσεις ανάμεσα στα πραγματικά μεγέθη και στα χαλκευμένα που παρουσίαζε ο όμιλος, με πιο χτυπητό παράδειγμα την σημαντική αναντιστοιχία ανάμεσα στα πραγματικά έσοδα του ομίλου στην Ασία, τα οποία ανέρχονταν στο ποσό των 116.847.000 δολαρίων, έναντι του ποσού των 1.112.000.000 δολαρίων.
Επίσης στο πόρισμα αναφερόταν ότι εμπλεκόμενα στελέχη έκαναν συστηματική αποστολή πλαστών εμβασμάτων, για τα οποία διάλεγαν στην τύχη ψεύτικα ονόματα όπως το «Γιώργος Πουτσίδης».
Η αρχή του τέλους
Η αρχή του τέλους για την οικογένεια Κουτσολιούτσου στη Folli Follie είχε ξεκινήσει. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του υπέβαλαν τον Σεπτέμβριο του 2018 την παραίτησή τους με τον ιδρυτή της Folli Follie να δηλώνει:
«Με βαρύτατη θλίψη και εν μέσω της σοβούσας κρίσης για την εταιρεία μας, την οποία ίδρυσα και υπηρέτησα επί 36 χρόνια, παραιτούμαι σήμερα από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Το ίδιο ζήτησα να πράξει και η σύζυγός μου, με την οποία μαζί υπηρετήσαμε την εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να ελέγξω με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου που είχα υπό την ευθύνη μου, με αποτέλεσμα την παρούσα δυσάρεστη εικόνα στα οικονομικά του ομίλου. Ωστόσο, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υιό μου Γ. Κουτσολιούτσο, ο οποίος με επιτυχία διαχειρίζεται την κρίση με τη συνδρομή των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. και του καταξιωμένου επιτελείου του και δηλώνω ότι θα σταθώ αρωγός τους στο δύσκολο έργο τους με ό,τι κριθεί απαραίτητο».
Ο γιος των ιδρυτών, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος παρέμεινε στη θέση του έως την 16.12.2019, οπότε και υπέβαλε την παραίτησή του, διατηρώντας τη δυναμική του εντός του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου. Το σκεπτικό της εν λόγω κίνησης ήταν «η μετάβαση της εταιρείας σε μια νέα κατάσταση να γίνει με ομαλό τρόπο», το οποίο και ουδέποτε όμως πραγματοποιήθηκε.
Το «ξήλωμα» των Κουτσιολιούτσων
Λίγους μήνες αργότερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχωρά στην παύση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από το Δ.Σ. της εταιρείας, τοποθετώντας παράλληλα και δύο νέα μέλη. Λίγο αργότερα και δυνάμει της νέας ρύθμισης για την κεφαλαιαγορά που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση στα τέλη του 2019 η Επιτροπή, καταθέτει αίτημα για αντικατάσταση της διοίκησης της Folli Follie και τον διορισμό με προσωρινή διαταγή νέας διοίκησης στην εταιρεία.
Στην φυλακή για 18 μήνες
Το φθινόπωρο του 2020, δυόμιση χρόνια Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος πέρασαν το κατώφλι της φυλακής, μετά τις πολύωρες απολογίες τους στην ανακρίτρια που ερευνούσε το σκάνδαλο. Η σύζυγος και μητέρα αντίστοιχα, Καίτη Κουτσολιούτσου αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.
Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2023 λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση του 18μηνου, που είναι το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης άνοιξε η πόρτα της φυλακής για Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Τους επιβλήθηκαν ωστόσο αυστηροί περιοριστικοί όροι: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση απομάκρυνσης από τον Νομό Αττικής και εμφάνιση το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας τους.
Οι αλλεπάλληλες αναβολές και το «ξέσπασμα» της προέδρου!
Η έναρξη της δίκης ωστόσο καθυστερούσε αρκετά, ενώ υπήρξαν αλλεπάλληλες αναβολές και διακοπές λόγω και της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους. Κάτι που προκάλεσε και την έκρηξη της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνα.
«Θέλουμε να δικάσουμε αλλά δεν μπορούμε… Έλεος!», φέρεται να είπε από έδρας η πρόεδρος του δικαστηρίου.
«Είπαμε, κατανόηση και αλληλεγγύη στα αιτήματα των δικηγόρων, αλλά υπάρχει κι ένα όριο. Δεν έχουμε διάθεση να οδηγηθούμε σε αντιπαλότητα με τους δικηγόρους αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε όμηροι…», συμπλήρωσε η δικαστική λειτουργός χωρίς να κρύβει την ανησυχία της για την πορεία αυτής της ιδιαίτερης δίκης.
Το «δεν ήξερα, δεν γνώριζα» των βασικών μετόχων
Τελικά η δίκη ξεκίνησε κανονικά στις αρχές Ιανουαρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια των μηνών που ακολούθησαν έως και χθες απολογήθηκαν οι βασικοί κατηγορούμενοι. Ξεχώρισαν όπως ήταν αναμενόμενο οι απολογίες των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου.
Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος μίλησε για «ωραιοποίηση» των οικονομικών καταστάσεων ενώ Τζώρτζης και Καίτη Κουτσολιούτσου αρνήθηκαν τα πάντα. «Έδειξαν» μάλιστα ως υπεύθυνους συγκεκριμένους ανθρώπους που όπως είπαν εμπιστεύθηκαν με κλειστά μάτια.
Ο ιδρυτής επιχείρησε να αφαιρέσει όλες τις ευθύνες από τον γιό του, και την σύζυγο λέγοντας πως δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση. Αντίθετα, επέρριψε εμμέσως ευθύνες στον Περιφερειακό Διευθυντή της ασιατικής θυγατρικής FFGS και στον πρώην Οικονομικό Διευθυντή του Υπό-Ομίλου Ασίας.
«Ο πατέρας μου είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο»
Επρόκειτο για δύο άτομα που, όπως είπε στον πρόεδρο του δικαστηρίου, τους εμπιστευόταν απόλυτα και τους είχε αναθέσει την οικονομική διαχείριση των δραστηριοτήτων του ομίλου στην περιοχή αυτή.
Από τα σημεία της απολογίας του Τζώρτζη που σχολιάστηκαν ήταν και η αναφορά στον πατέρα του για τον ρόλο που είχε στην εταιρεία.
«Από την αρχή ένιωσα ότι ήταν ενός ανδρός αρχή. Ο πατέρας μου είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Ένιωθα ότι δεν ακουγόμουν» είπε μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος. «Το ότι δεν ακουγόμουν», συμπλήρωσε «με προβλημάτισε… είχα ιδέες και ήθελα να προσφέρω.
Οι τελικές ποινές
Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε και χθες έπεσε η αυλαία της δίκης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, με την ενοχή και των τριών μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι τελικές ποινές και τα ζητήματα που θα ανακύψουν για αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie όπως και ενδεχόμενα ζητήματα αναστολής των ποινών εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του δικαστηρίου.
Latest News
Έκρηξη εσόδων για τη Γαλακτοβιομηχανία «Ομηρος» - Σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές
H Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας του νέου, υπερσύγχρονου εργοστασίου καθώς και την κυκλοφορία καινοτόμων προϊόντων
ΑΧΙΑ: Ισχυρά τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ - Στα 16,40 ευρώ η τιμή στόχος
Κατά την ΑΧΙΑ, η τριμηνιαία απόδοση οφείλεται στις συνεχιζόμενες θετικές τάσεις για τα αθλητικά στοιχήματα τόσο στα διαδικτυακά όσο και στα κανάλια λιανικής
Άλμα 661% στα καθαρά κέρδη της Ideal - Ο ρόλος των Attica και της πληροφορικής
Στα 265 εκατ. ευρώ τα έσοδα της IDEAL Holdings με άνοδο 208% - Εξετάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες, τονίζει ο πρόεδρος
Πώς η αθόρυβη Cavino έφτασε στην κορυφή του ελληνικού κρασιού
Το success story της Cavino που κατάφερε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη οινοποιητική βιομηχανία της χώρας – Ο ρόλος Τσάνταλη, Μπουτάρη και Κουρτάκη
Motor Oil: Πώς θα χτίσει… «πράσινα» EBITDA 500 εκατ. το 2030
Τα επόμενα επενδυτικά ορόσημα της Motor Oil για τον μετασχηματισμό του ομίλου - Τα κέρδη από ηλεκτρισμό και κυκλική οικονομία
Unilever: Τι συμβαίνει με το σχέδιο αναδιάρθρωσης – Πώς το παγωτό σώζει την παρτίδα
Ο βραχίονας παγωτού της Unilever είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατηγορία του, με την αποτίμησή του να αγγίζει και τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια
Τράπεζες: Το 2026 η επιστροφή των εσόδων στα επίπεδα του 2024
Για μια χρονιά χαμηλών πτήσεων όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους προετοιμάζονται οι τράπεζες
ElvalHalcor: Ανθεκτικότητα με EBITDA στα 180 εκατ. το εννεάμηνο – Μείωση κατά 171 εκατ. στον καθαρό δανεισμό
Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη της ElvalHalcor ανήλθαν στα 210,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2024, έναντι 165,2 εκατ. ευρώ πέρυσι
Motor Oil: «Πράσινο» το 40% των EBITDA μέχρι το 2030 – Η στρατηγική μετασχηματισμού του ομίλου
Ο Όμιλος Motor Oil από το 2022 έχει επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στην πράσινη μετάβαση
ΟΠΑΠ: Εκτινάχθηκαν τα κέρδη στο 9μηνο - Έφτασαν στα 352 εκατ. ευρώ
Αύξηση 14,4% στα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ, φτάνοντας τα 352 εκατ. ευρώ - Τι έδωσαν πρακτορεία και online στοίχημα