Την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας αναδεικνύει η αποδυνάμωση του δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών και αυξάνει τον κίνδυνο λάθους πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, εκτιμά ο Μωχάμετ Ελ Εριάν.

«Η οικονομία επιβραδύνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι και ταχύτερα από ό,τι περίμενε η Fed», είπε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Queens’ College του Cambridge και αρθρογράφος του Bloomberg Opinion, στη τηλεόραση του Bloomberg.

Η περιστερίσια στάση του Τζέι Πάουελ είναι σωστή, αλλά όχι για τους λόγους που ο ίδιος πιστεύει

Ο δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ή PCE, αυξήθηκε 2,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, ο χαμηλότερος ρυθμός μέχρι στιγμής φέτος , Ο δείκτης κινήθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις. Η Fed στοχεύει με τις αυξήσεις των επιτοκίων της τα τελευταία δύο χρόνια να επιβραδύνει τον πληθωρισμό στο μέσο όρο του 2%, όπως μετράται από τον δείκτη τιμών PCE.

Ποιο σφάλμα της Fed εντοπίζει ο Ελ Εριάν

«Η οικονομία επιβραδύνεται και έχει λίγα αποθέματα ασφαλείας», είπε ο Eλ Εριάν. «Μια  Fed που έχει μακροπρόθεσμη οπτική θα είχε σίγουρα στο τραπέζι τη δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων τον Ιούλιο».

Αντίθετα, η Fed «εξακολουθεί να εξαρτάται υπερβολικά από δεδομένα και χρειάζονται αρκετά ιστορικά δεδομένα για να αλλάξουν».

Οι αξιωματούχοι της Fed δημοσίευσαν αυτόν τον μήνα ενημερωμένες προβλέψεις με μέση μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας φέτος, σε σύγκριση με τρεις τον Μάρτιο. Τα επιτόκια της αγοράς συνεχίζουν να αναμένουν μείωση τουλάχιστον κατά 0,25% φέτος, ήδη από τον Σεπτέμβριο. Η μείωση των επιτοκίων του Ιουλίου έχει ελάχιστες πιθανότητες.

Η Fed κινδυνεύει να διατηρήσει τα επιτόκια «πολύ υψηλά για πάρα πολύ καιρό» εκτιμά. Κατά την άποψή του, οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ είναι 35% σε σύγκριση με 50% για μια ήπια προσγείωση.

«Το πιθανότερο σφάλμα αυτή τη στιγμή είναι ότι η Fed δεν θα αρχίσει να μειώνει αρκετά νωρίς» και τελικά «θα καταλήξει να μειώσει τα επιτόκια περισσότερο από όσο θα έπρεπε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή