Η αύξηση του πολιτικού ρίσκου στη Γαλλία εκτόξευσε πριν από λίγο το ασφάλιστρο κινδύνου των γαλλικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από την περίοδο της κρίσης χρέους.

Ειδικότερα η διαφορά της απόδοσης των 10ετών γαλλικών ομολόγων σε σχέση με αντίστοιχα 10ετή γερμανικά ομόλογά αναφοράς για την ζώνη του ευρώ βρέθηκε στις 84,5 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2012.

Σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, εκτιμούσε ότι η προκήρυξη βουλευτικών εκλογών από τον πρόεδρο Μακρόν για τις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου και ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας στο πιθανότερο ενδεχόμενο μη ύπαρξης απόλυτης πλειοψηφίας θα μπορούσαν να δυσκολέψουν σημαντικά την προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας, οδηγώντας ενδεχομένως τη χώρα σε δημοσιονομική κρίση.

Οι αρκούδες επελαύνουν σε γαλλικές μετοχές και ομόλογα 

Η Γαλλία κλυδωνίζει τις αγορές

Παράλληλα, η προοπτική επικράτησης της Εθνικής Συσπείρωσης και η πολιτική αστάθεια σε περίπτωση έλλειψης κυβερνητικής πλειοψηφίας δημιουργούν αναταραχές στις αγορές, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Γαλλίας να παρουσιάζουν ήδη διαφορά 84 μονάδων βάσης σε σχέση με τα γερμανικά επιτόκια. Την τελευταία εβδομάδα οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών BNP Paribas, Crédit Agricole SA και Société Générale υπέστησαν πτώση κατά 10%, ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, το χαρτοφυλάκιο των εν λόγω τραπεζών περιλαμβάνει μικρό σχετικά μερίδιο γαλλικών κρατικών ομολόγων, το οποίο δεν υπερβαίνει τα 13 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται δε ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει διαδικασία ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος που ανέρχεται φέτος σε 5,5%. Το κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ προέβλεπε εξοικονόμηση 20 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% έως το 2027, όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Η κατάσταση, σύμφωνα με το σημείωμα της ελληνικής Πρεσβείας, θα μπορούσε να επιδεινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, με ορισμένους παρατηρητές να προβλέπουν κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των περιθωρίων απόδοσης των γαλλικών ομολόγων σε σύγκριση με τα γερμανικά, έως και 100 μονάδες βάσης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, με πρώτη την Ιταλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές