Θετικά έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση του μήνα, αλλά και του εξαμήνου, το χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να βελτιώνει ιδιαίτερα την εικόνα του Ιουνίου, καθώς οι απώλειες απλά περιορίστηκαν στο 2%, με το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών να διαμορφώνεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο, φέρνοντας τον γενικό δείκτη και πάλι στις παρυφές των 1.400 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,27% στις 1.404,26 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.400,24 μονάδων (-0,01%) και 1.411,95 μονάδων (+0,82%). Ο τζίρος ανήλθε στα 140,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 38,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,8 εκατ. τεμάχια αξίας 10,6 εκατ. ευρώ.

Wall Street: Δίνουν ώθηση τα στοιχεία του PCE – Άλμα για τη μετοχή του Τραμπ

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,31% στις 3.401,83 μονάδες, ενώ στο +0,78% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.248,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 1.213,48 μονάδες.

Η αγορά έκοψε το θετικό σερί των δύο ανοδικών εβδομάδων, ενώ ροκάνισε και τα κέρδη από την αρχή του έτους στο 8,59%. Για τον Ιούνιο όμως, ο ΓΔ σημείωσε απώλειες 1,9%, ο FTSE 25 έχασε 1,5%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 2,26%.

Όλα τα βλέμματα στη Γαλλία

Αν και έδειξε κάποιες αντοχές, το ΧΑ δεν μπορεί να μην «συνταχθεί» με την ευρωπαϊκή αναμονή των εκλογών στη Γαλλία, με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών να αναμένεται την Κυριακή. Το περίπλοκο εκλογικό σύστημα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης άλλωστε έχει δημιουργήσει αρκετή αβεβαιότητα ως προς την επόμενη ημέρα, καθώς οποιαδήποτε εκτίμηση αποτελέσματος είναι επισφαλής. Ακόμη πιο επισφαλής είναι η εκτίμηση των κατευθύνσεων που θα ακολουθήσει μια κυβέρνηση για παράδειγμα της Εθνικής Συσπείρωσης, του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, και η πορεία της «συγκατοίκησης» με τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Έτσι, η αγορά δεν μπόρεσε να απομακρυνθεί από την «κόκκινη ζώνη» των 1.400 μονάδων, κλείνοντας το πρώτο εξάμηνο του έτους σχεδόν 100 μονάδες κάτω από τα υψηλά των 1.505 μονάδων στα οποία βρέθηκε μόλις στις 21 Μαΐου. Ωστόσο, οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές θεωρούν ότι η αδυναμία της αγοράς το τελευταίο διάστημα ήταν φυσική συνέχεια μιας διόρθωσης που αναμενόταν από τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία ήρθε με αφορμή την πολιτική αβεβαιότητα που υπήρξε στην Ευρώπη το δεύτερο μισό του Ιουνίου.

Άλλωστε, το τελευταίο τριήμερο η αγορά προσπάθησε να παίξει άμυνα πάνω από τις 1.400 μονάδες, όπου έχουν αναλωθεί σημαντικές δυνάμεις. Αργά ή γρήγορα όμως, θα λυθεί ο συνδυασμός διεθνών πολιτικών εξελίξεων και «κόπωσης» των αποτιμήσεων δίνοντας άμεσα την απάντηση για το ποια κατεύθυνση θα σπάσει τελικά το εύρος τιμών που συνόψισε ο γενικός δείκτης τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να κρατήσει τη στήριξη των 1396-1401 μονάδων, τουλάχιστον μέχρι την εκπνοή της σημερινής συνεδρίασης. Τεχνικά θα πρέπει όμως να ανακτήσει το επίπεδο των 1.420 μονάδων, αν και όλα μπορεί να αναιρεθούν εάν το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών φέρει νέες αναταράξεις.

Μεσοπρόθεσμα δεν έχει αλλάξει η ανοδική εικόνα κάτι που σίγουρα κάποιοι που ήταν εκτός αγοράς το θεωρούν ως ευκαιρία τοποθετήσεων. Ωστόσο, αρκετοί τίτλοι έχουν έρθει αισθητά κοντά σε πολύ σημαντικές μεσοπρόθεσμες στηρίξεις χωρίς ακόμα να έχουν δώσει πιθανότητες για μία πιο αποφασιστική κίνηση.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank ξεχώρισε με το άλμα του 4,17% που κατέγραψε, με την Aegean και τη ΔΕΗ να ακολουθούν με +3,64% και +3,02% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Jumbo και Λάμδα, και άνω του 1% σε Μυτιληναίο και Autohellas. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς και ΕΛΧΑ.

Στον αντίποδα, η Cenergy διόρθωσε σήμερα “γράφοντας” -2,04%, με τις Coca Cola, Τοτάν, Eurobank, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, ΔΑΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών