Η Δανία αναμένεται να εισαγάγει εισφορά επί των εκπομπών άνθρακα από γεωργικές καλλιέργειες. Κι αυτό πρόκειται να είναι ένας από τους πρώτους φόρους άνθρακα στη γεωργία σε όλο τον κόσμο, κάτι που θα βοηθήσει τη σκανδιναβική χώρα να επιτύχει τον κλιματικό της στόχο μέχρι το 2030 με την υποστήριξη βασικών βιομηχανικών και περιβαλλοντικών ομάδων, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι αγρότες θα φορολογούνται με 300 κορώνες (43 δολάρια) ανά τόνο ισοδύναμου CO2 που εκπέμπεται από το 2030, ανακοίνωσε η κυβέρνηση τη Δευτέρα. Πέντε χρόνια αργότερα, ο φόρος θα αυξηθεί σε 750 κορώνες ανά τόνο, αν και οι αγρότες θα επωφεληθούν από υψηλότερες φορολογικές εκπτώσεις.
Δανία: Παραπλανητικός ο ισχυρισμός κορυφαίου παραγωγού στην Ευρώπη για «πράσινο χοιρινό κρέας»
Ένα από τα πρώτα κράτη
Η Δανία πρόκειται να γίνει ένα από τα πρώτα κράτη στον κόσμο που θα εισαγάγει τέτοια μέτρα. Η Νέα Ζηλανδία, της οποίας η προτεινόμενη εισφορά είχε εμπνεύσει τη σκανδιναβική χώρα, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα καθυστερήσει τα σχέδιά της να εισαγάγει την τιμολόγηση των εκπομπών από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις το αργότερο μέχρι το 2030.
Το σχέδιο της Δανίας εκτιμάται ότι θα μειώσει τις εκπομπές κατά 1,8 εκατομμύρια τόνους CO2 το 2030, επιτρέποντας στη χώρα να επιτύχει τον στόχο της για το έτος αυτό και να μειώσει τις εκπομπές κατά 70%. Εκτός από τον φόρο, η κυβέρνηση θα εισαγάγει επίσης επιδοτήσεις ύψους 40 δισεκατομμυρίων κορονών για να στηρίξει τη μετάβαση.
Διαπραγματεύσεις
Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τον φόρο βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο, με τη συμμετοχή φορέων που εκπροσωπούν τους αγρότες και τη βιομηχανία τροφίμων, την οργάνωση προστασίας της φύσης της χώρας και τη δανική κυβέρνηση, οι οποίοι αξιολογούν μοντέλα φορολόγησης που παρουσιάστηκαν από μια συμβουλευτική ομάδα στην οποία ανατέθηκε από την κυβέρνηση.
Η γεωργία στη Δανία, μεγάλος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές των σκανδιναβικών χωρών. Χωρίς παρέμβαση, η γεωργία θα αντιστοιχούσε στο 46% των δανικών εκπομπών το 2030, σύμφωνα με τη συμβουλευτική ομάδα.
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»