Έχει χαρακτηριστεί ως η πιο ισχυρή γυναίκα της Wall Street. Από το 2021 ανέλαβε τα ηνία μιας από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, της Citigroup, την οποία προσπαθεί να την επαναφέρει σε μεγαλύτερη κερδοφορία εφαρμόζοντας σχέδιο βαθιάς αναδιάρθρωσης ώστε να την ενισχύσει απέναντι στον αμείλικτο ανταγωνισμό. Ο λόγος για το μεγάλο αφεντικό της Citi, τη βρετανοαμερικανίδα Jane Fraser, η οποία θέλει να αφήσει το δικό της ανεξίτηλο στίγμα στον κλάδο.

Citigroup: «Οι θέσεις κλειδιά στην ΕΕ έχουν κλείσει»

Μετά από δύο δεκαετίες διαφορετικών πολιτικών, στρατηγικών σφαλμάτων και χρόνιων ελλιπών επενδύσεων, η Citi –που κάποτε ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο- έχει εξελιχθεί σε ένα τραπεζικό δίκτυο που δραστηριοποιείται σε 160 χώρες αλλά υστερεί πολύ σε σχέση με τους αντιπάλους της στις ΗΠΑ σε κερδοφορία και αποδόσεις μετοχών, έγραψε για την τράπεζα και την προσπάθεια της Fraser η Wall Street Journal. Μια εταιρεία φημισμένη για τους δεσμούς της με ξένες κεντρικές τράπεζες και ισχυρούς πελάτες, τώρα η Fraser επιδιώκει να ξανακερδίσει η Citi την αίγλη αυτή.

Το σχέδιο της Jane Fraser

Η Jane Fraser ακολουθεί πολυμερές σχέδιο στην προσπάθειά της να αλλάξει την κατεύθυνση της Citi και να αυξήσει την τιμή της μετοχής της. Προτεραιότητά της είναι να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών να πραγματοποιηθούν αλλαγές τα εσωτερικά συστήματα της τράπεζας. Επίσης κινείται για τη μείωση του κόστους, την απλοποίηση των διαδικασιών και την επέκταση των δραστηριοτήτων. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να αναβιώσει την τιμή της μετοχής που έχει κολλήσει εδώ και 15% στο 80% κάτω από το ιστορικό της υψηλό, δείχνουν στοιχεία της WSJ.

Αναδιάρθρωση και περικοπές

Από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της τράπεζας το Μάρτιο του 2021, η Jane Fraser έχει ξεκινήσει εκστρατεία μείωσης του κόστους που περιελάμβανε μεταξύ άλλων περικοπές 20.000 θέσεων εργασίας για φέτος και του χρόνου. Υπό την ηγεσία της η Citi έχει αποχωρήσει από υπηρεσίες λιανικής τραπεζικής στο εξωτερικό, έχει μειώσει τα πολλαπλά επίπεδα διοίκησης και έχει θέσει σαν στόχο να αυξήσει σημαντικά το δείκτης αποδοτικότητας της Citi κόστους προς έσοδα της τράπεζας από 67,3% το πρώτο τρίμηνο φέτος σε κάτω από 60% έως το 2026, δείχνει ανάλυση των Financial Times.

Το έργο της δεν είναι εύκολο επειδή έχει να αντιμετωπίσει εποπτικούς περιορισμούς. Το 2020 οι εποπτικές αρχές των ΗΠΑ απαίτησαν από την τράπεζα να βελτιώσει τους εσωτερικούς ελέγχους της, κάτι που διατήρησε τα έξοδα σε υψηλά επίπεδα. Ο δείκτης εξόδων που δεν σχετίζονται με τους μισθούς διαμορφώθηκε στο 35% πέρυσι, όντας πολύ υψηλότερος από το 28% που ανακοίνωσαν οι μεγάλοι ανταγωνιστές Bank of America και JPMorgan, δείχνουν τα στοιχεία των FT.

Η αμοιβή της

Η Citigroup θεωρεί ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες της Jane Fraser είναι πετυχημένες και στα πλαίσια αυτά η ίδια έλαβε αύξηση μισθού 6% φτάνοντας τα 26 εκατομμύρια δολάρια το 2023. Παρά το γεγονός πως τα κέρδη της τράπεζας ήταν μειωμένα σχεδόν κατά 40% πέρυσι, η Citigroup ανακοίνωσε ότι η αύξηση της αμοιβής της Fraser βασίστηκε στον εξορθολογισμό της στρατηγικής του ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της «πιο συνεπούς σειράς αλλαγών στο οργανωτικό και διαχειριστικό της μοντέλο από την οικονομική κρίση του 2008» και μετά, όπως ανακοινώθηκε σχετικά.

Η τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη παρείχε στην Fraser βασικό μισθό 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων και επιπλέον 24,5 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές και μπόνους μετρητών. Η αμοιβή της, η οποία είναι αυξημένη από τα 24,5 εκατομμύρια δολάρια που έλαβε συνολικά το 2022, αντικατοπτρίζει την πεποίθηση του διοικητικού συμβουλίου ότι οι «στρατηγικές της Fraser αποσκοπούν σε μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη και βελτιωμένες αποδόσεις όπως είχε ανακοινώσει επίσης η τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή