Την ανάγκη ανασχεδιασμού της αγοράς των ΑΠΕ ώστε να μην βρεθεί τα επόμενα χρόνια σε αδιέξοδο επεσήμαναν χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στελέχη του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Η αναθεώρηση του σχεδιασμού για τον τομέα των ΑΠΕ κρίνεται αναγκαίος προκειμένου να συνεχίσει να προσελκύει ξένα κεφάλαια, να στηρίξει το όραμα της χώρας για μετατροπή της σε εξαγωγέα «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των έργων.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, υπάρχει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλα κεφάλαια του εξωτερικού τα οποία επενδύουν ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια στη χώρα μας, το οποίο «πρέπει να το συντηρήσουμε και να το διατηρήσουμε». Ωστόσο, όπως τόνισε, αγορά και πολιτεία πρέπει να κάνουν τις σωστές ενέργειας για να συντηρούν το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον και να μη δημιουργούνται απογοητεύσεις. «Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι πολλά σημεία προκαλούν προβληματισμό. Η αγορά έχει μια ανησυχία για το πως θα εξελιχθεί η ενεργειακή μετάβαση από εδώ και πέρα. Λάθος δράσεις και πολιτικές τα επόμενα χρόνια μπορεί να αντιστρέψουν το κλίμα», σημείωσε.

Goldman Sachs: Έρχεται… boom στις ΑΠΕ – Δεν θα είναι υποκατάστατα σε λίγο

Ορθολογικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ

Η επικαιροποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού για τις επενδύσεις σε «πράσινη» ενέργεια, στο πλαίσιο και της αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) πρέπει, σύμφωνα με τους δύο φορείς των ΑΠΕ, να κινείται πάνω τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος περιλαμβάνει τη στρατηγική που έχει να κάνει καταρχάς με ένα ισορροπημένο μείγμα αιολικών, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών το οποίο οδηγεί σε ομαλότερη κατανομή της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας μέσα στο 24ώρο.

Αυτό το μέτρο μπορεί να οδηγήσει στην ελαχιστοποίηση των περικοπών πράσινης ενέργειας και των μηδενικών – αρνητικών τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, στη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές και στη μετατροπή της χώρας σε εξαγωγέα «πράσινου ρεύματος από ΑΠΕ.

Εξαγωγές «πράσινης» ενέργειας

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Λαδακάκος, δεν μπορεί αυτόματα να μετατραπεί η Ελλάδα σε εξαγωγέα «πράσινης» ενέργειας. «Εάν ξεχειλίσει η

χώρα από ΑΠΕ, δεν σημαίνει ότι αυτόματα οι γείτονές μας θα προτιμήσουν εμάς για να αγοράσουν ρεύμα. Για να το πετύχουμε πρέπει να παράγουμε φθηνή ανταγωνιστική πράσινη ενέργεια την ώρα και τη στιγμή που τη χρειάζονται τα κέντρα κατανάλωσης. Φοβάμαι ότι τα επόμενα χρόνια το να πουλάμε στους γείτονές μας «πράσινη» ενέργεια στις 12 το μεσημέρι το καλοκαίρι θα είναι σαν να προσπαθούμε να πουλάμε …παγάκια στους Εσκιμώους. Πρέπει η άσκηση να γίνει με μεγάλη προσοχή και να παράξουμε ένα προϊόν που να το έχουν ανάγκη οι γείτονες», υποστήριξε ο ίδιος.

Αποθήκευση ενέργειας, ζήτηση και δίκτυα

Στα απαραίτητα μέτρα πολιτικής περιλαμβάνεται και η επείγουσα προώθηση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το διαχρονικά βέλτιστο μείγμα μπαταριών και αντλησιοταμίευσης. Όπως ανέφερε και ο επικεφαλής της Rokas Renewables, θυγατρική του ομίλου Iberdrola κ. Θανάσης Τσαντίλας, απαιτείται ένα ορθολογικό μείγμα αποθήκευσης με έμφαση στη μακράς διάρκειας αποθήκευση, δηλαδή στην αντλησιοταμιευση.

Απαραίτητος είναι επίσης ο περαιτέρω εξηλεκτρισμός της οικονομίας, ώστε να αυξηθεί η ζήτηση, ιδιαίτερα στους τομείς των μεταφορών, της ψύξης-θέρμανσης, της βιομηχανίας, της χρήσης καυσίμων, κλπ. καθώς και η περαιτέρω επιτάχυνση της αναβάθμισης και της επέκτασης των ηλεκτρικών δικτύων και ιδιαίτερα των διεθνών διασυνδέσεων.

Περικοπές «πράσινης» ενέργειας

Οι περικοπές πράσινης ενέργειας, σύμφωνα με ΕΣΗΑΠΕ και ΕΛΕΤΑΕΝ, πρέπει να αποτελούν το έσχατο μέσο για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος. Η Πολιτεία, σύμφωνα με τον κ. Λαδακάκο, πρέπει να οριστικοποιήσει άμεσα τις αποφάσεις για το μόνιμο πλαίσιο των κανόνων περικοπών, με βάση τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. «Πρέπει να λήξει η αβεβαιότητα για τις περικοπές. Έχουν δοθεί 9 μήνες προθεσμία στην ειδική επιτροπή του ΥΠΕΝ για να προσδιορίσει το πλαίσιο. Ακόμη και αυτό το διάστημα δημιουργεί μια μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας, για επενδύσεις που είναι έτοιμες να υλοποιηθούν. Το αποτέλεσμα αυτής της εργασίας του ΥΠΕΝ πρέπει να δώσει ξεκάθαρη επενδυτική ορατότητα ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν τους κανόνες, πόσο θα περικόπτεται η ενέργεια και το τι αποζημιώνεται ώστε να εκτιμήσουν εάν τα business plan βγαίνουν», σημείωσε.

Η υπερ-ρύθμιση της αγοράς

Τα στελέχη των δύο φορέων των ΑΠΕ αναφέρθηκαν και στην υπερ-ρύθμιση της αγοράς. «Έχουμε εκατοντάδες σελίδων νομοθεσίας που βλέπουμε στην πράξη ότι δεν υλοποιούνται από διάφορες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης και φορείς. Πρέπει να γίνει πολύ δουλειά και να βελτιστοποιηθουν οι διαδικασίες. Χρόνια μιλάμε για την ταλαιπωρία αδειοδότησης ενός αιολικού πάρκου. Στην πράξη λίγα έχουν γίνει που να έχουν μειώσει τους χρόνους αδειοδότησης και τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας», ανέφερε ο κ. Λαδακάκος.

Επίσης, ειδική αναφορά έγινε στην παραπληροφόρηση και τη συνωμοσιολογία των τοπικών κοινωνιών για τα έργα ΑΠΕ, όπως οι θεωρίες που προσπαθούν να συνδέσουν τις δασικές πυρκαγιές με τις ανεμογεννήτριες. Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης της ΕΛΕΤΑΕΝ, το σύνολο των αιολικών πάρκων που είναι εγκατεστημένα σε αναδασωτέες εκτάσεις (είτε εγκαταστάθηκαν πριν την πυρκαγιά είτε κάποια στιγμή μετά) καταλαμβάνει κάτω από το 0,06% των εκτάσεων αυτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green