Δεν κατάφεραν να κρατήσουν τα θετικά τους πρόσημα οι αμερικανικοί δείκτες στην εκπνοή του εξαμήνου στην Wall Street, καθώς αν και έλαβαν ώθηση από τα ενθαρρυντικά στοιχεία της προσωπικής κατανάλωσης, τα οποία έδειξαν ότι μπορεί να καμφθούν σταδιακά οι πληθωριστικές πιέσεις, εντούτοις υπέκυψαν στην κατοχύρωση των κερδών που παρατηρήθηκε σε πολλούς τίτλους.

Wall Street: Δίνουν ώθηση τα στοιχεία του PCE – Άλμα για τη μετοχή του Τραμπ

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,10% στις 39.122 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,40% στις 5.460 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,71% στις 17.732 μονάδες.

Πώς κινήθηκε η Wall Street το πρώτο εξάμηνο

Οι δείκτες εντούτοις επιβεβαίωσαν σήμερα το άκρως θετικό πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο περίπου 18,1%, ο S&P 500 κατέγραψε άλμα σχεδόν 14,5%, ενώ ο blue-chip Dow υστέρησε με άνοδο 3,8%. Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν τον Ιούνιο θετικά, με τον Nasdaq να πρωτοστατεί για άλλη μια φορά με κέρδη 6%. Ο S&P 500 και ο Dow κέρδισαν περισσότερο από 3,5% και 1,1%, αντίστοιχα.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Nike υποχώρησαν σχεδόν 20%, μετά την μείωση της καθοδήγησης για ολόκληρο το έτος. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαΐου ήταν 1,5 δισ. δολάρια ή 99 σεντς ανά μετοχή, σε σύγκριση με 1,03 δισ. δολάρια ή 66 σεντς ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.

Από την άλλη, η Trump Media & Technology, του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσε άλμα 10%, μετά το πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ που έδειξε ότι κυριάρχησε του συνυποψηφίου του Τζο Μπάιντεν.

Στο μεταξύ, στη Wall Street επικράτησε ανακούφιση, καθώς ο πληθωρισμός τον Μάιο έδειξε ότι επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών. Ο βασικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και ήταν αυξημένος κατά 2,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι ανόδου 2,7% τον Απρίλιο. Και οι δύο εκτιμήσεις ήταν σύμφωνες με τις συναινετικές εκτιμήσεις του Dow Jones.

Ο δείκτης PCE είναι το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Τα στοιχεία αυτά θεωρούνται υψίστης σημασίας από τους συμμετέχοντες στις αγορές καθώς προσπαθούν να μαντέψουν πότε η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Οι traders τιμολογούν επί του παρόντος πιθανότητα 59,5% η κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το CME Group FedWatch Tool.

«Από την οπτική γωνία της αγοράς, η σημερινή ανακοίνωση του PCE ήταν σχεδόν τέλεια», δήλωσε ο David Donabedian, επικεφαλής επενδύσεων της CIBC Private Wealth U.S. «Αυτή ήταν αναμφισβήτητα μια θετική ανακοίνωση», ανέφερε.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τον Ιούνιο ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο, ανεβαίνοντας στο 68,2 από την προκαταρκτική μέτρηση 65,6. Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό ενός έτους μειώθηκαν στο 3% από 3,3% που αναμενόταν τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street