Οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι της οικονομίας της ανεξάρτητης απασχόλησης (η επονομαζόμενη «gig economy» και οι «giggers» που απασχολούνται για καθορισμένη διάρκεια και χρόνο) είναι σαν μάγοι, μόνο που τα κόλπα τους είναι αληθινά. Η οικονομία gig δημιουργεί επιπλέον παραγωγή, καθιστώντας έτσι τη συνολική οικονομία πιο ευέλικτη και πιέζοντας τον πληθωρισμό. Είναι κρίμα που τόσες πολλές κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να το αναγνωρίσουν αυτό.

Οι Giggers αξίζουν τα εύσημα για τη δημιουργία μιας νέας μορφής οικονομίας από την πλευρά της προσφοράς. Για περισσότερα από εκατό χρόνια, τα εγχειρίδια οικονομικών διδάσκουν ότι η παραγωγή εξαρτάται από εισροές όπως η εργασία, το κεφάλαιο και η τεχνολογία. Ομως, οι giggers έχουν ανανεώσει το μοντέλο, βρίσκοντας τρόπους να αυξήσουν την παραγωγή.

Ενα άδειο δωμάτιο στο σπίτι κάποιου δεν προσθέτει στο ΑΕΠ. Αλλά αν αυτό το δωμάτιο διατίθεται για ενοικίαση μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb και η Vrbo, η προσφορά ακινήτων αυξάνεται. Ομοίως, ένα αυτοκίνητο μπορεί να παραμείνει σταθμευμένο σε γκαράζ, εκτός της λειτουργίας παραγωγής. Αλλά αν ο ιδιοκτήτης γυρίσει έναν διακόπτη με την ένδειξη Uber ή Lyft, η προσφορά κεφαλαίου για κινητά αυξάνεται (τέτοιες εταιρείες και άλλες ανήκουν στην gig economy).

Η Airbnb, η Uber και η Lyft – μαζί με εταιρείες διανομής τροφίμων όπως η DoorDash και η Grubhub – είναι γνωστά παραδείγματα. Αλλά οι giggers δεν περιορίζονται σε γκαράζ και υπνοδωμάτια.

Για παράδειγμα, πριν από την εμφάνιση των εφαρμογών αυτών, κάποιος θα μπορούσε να δει εκσκαφείς της Caterpillar να κάθονται σε αδράνεια σε εργοτάξια, περιμένοντας να τεθούν σε λειτουργία. Σήμερα, ωστόσο, εταιρείες όπως η Dozr εκμισθώνουν τέτοιο βαρύ εξοπλισμό με άμεση ειδοποίηση.

Στη γεωργία, η εφαρμογή FarmPost επιτρέπει στους αγρότες να βρίσκουν τους εργάτες που χρειάζονται – μια πολύ πιο αποτελεσματική προσέγγιση από το να αναζητά ένας αγρότης εργαζόμενους κάνοντας βόλτες με το φορτηγάκι του. Η λίστα είναι μεγάλη.

Τελικά, η ευελιξία φέρνει περισσότερη προσφορά – και αυτό περιλαμβάνει εργατικό δυναμικό. Το ένα τρίτο των αμερικανών εργαζομένων συμμετέχει σε κάποια μορφή ανεξάρτητης εργασίας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, στο υπουργείο Εργασίας και σε πολλά νομοθετικά σώματα πολιτειών φαίνεται να μην αρέσει αυτό το είδος μαγείας: είναι πιο εύκολο να παρακολουθείς έναν υπάλληλο πλήρους απασχόλησης από κάποιον που επιλέγει να είναι ανεξάρτητος εργολάβος το πρωί, συνταξιούχος το μεσημέρι και υπάλληλος μερικής απασχόλησης όταν δύει ο ήλιος.

Τελικά, το να καταδιώκει κανείς giggers είναι σαν να κυνηγά μάγους: ασύνετο και ξεπερασμένο. Είναι καιρός οι ρυθμιστικές αρχές να αγκαλιάσουν τη μαγεία της gig economy – διαφορετικά κινδυνεύουν να μετατρέψουν τον χρυσό σε μολύβι.

Ο Buchholz Todd G είναι πρώην επικεφαλής οικονομικής πολιτικής του Λευκού Οίκου υπό τον πρόεδρο Τζορτζ H.W. Μπους. Είναι γενικός διευθυντής του hedge fund Tiger και αποδέκτης του βραβείου Allyn Young Teaching Prize από το Harvard Department of Economics

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts