Ο πληθωρισμός  που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή δείχνουν ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί, υπογράμμισε η πρόεδρος της Federal Reserve του San Francisco, Μέρι Ντάλι. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να πούμε πότε θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το κόστος δανεισμού.

«Είναι πραγματικά δύσκολο να κοιτάς οπουδήποτε και να μην βλέπεις τη νομισματική πολιτική να λειτουργεί», είπε η Ντάλι στο CNBC. «Έχουμε επιβράδυνση της ανάπτυξης, επιβράδυνση των δαπανών, επιβράδυνση της αγοράς εργασίας, μείωση του πληθωρισμού — έτσι λειτουργεί η πολιτική».

Η επικεφαλής της Fed του Σαν Φρανσίσκο εμφανίστηκε στην τηλεόραση λίγο μετά τη δημοσίευση της τελευταίας ενημέρωσης του υπουργείου Εμπορίου σχετικά με τις καταναλωτικές δαπάνες και τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας.

HΠΑ: Στο 2,6% υποχώρησε ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών

Ο πληθωρισμός της Fed

Ο λεγόμενος δείκτης τιμών βασικών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος αφαιρεί τα ευμετάβλητα είδη τροφίμων και ενέργειας και θεωρείται καλύτερος δείκτης μέτρησης του υποκείμενου πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά 0,1% τον Μάιο. Αυτό σηματοδότησε τη μικρότερη άνοδο φέτος.

Η Ντάλι είπε ότι οι αποφάσεις της Fed θα εξακολουθήσουν να εξαρτώνται από τα δεδομένα και περιέγραψε τα διάφορα σενάρια που θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν τους επόμενους μήνες. Για παράδειγμα, εάν ο πληθωρισμός μειωθεί πιο αργά από το αναμενόμενο, είπε, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Αν από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός μειωθεί όπως συνέβη στο τέλος του περασμένου έτους και η αγορά εργασίας παραμένει ανέπαφη ή παραπαίει, μπορούμε πραγματικά να προσαρμόσουμε την πολιτική για να ανταποκριθούμε σε αυτό», είπε. «Είναι πραγματικά πολύ νωρίς για να πούμε».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ντάλι προειδοποίησε ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ πλησιάζει σε ένα σημείο καμπής, όπου η μελλοντική επιβράδυνση θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της ανεργίας. Οι εργοδότες συνεχίζουν να προσθέτουν θέσεις εργασίας με σταθερό ρυθμό, αλλά το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Ιουνίου θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή