Μία νέα στρατηγική έναντι της προηγούμενης θητείας της έρχεται να επισφραγίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το σχέδιο που θέλει το Υπερταμείο να εξαγοράζει από την Helleniq Energy το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η πρώτη τετραετία της ΝΔ είχε χαρακτηριστεί από ένα μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων, στο πλαίσιο και της νεοφιλέλευθερης πολιτικής που πρεσβεύει το κόμμα. Η δεύτερη τετραετία, χαρακτηρίζεται από τον κρατισμό. Οι ιδιωτικοποιήσεις τέλειωσαν και τη σκυτάλη παίρνουν οι κρατικοποιήσεις…

Τίτλοι τέλους στο ΤΑΙΠΕΔ – Σαρωτικές αλλαγές σε Υπερταμείο και ΔΕΚΟ

Υπερταμείο και Λάτσης

Νέο δείγμα γραφής αυτής της πολιτικής έρχεται από την υπόθεση της Helleniq Energy και την φερόμενη απόφαση του κύριου μετόχου της, του ομίλου Λάτση να αποεπενδύσει από τον ενεργειακό τομέα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Έλληνα μεγιστάνα, ο οποίος σήμερα κατέχει το 40,41% του ομίλου Helleniq Energy. Το 31,18% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως ακριβώς έγινε και το 2003 επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη. Τότε το διυλιστήριο της Petrola στην Ελευσίνα συμφερόντων Λάτση συγχωνεύτηκε με τα τότε Ελληνικά Πετρέλαια. Με την Paneuropean να βρίσκεται μέτοχος με 25% στον ελληνικό κρατικό όμιλο. Η κριτική που ασκήθηκε στην τότε κυβέρνηση έδειχνε πώς η κίνηση του ελληνικού δημοσίου υπέκρυπτε την προσπάθεια διάσωσης του διυλιστηρίου της Ελευσίνας, ενώ αμφιβολίες είχαν εγερθεί και αναφορικά με το τίμημα της συγχώνευσης.

Τώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο όμιλος Λάτση δείχνει να επιδιώκει την απεμπλοκή του από την ενέργεια. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να καθαρίσει η εκκρεμότητα με τη συμμετοχή της Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Κατέχει το 35% και το 65% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το σχέδιο για την απεμπλοκή έχει ως όχημα το Υπερταμείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ΔΕΠΑ Εμπορίας, μετά και την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ από το Υπερταμείο αλλά κι εφόσον μεταβιβαστεί από την Helleniq Energy το 35% στο δημόσιο, τότε θα αποτελεί την 17η ΔΕΚΟ του Υπερταμείου.

Ποιος θα πληρώσει;

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο αποτιμάται αυτό το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Πληροφορίες θέλουν την Helleniq Energy να αποτιμά το μερίδιο της σε 200 εκατ. ευρώ και τα σενάρια για τα κεφάλαια είναι δύο: Είτε από τα μερίσματα που εισπράττει το Υπερταμείο είτε από το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο. Στη δεύτερη περίπτωση βέβαια, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το Υπερταμείο θα πρέπει να είναι συνεπενδυτής για να διαθέσει κεφάλαια από το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ

Η νέα κρατική αντίληψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη φάνηκε και από την υπόθεση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Με ανάποδο τρόπο, καθώς οι μετοχές που ανήκαν στο Υπερταμείο πέρασαν στο ελληνικό δημόσιο.

Για το σκοπό αυτό το Υπερταμείο θα λάβει 300 εκατ. ευρώ, το ήμισυ της αξίας των δυο ΔΕΚΟ, ενώ το άλλο μισό ποσό θα πάει για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Υπενθυμίζεται ότι το

Υπερταμείο κατείχε το 50% συν μία μετοχή των δύο εταιρειών ύδρευσης.

Η Helleniq Energy

Ερωτηματικό παραμένει η τύχη του 31,18% του ΤΑΙΠΕΔ στην Helleniq Energy.

Αν αυτό το ποσοστό παραμείνει αμετάβλητο τότε θα περάσει στο Υπερταμείο.

Κάτι που υπαγορεύεται από την κυβερνητική απόφαση για απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ από το Υπερταμείο.

Πάντως, σε αντίθεση με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, τα σενάρια για την Helleniq Energy θέλουν την είσοδο άλλου μεγαλομετόχου αν ο όμιλος Λάτση αποφασίσει να αποχωρήσει ή να περιορίσει σημαντικά τη συμμετοχή του.

Αυτό μπορεί να γίνει με ένα νέο placement. Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον σε μία εξέλιξη που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εισόδου νέου επενδυτή έχει εκδηλώσει η Metlen.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας