Οι τιμές στην αγορά πετρελαίου της Ασίας  κινούνται ανοδικά την Παρασκευή και οδεύουμε προς τρίτο συνεχόμενο εβδομαδιαίο άλμα. Οι τιμές ενισχύονται από τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια.

Αγορά πετρελαίου: Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο ωθεί ανοδικά τις τιμές

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον διακανονισμό Αυγούστου, που λήγουν την Παρασκευή, αυξήθηκαν 41 σεντς, ή 0,47% στα 86,80 δολάρια το βαρέλι ενώ το συμβόλαιο του Brent για τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 0,5% στα 85,69 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate για παράδοση Αυγούστου αυξήθηκαν 50 σεντς, ή 0,61%, στα 82,24 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη 6% σε μηνιαία βάση στην αγορά πετρελαίου

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent και WTI έχουν κερδίσει σχεδόν 2% μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα, με αμφότερους τους δείκτες αναφοράς να βρίσκονται επίσης σε καλό δρόμο για κέρδη ελαφρώς άνω του 6% σε μηνιαία βάση – διαγράφοντας τις απώλειες νωρίτερα που είχαν καταγράψει τον Μάιο.

«Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο παρά τα αδύναμα βραχυπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ, αναφερόμενοι στην απροσδόκητη άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ παρά τις προσδοκίες για μείωσή τους κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής αιχμής της ζήτησης.

«… Οι τιμές σημείωσαν άνοδο εν μέσω ενός τόνου κινδύνου σε ολόκληρη την ευρύτερη αγορά… που προκλήθηκε από δεδομένα που σηματοδοτούσαν περαιτέρω αδυναμία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ», προσθέτουν σε σημείωμα πελατών.

Οι αυξανόμενες προσδοκίες στην αγορά πετρελαίου για έναν επικείμενο κύκλο χαλάρωσης της Fed έχουν πυροδοτήσει ένα ράλι κινδύνου σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές. Οι traders τώρα δίνουν πιθανότητα 64% για μια πρώτη μείωση της Fed τον Σεπτέμβριο, από 50% πριν από έναν μήνα, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.

Η χαλάρωση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι ένα όφελος για το πετρέλαιο καθώς θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση από τους καταναλωτές.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ (PCE), βασικός δείκτης μέτρησης του πληθωρισμού από τη Fed, αναμένεται σήμερα και θα μπορούσε να παρέχει περαιτέρω ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων φέτος.

Η επίδραση των καιρικών συνθηκών

Οι προμήθειες στην αγορά πετρελαίου δέχθηκαν επίσης πιέσεις από διαταραχές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν τις επόμενες εβδομάδες. Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν μείωση της παραγωγής του Ισημερινού κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η FGE Energy.

Η αμερικανική ακτή του Κόλπου του Μεξικού, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της ενεργειακής και εξαγωγικής υποδομής της χώρας, θα μπορούσε επίσης να πληγεί από δυσμενείς καιρικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες, καθώς το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ παρακολουθεί τουλάχιστον ένα καιρικό σύστημα που θα μπορούσε να γίνει κυκλώνας και να κατευθύνεται προς την περιοχή.

Η ανάκαμψη των φυσικών περιθωρίων διύλισης ενίσχυσε επίσης τις αγορές, με τα περιθώρια διύλισης του συγκροτήματος της Σιγκαπούρης να είναι κατά μέσο όρο 1 δολάριο υψηλότερα τον Ιούνιο σχέση με τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities