Ενώ το 2024 αναμένεται να είναι μια πιο δύσκολη χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο σε σχέση με τις γενναιόδωρες αποδόσεις του 2023, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα επανέρχεται στα ραντάρ των επενδυτών μετά από μια δεκαετία στην… έρημο.

Αυτό αναφέρει η NBG Securities στη νέα της ανάλυση για τις προοπτικές του β’ 6μηνου του έτους, επισημαίνοντας ότι παραμένει «προσεκτικά θετική» για το υπόλοιπο του έτους. Όπως υποστηρίζει, τα περισσότερα από τα παραδοσιακά «συστατικά» που οδήγησαν τη θετική απόδοση των ελληνικών μετοχών το 2023 και από την αρχή του έτους, παραμένουν σε γενικές γραμμές στη θέση τους.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι καταλύτες για την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με 4 αναλυτές

Οι καταλύτες περιλαμβάνουν την πολιτική σταθερότητα (σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά τις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές), το υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον (αύξηση ΑΕΠ >2,0% το 2024-2025, πολύ πάνω από τους μέσους όρους της ΕΕ), την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την αυξημένη ρευστότητα (υψηλότερη ετησίως του ADTV και έντονο ενδιαφέρον επενδυτών για πρόσφατες συναλλαγές μετά την επενδυτική βαθμίδα), τις ελκυστικές αποτιμήσεις (τόσο σε απόλυτη όσο και σε σχετική βάση) και τα ανθεκτικά εταιρικά κέρδη (τα οποία τώρα υποστηρίζουν περισσότερο την απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς).

H NBG Securities για τον πολιτικό κίνδυνο

Αν και θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι αυτοί οι παράγοντες είναι ήδη εν μέρει αποτιμημένοι στα τρέχοντα επίπεδα, η NBG Securities πιστεύει ότι συνεχίζουν να διαφυλάσσουν το θετικό αφήγημα για τις ελληνικές μετοχές, αντισταθμίζοντας εν μέρει κάθε αρνητικό αντίκτυπο από τις ξένες πιέσεις στην αγορά, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω υπεραπόδοση, εάν η ευρωπαϊκή πολιτική αναταραχή εξασθενίσει.

Βέβαια, η NBG Securities αναμένει αυξημένη αστάθεια μέχρι τις γαλλικές πρόωρες εκλογές (πρώτος γύρος στις 30 Ιουνίου, δεύτερος γύρος στις 7 Ιουλίου) που θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, κατά την οποία οι όγκοι υποχωρούν, με τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ να προσθέτουν περαιτέρω την αβεβαιότητα.

Συνολικά, αποκλείοντας τυχόν νέα μεγάλα εξωτερικά αρνητικά σοκ, οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να φτάσουν ξανά στο επίπεδο των 1.500+ μονάδων μέχρι το τέλος του έτους, όπως είδαμε νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με τον προηγούμενο στόχο της NBG Securities για το 2024e με την αυξημένη αστάθεια και την επιλογή μετοχών να είναι τα βασικά επενδυτικά θέματα.

Ο χαμηλότερος κίνδυνος χώρας φέρνει αναβαθμίσεις στις τιμές στόχους

Η NBG Securities μειώνει το Premium Κινδύνου Μετοχών κατά 75 μονάδες βάσης στο 5,5% (Ceteris paribus), με τις τιμές – στόχους στη βασική λίστα των μετοχών της να έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 8%, υποδηλώνοντας τώρα μια (συνολική μέση) ανοδική δυνατότητα περίπου 38% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Επιπλέον, οι αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να υποστηρίξουν περαιτέρω τις αποτιμήσεις λόγω των χαμηλότερων προεξοφλητικών επιτοκίων και του βελτιωμένου κλίματος της αγοράς με τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τους κλάδους ακινήτων να ωφελούνται περισσότερο από μια τροχιά μείωσης των επιτοκίων θεωρητικά.

Κορυφαίες επιλογές μετοχών για το β’ 6μηνο του έτους

Λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη αστάθεια και τους παράγοντες αβεβαιότητας της αγοράς, κατά την NBG Securities, οι επενδυτές θα πρέπει να βρουν καταφύγιο σε μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη, σαφή διεθνή προσανατολισμό, ισχυρά επιχειρηματικά πλάνα, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις, που συνδυάζουν χαρακτηριστικά αξίας και ανάπτυξης.

Επιπλέον, εκτιμά ότι οι αμυντικές μετοχές μερισμάτων με πιο ανθεκτικά CF θα πρέπει να συμβάλλουν στον περιορισμό της πτώσης κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε διόρθωσης της αγοράς.

Οι κορυφαίες επιλογές της NBG Securities, με βάση τα παραπάνω κριτήρια, είναι επομένως η Metlen και η Cenergy Holdings, οι οποίες προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στο πολλά υποσχόμενο θέμα της ενεργειακής μετάβασης, η Titan Cement, η οποία έχει αναδυθεί ξανά ισχυρότερη από την εποχή μετά τον Covid19, η Aegean, η οποία διαθέτει υποστηρικτικά στοιχεία του κλάδου και ισχυρό BS, και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία, κατά την NBG Securities, παραμένει αδικαιολόγητα υποτιμημένη σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η NBG Securities θέτει την τιμή στόχο της Aegean στα 19,20 ευρώ, της Cenergy στα 11 ευρώ, της Metlen στα 51 ευρώ, της Titan στα 38,20 ευρώ και της Πειραιώς στα 5,30 ευρώ.

Επίσης, προχώρησε και σε αλλαγές τιμών στόχων για τις παρακάτω μετοχές:

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών