Η κυβέρνηση με την εκ νέου διπλή φορολόγηση των διυλιστηρίων πήρε μια σαφή θέση. Είχε δικαίωμα να το κάνει βάσει σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού. Πιέστηκε, σε έναν βαθμό και από το κλίμα που δημιούργησε η αντιπολίτευση, είδε ότι τα κέρδη του κλάδου ήταν με μια πρώτη ματιά υψηλά και το έκανε.

Ενίοτε, όμως, αυτού του είδους οι κινήσεις, ειδικά όταν παρεμβαίνεις στον καπιταλισμό, γεννούν και επιπτώσεις. Η πρώτη φάνηκε στο Χρηματιστήριο, καθώς η κυβερνητική απόφαση προκάλεσε πτώση όχι μόνο στις μετοχές των δύο πετρελαϊκών εταιρειών, αλλά ο «ιός» της φορολόγησης υπερκερδών «μόλυνε» έστω και ως φήμη και άλλους κλάδους όπως ο τραπεζικός και βέβαια τον Γενικό Δείκτη, οδηγώντας σε επιπλέον πτώση και καχεξία σε μια εποχή που λόγω της γαλλικής κρίσης δεν είναι και η καλύτερη για τις αγορές.

Η άλλη επίπτωση είναι πολύ πιο άμεση. Κάτι σαν να άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.

Γιατί αν νιώθεις σίγουρος, ως κυβέρνηση, ότι θες να παρέμβεις σε έναν κλάδο, πρέπει να είσαι έτοιμος να το πας μέχρι τέλους το έργο και να έχεις λύσεις για όλα τα θέματα που τον απασχολούν και στερούν σημαντικά έσοδα από τα δημόσια ταμεία. Οι πρώτες βολές έσκασαν χθες κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Helleniq Energy από τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Ανδρέα Σιάμισιη.

«Μόνο ο Χριστός κατάφερε πολλαπλασιάζοντας τα ψάρια στο σχετικό θαύμα, να δώσει περισσότερη ποσότητα από ό,τι είχε διαθέσιμη», είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός πρατηρίων υγρών καυσίμων συνεχίζουν να πωλούν χωρίς κανείς από το επίσημο κράτος να τους ενοχλεί, σε τιμές κάτω από τις τιμές που πωλούν τα καύσιμα στη χονδρική τα διυλιστήρια.

Τα συγκεκριμένα πρατήρια έχουν πετύχει με την ανοχή του κράτους εδώ και χρόνια ένα μικρό «θαύμα», να πωλούν αμόλυβδη, πετρέλαιο κίνησης σε τιμές πιο χαμηλές από αυτές που αγοράζουν.

Κάτω δηλαδή από το κόστος, καταλύοντας κάθε έννοια ανταγωνισμού.

Αν αυτό είναι και λαθρεμπόριο ή άλλη έκνομη ενέργεια, ας το ψάξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για κάτι προβληματικό, που στερεί έσοδα από την υπόλοιπη αγορά. Θύμισε ο κύριος Σιάμισιης και κάτι άλλο, ότι τη στιγμή που μιλάμε για υπερκέρδη, η πετρελαϊκή αγορά εξακολουθεί να έχει ακόμα κόφτη στο περιθώριο κέρδους από το φθινόπωρο του 2021.

Σαν αυτόν που έχει και το υπόλοιπο εμπόριο, από την περίοδο που ξεκίνησε το πληθωριστικό φαινόμενο και τώρα αφήνεται να εν-νοηθεί από τον νέο υπουργό Ανάπτυξης ότι περιμένει και αυτές τις εταιρείες έκτακτη φορολόγηση εάν δεν «συμμορφωθούν» στη σύσταση για συγκράτηση των τιμών. Χωρίς να είναι σαφές όχι αν έχουν υπερκέρδη, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, αν έχουν καν κέρδη. Βλέπετε ο λαϊκισμός, όταν κυριεύσει τους ανθρώπους, οδηγεί πολλές φορές σε υπερβολές και ατοπήματα.

Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά τα βλέπουν και άλλοι. Δεν είμαστε μόνοι μας. Υπάρχουν επενδυτές που μπορεί να σκέφτονται να βάλουν κάποια λεφτά στην Ελλάδα, παρά τη γραφειοκρατία.

Θεωρεί κανείς πιθανό ότι θα το κάνουν, ακούγοντας ότι στη χώρα σκεφτόμαστε συνεχώς απειλές έκτακτων φορολογήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion