«Όμηροι» σημαντικών καθυστερήσεων, που οφείλονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες ελέγχου, παραμένουν οι δικαιούχοι πιστοποιημένοι φορείς παροχής γεωργικών συμβουλών, οι οποίοι αναμένουν να προσπεραστούν τα εμπόδια και να προχωρήσει η υλοποίηση του υπομέτρου 2.1 «Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών στο γεωργικό τομέα», το οποίο αποτελεί βασικό άξονα στην εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Το υπομέτρο 2.1, το οποίο θα εφαρμοστεί σε όλη την ελληνική επικράτεια, αφορά την παροχή στήριξης στους Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών που θα κριθούν δικαιούχοι (πάροχοι) για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε αγρότες. Η πρόσβαση των αγροτών στις συμβουλές είναι προαιρετική και αποτελεί ελεύθερη επιλογή τους.

ΕΛΓΟ Δήμητρα: «Τρέχουν» οι αιτήσεις για πιστοποίηση γεωργικών συμβούλων

Για την πορεία της υλοποίησης του υπομέτρου για τις γεωργικές συμβουλές, τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στην εφαρμογή του, αλλά και για τον αναγκαίο ρόλο του συμβούλου στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού κλάδου, μιλά στον ΟΤ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών «farmadvisors», Ιωάννης Καραστέργιος, (Farmanet).

Μέχρι σήμερα, όπως λέει στον ΟΤ, ο κ. Καραστέργιος, ελάχιστα αιτήματα πληρωμής της προκαταβολής έχουν εκκαθαριστεί, προειδοποιώντας ότι «περαιτέρω καθυστερήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας φορέων και την ανάκληση ένταξης τους, αλλά και την αξιόλογη μείωση του αριθμού των παρεχόμενων συμβουλών σε ωφελούμενους γεωργούς», σημειώνοντας ότι «αναμένουμε άμεσα την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει για ένα μέτρο που αποτελεί βασικό άξονα στην εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)».

Ακολουθεί η συνέντευξη του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών Ιωάννη Καραστέργιου:

Η πορεία του υπομέτρου 2.1

  • Πώς εξελίσσεται το υπο-μέτρο 2.1 «Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών στο γεωργικό τομέα»;

Παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει περίπου δύο έτη από την υποβολή των αιτήσεων στήριξης και ένα και πλέον έτος από τις πρώτες αποφάσεις ένταξης δικαιούχων ΦΠΓΣ, έως και σήμερα δεν έχει καταγραφεί ολοκληρωμένη συμβουλή στο πληροφοριακό σύστημα του υπο-μέτρου. Η παροχή τριών συμβουλών ανά ωφελούμενο και η απορρόφηση του συνολικού προϋπολογισμού από τους ΦΠΓΣ εντός του χρονοδιαγράμματος της πρόσκλησης δεν αποτελούν πλέον ρεαλιστικούς στόχους.

Οι δικαιούχοι φορείς είναι όμηροι σημαντικών καθυστερήσεων που οφείλονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες ελέγχου και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του υπο-μέτρου, καθώς ελάχιστα αιτήματα πληρωμής της προκαταβολής έχουν εκκαθαριστεί έως σήμερα. Περαιτέρω καθυστερήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας φορέων και την ανάκληση ένταξης τους, αλλά και την αξιόλογη μείωση του αριθμού των παρεχόμενων συμβουλών σε ωφελούμενους γεωργούς.

Τα προβλήματα

  • Πού εντοπίζονται τα προβλήματα και ποια η ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο;

Τα κύρια προβλήματα είναι: α) οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου και β) η σταδιακή αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος του υπο-μέτρου που έως και σήμερα δεν είναι πλήρως λειτουργικό.

Ο σύλλογος μέσω ενημερωτικών επιστολών και συσκέψεων έχει ενημερώσει την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΥΕ ΠΑΑ) και τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), τόσο  για την καθυστέρηση εφαρμογής του υπο-μέτρου, όσο και για την οικονομική βιωσιμότητα των δικαιούχων φορέων παροχής συμβουλών. Αναμένουμε άμεσα την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει για ένα μέτρο που αποτελεί βασικό άξονα στην εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Ο ρόλος του γεωργικού συμβούλου

  • Πόσο αναγκαίος είναι ο ρόλος του συμβούλου στον εκσυγχρονισμό του κλάδου;

Ο γεωργικός σύμβουλος υποστηρίζει τους γεωργούς στην ορθή εφαρμογή των δεσμεύσεων που προκύπτουν από την ΚΑΠ και παρέχει συμβουλές με στόχο τη λήψη αποφάσεων για τη γεωτεχνική, οικονομική και περιβαλλοντική διαχείριση των εκμεταλλεύσεων.

Οι πιστοποιημένοι γεωργικοί σύμβουλοι παρέχουν συμβουλές σχετικά με την αειφόρο διαχείριση και τη βελτίωση της απόδοσης της εκμετάλλευσης, την ασφάλεια των τροφίμων, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων,  την καθετοποίηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την προώθηση των παραγόμενων προϊόντων στις αγορές, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την οικονομική βιωσιμότητα της γεωργικής εκμετάλλευσης και την αποτελεσματική αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η συμβουλή δύναται να περιλαμβάνει ενδεικτικά εκπαιδευτικό υλικό, γραπτές οδηγίες, εγχειρίδια καλλιέργειας/εκτροφής και ψηφιακών εργαλείων, σχεδία διαχείρισης. μελέτες εγκατάστασης/βιωσιμότητας και επιχειρηματικά σχέδια.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών

  • Ποιοι μπορούν να εγγραφούν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών;

Μέλη του συλλόγου μπορούν να είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν πιστοποιηθεί για την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών σε γεωργούς και περιλαμβάνονται στο μητρώο Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών (ΦΠΓΣ) που τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή στον ΕΛΓΟ  ΔΗΜΗΤΡΑ και διατηρούν την πιστοποίησή τους.

  • Ποιοι είναι οι σκοποί του Πανελλήνιου Συλλόγου Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών;

Σκοποί του συλλόγου είναι η διατήρηση και σύσφιξη των σχέσεων των Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών (ΦΠΓΣ), η ανάπτυξη και προβολή του θεσμού των Γεωργικών Συμβούλων (ΓΣ), η συμμετοχή και εκπροσώπηση των μελών σε θεσμικά όργανα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η προώθηση των συμφερόντων των μελών με σκοπό τη συνεχή επαγγελματική τους πρόοδο, η συνεχής επιμόρφωση των απασχολούμενων ΓΣ σε μέλη του συλλόγου, η επιστημονική και επαγγελματική συνεργασία των μελών μεταξύ τους, η επιστημονική συνεργασία των μελών με συνεργαζόμενους φορείς και η συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO