Ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να βρίσκουν στηρίξεις από τα βασικά οικονομικά στοιχεία από την Ιαπωνία, αν και το γεν αποδυναμώθηκε περαιτέρω. Το ιαπωνικό γεν έφτασε σε νέα χαμηλά 38 ετών έναντι του δολαρίου, έως και τα 161,27 έναντι του δολαρίου.

Ειδικότερα, ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 1,04% μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στο Τόκυο και τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ ο ευρείας βάσης Topix σημείωσε άνοδο 0,84%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,13% και ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε άνοδο 0,1%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε οριακή άνοδο, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας ανέκαμψε από το χαμηλό τεσσάρων μηνών κερδίζοντας 0,11%.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας ενισχύθηκε κατά 0,63%.

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός για την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, επιταχύνθηκε στο 2,3% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, από 2,2% τον Μάιο. Ο δομικός πληθωρισμός —που αφαιρεί τις τιμές των φρέσκων τροφίμων— αυξήθηκε στο 2,1% από 1,9% τον Μάιο.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Τόκιο θεωρούνται ευρέως ως κύριος δείκτης για τις τάσεις σε εθνικό επίπεδο.

Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας αυξήθηκε 2,8% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 2% από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,3%.

Και οι δύο αναγνώσεις θα δώσουν στην Ιαπωνία περισσότερο περιθώριο για να περιορίσει τη νομισματική της πολιτική σε μια εποχή που το νόμισμά της έχει πέσει κατακόρυφα στα χαμηλά πολλών δεκαετιών.

Τέλος, η Νότια Κορέα είδε τις λιανικές πωλήσεις της για τον Μάιο να υποχωρούν κατά 0,2% σε ετήσια βάση, μια πιο ήπια πτώση σε σύγκριση από το αναθεωρημένο -0,8% του Απριλίου. Αυτή είναι η πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023 που η Νότια Κορέα καταγράφει δύο συνεχείς μήνες πτώσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές