Ο ασκός του Αιόλου ανοίγει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά την απόφαση της Βαρκελώνης να απαγορεύσει τα Airbnb λόγω της στεγαστικής κρίσης.

Σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την εκτίναξη του κόστους ενοικίασης κατοικιών για τους ντόπιους που ζουν στον δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό ο δήμαρχος της Βαρκελώνης εκπόνησε σχέδιο απαγόρευσης όλων των βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου Airbnb) για τους τουρίστες από το 2029.

Airbnb: Προσέφυγαν στο ΣτΕ οι εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης 

Μιλώντας στον ΟΤ ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σχετικά με την απόφαση του δήμου της Βαρκελώνης για το Airbnb αναφέρει ότι «η Αθήνα έχει πλέον καθιερωθεί ως σημαντικός τουριστικός προορισμός καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Το 2023, υποδεχθήκαμε για πρώτη φορά πάνω από 7 εκ. επισκέπτες.

Ο υπερ-τουρισμός αποτελεί μια πραγματική απειλή για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πολύ περισσότερο για την Αθήνα, που έχει μια μοναδικότητα. Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, με τελευταία τη Βαρκελώνη,  έχουν υιοθετήσει ειδικά μέτρα προστασίας και οι αντοχές της Αθήνας δεν είναι ανεξάντλητες».

Τα στοιχεία για Airbnb

Η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών

Ο κ. Δούκας σημειώνει ότι «σύμφωνα με στοιχεία που επιμελήθηκε η εταιρεία ερευνών AirDNA, στην πόλη μας, ο αριθμός των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σημείωσε ετήσια αύξηση κατά 21,3%, σε σχέση το 2023».

Τη μεγαλύτερη αύξηση, συνεχίζει ο κ. Δούκας, καταγράφει η περιοχή των Εξαρχείων, όπου πλέον λειτουργούν 918 καταλύματα, ενώ ο κύριος όγκος, εντοπίζεται στο εμπορικό τρίγωνο (Μοναστηράκι, Ψυρρή, Ακρόπολη, Πλάκα), με διαθέσιμα 2.440 ακίνητα. Την ίδια ώρα, στην Κυψέλη, που είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, τα διαμερίσματα που λειτουργούν ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μόλις 197.

«Γι’ αυτό η Μελέτη Τουριστικής Φέρουσας Ικανότητας αποτέλεσε βασική προγραμματική δέσμευσή μας από την προεκλογική περίοδο και άμεση προτεραιότητα της δημοτικής μας αρχής, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε. Είναι ένα κρίσιμο εγχείρημα, αφού τα αποτελέσματά της θα μάς βοηθήσουν να χαράξουμε τη στρατηγική μας. Το σχέδιο δράσης για την επόμενη μέρα», τονίζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων.

Επανασχεδιασμός

«Πρέπει να επανασχεδιάσουμε τις  στρατηγικές δράσεις μας, έτσι ώστε ο τουρισμός να λειτουργήσει ως όχημα για την καλυτέρευση των υποδομών και τη δημιουργία νέων, περισσότερο βιώσιμων.

Πυξίδα μας, αποτελεί η διαφύλαξη του κοινωνικού ιστού και η διασφάλιση μίας ανθρώπινης, φιλικής καθημερινότητας για όλους.

Μπορούμε να καλωσορίσουμε όλοι μαζί περισσότερους επισκέπτες στην Αθήνα, αλλά να διατηρήσουμε  ταυτόχρονα τη μοναδική ταυτότητα και τη φυσική ομορφιά της πόλης μας», καταλήγει ο κ. Δούκας.

Airbnb vs Ξενοδοχεία

Τα ακίνητα που διατίθενται με όρους βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα τείνουν να προσεγγίζουν τον αριθμό των δωματίων που λειτουργούν στον κεντρικό τομέα της Αθήνας.

Σύμφωνα άλλωστε με πρόσφατα στοιχεία της «Ετήσιας Έρευνας Ικανοποίησης Επισκεπτών» που παρουσιάστηκαν από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και την GBR Consulting, ο αριθμός των δωματίων στα ξενοδοχεία ανέρχεται σε 18.254, τη στιγμή που οι ενεργές μονάδες βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας αριθμούν τις περίπου 14.000.

Σημειώνεται ότι το φθινόπωρο έρχονται νέες παρεμβάσεις στο φορολογικό καθεστώς και στο πλαίσιο λειτουργίας των Airbnb.

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν καθιέρωση χρονικών, αριθμητικών και γεωγραφικών περιορισμών στη βραχυχρόνια μίσθωση σε εφαρμογή της διάταξης που έχει ήδη ψηφισθεί από τη Βουλή η οποία ορίζει ότι «με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα