Υποχώρησε στο 2,6% σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE), που είναι ο προσφιλής δείκτης της Federal Reserve για τη μέτρηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Τα στοιχεία, που δημοσίευσε το Bureau of Economic Analysis,  ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που εκτιμούσαν  ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα υποχωρούσε ελαφρώς από το 2,7% τον Απρίλιο.

ΗΠΑ: Στον υπολογισμό των καταναλωτικών δαπανών και οι οικιακές εργασίες

Ο στόχος της Fed για τον γενικό δείκτη PCE είναι 2% ετησίως.

Ο δομικός PCE, ο οποίος αφαιρεί τις μεταβολές στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, διαμορφώθηκε στο 2,6%, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για μείωση κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από 2,8% τον Απρίλιο.

Εκτός από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, η έκθεση του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης έδειξε ότι το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,5% τον μήνα, περισσότερο από την εκτίμηση του 0,4%. Οι καταναλωτικές δαπάνες, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 0,2%, ασθενέστερα από την πρόβλεψη του 0,3%.

«Οι προσωπικές δαπάνες -το άθροισμα των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), των προσωπικών πληρωμών τόκων και των προσωπικών τρεχουσών μεταβιβάσεων-» όπως αναφέρει η ανακοίνωση «αυξήθηκαν κατά 56,4 δισεκατομμύρια δολάρια (0,3%) και οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 47,8 δισεκατομμύρια δολάρια (0,2%). Η προσωπική αποταμίευση ήταν 806,1 δισεκατομμύρια δολάρια και το ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης -η προσωπική αποταμίευση ως ποσοστό του διαθέσιμου προσωπικού εισοδήματος- ήταν 3,9% τον Μάιο.»

Η αντίδραση των αγορών

Η επόμενη ψηφοφορία των αξιωματούχων της Fed για τον καθορισμό των επιτοκίων είναι στις 31 Ιουλίου. Οι αγορές αναμένουν μία μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας φέτος, με πιθανότητα λίγο μεγαλύτερη του 50% η πρώτη να γίνει τον Σεπτέμβριο – η τελευταία απόφαση πολιτικής πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Τα futures των αμερικανικών μετοχών διατήρησαν τα κέρδη τους μετά τα στοιχεία. Τα συμβόλαια που παρακολουθούν τον δείκτη μετοχών S&P 500 της Wall Street σημείωσαν άνοδο 0,3%, ενώ εκείνα που παρακολουθούν τον τεχνολογικά βαρύ δείκτη Nasdaq 100 σημείωσαν άνοδο 0,6%.

Τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν ελαφρά άνοδο στα λεπτά αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση του ευαίσθητου στην πολιτική διετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε κατά 0,03 % στο 4,69%, ενώ ήταν υψηλότερη λίγο πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται όταν οι αποδόσεις μειώνονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή