Στο 1,9% ανέβασε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024 η Unicredit, από 1,3% προηγουμένως, ενώ διατήρησε την πρόβλεψή της αμετάβλητη στο 1,7% για το 2025.

Όπως διαπίστωσε η ιταλική τράπεζα, το ΑΕΠ εξέπληξε ανοδικά το πρώτο τρίμηνο, καθώς αυξήθηκε κατά 0,7% % σε τριμηνιαία βάση μετά από άνοδο 0,3% το 4ο τρίμηνο του 2023. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης οφείλεται, όπως εξηγεί, σε ισχυρή συσσώρευση αποθεμάτων και σταθερή ανάκαμψη των ακαθάριστων παγίων επενδύσεων, ιδίως σε μηχανήματα και εξοπλισμό, μετά από τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Πόσο θωρακισμένη είναι η ελληνική οικονομία από μια κρίση χρέους στην Ευρώπη

Το τελευταίο είναι ενθαρρυντικό καθώς σηματοδοτεί ότι η ώθηση από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια (NGEU) και οι εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) μετριάζει τον αντίκτυπο των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και της επιδείνωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η Unicredit αναμένει ότι αυτό θα συνεχίσει να παρέχει ώθηση για την ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα.

Εν τω μεταξύ, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επεκταθεί σταθερά, όπως το 2023, χάρη στην ισχυρή αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται. Επίσης, η αύξηση των μισθών είναι σημαντική και η αγορά εργασίας, αν και επιβραδύνεται, παραμένει αρκετά ισχυρή.

Η υγιής ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης θα πρέπει επομένως να αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό την αρνητική συμβολή των καθαρών εξαγωγών καθώς η ασθενής παγκόσμια ζήτηση συνεχίζει να επιβαρύνει τις εξαγωγές αγαθών ενώ η αύξηση των εισαγωγών παραμένει ανθεκτική.

Τα δεδομένα

Σύμφωνα με την τριμηνιαία ανάλυση της Unicredit, η έρευνα PMI της μεταποίησης, η οποία παραμένει ο πιο αξιόπιστος μετρητής της αύξησης του ΑΕΠ, δείχνει ότι η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, αν και η δυναμική μπορεί να έχει ελαφρώς αποδυναμωθεί σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο, καθώς η μειωμένη ζήτηση για ελληνικά αγαθά έχει αρχίσει να τροφοδοτεί χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής. Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αύξηση των υπηρεσιών, που πιθανώς οδηγείται από δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό, συνέχισε να έχει καλές επιδόσεις.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,4% σε ετήσια βάση (από 3,2%) τον Μάιο λόγω της σημαντικής μείωσης των πιέσεων των τιμών των τροφίμων, ο οποίος κατέγραψε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (3,1% σε ετήσια βάση) από τον Οκτώβριο του 2021.

Ο πληθωρισμός, κατά την Unicredit, είναι πιθανό να κινηθεί σε καθοδική πορεία μέχρι το τέλος του έτους, λόγω της εξομάλυνσης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ενώ ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει πιο σταδιακά λόγω των επίμονων πιέσεων των τιμών των υπηρεσιών, ο οποίος αντανακλά εν μέρει τις προηγούμενες αυξήσεις μισθών.

Πολιτικό τοπίο

Τέλος, η Unicredit υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα του κόμματός του Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ). Η ΝΔ ήρθε πρώτη αλλά έχασε 5 εκατοστιαίες μονάδες των ψήφων (κερδίζοντας 28%), ενώ τα ακροδεξιά κόμματα εξασφάλισαν περίπου το 20% των ψήφων, υποδηλώνοντας σημαντική στροφή μέρους του εκλογικού σώματος προς την ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος.

Οι κύριες αλλαγές του υπουργικού συμβουλίου αντικατοπτρίζουν τη δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού με τις πολιτικές κόστους ζωής και εργασίας, όπως και στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και υποδεικνύουν μια πιθανή αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής, καταλήγει η Unicredit.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία