Οι συνθήκες καύσωνα στο Τέξας , που υποχρεώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να θέτουν σε λειτουργία τα κλιματιστικά, οδηγούν σε υψηλές καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάλιστα, ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της πολιτείας, προβλέπει ότι η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας θα σπάσει το ρεκόρ αιχμής της ζήτησης για τον Ιούνιο την Πέμπτη.

DBRS: Καλά νέα για τις τιμές ενέργειας – Οι καύσωνες δεν θα ανεβάσουν τις τιμές αυτό το καλοκαίρι

Ακόμα εκτιμά ότι η ζήτηση θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και θα κορυφωθεί τον Ιούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα υπενθυμίζουν στους καταναλωτές το θανατηφόρο ψύχος τον Φεβρουάριο του 2021 που άφησε εκατομμύρια Τεξανούς χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση για μέρες και ένα βάναυσο κύμα καύσωνα τον Αύγουστο του 2020 που ανάγκασε τον πάροχο ηλεκτρικού δικτύου της Καλιφόρνια να επιβάλει εκ περιτροπής διακοπές που επηρέασαν περίπου 800.000 πελάτες για δύο ημέρες.

Υψηλές θερμοκρασίες

Το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Αξιοπιστίας του Τέξας (ERCOT), το οποίο διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για 27 εκατομμύρια πελάτες, δήλωσε ότι το σύστημα λειτουργούσε κανονικά με αρκετή διαθέσιμη προσφορά για να καλύψει την αναμενόμενη ζήτηση την επόμενη εβδομάδα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στο Χιούστον, τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας, θα αυξηθούν από 95 βαθμούς Φαρενάιτ (35 Κελσίου) την Πέμπτη και σε 99 F τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του AccuWeather.

Παρόλο που είναι ελαφρώς πάνω από το κανονικό υψηλό της πόλης των 93 Φαρενάϊτ  αυτή την εποχή, η AccuWeather είπε ότι θα αισθάνεται περισσότερο σαν 108 F την Πέμπτη και 110 F την 1η Ιουλίου λαμβάνοντας υπόψη την υγρασία και άλλους παράγοντες.

Αφού έσπασε τα ρεκόρ αιχμής στη ζήτηση αρκετές φορές τον Απρίλιο και τον Μάιο, η ERCOT προέβλεψε ότι η ζήτηση ισχύος θα αυξηθεί από 78.947 μεγαβάτ (MW) την Τετάρτη σε 81.027 μεγαβάτ (MW) την Πέμπτη, που θα ξεπερνούσε το ρεκόρ των 80.787 MW για τον Ιούνιο του 2023.

Η προβλεπόμενη ζήτηση του ERCOT θα φτάσει τα 83.111 MW την 1η Ιουλίου, κάτι που θα σπάσει το ρεκόρ των 83.047 MW για τον Ιούλιο που είχε οριστεί το 2023.
Η κορύφωση όλων των εποχών του δικτύου ήταν 85.508 MW στις 10 Αυγούστου 2023.

Αυξημένη κατανάλωση στα κέντρα δεδομένων

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ERCOT θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών αυτό το καλοκαίρι λόγω της οικονομικής και πληθυσμιακής αύξησης στο Τέξας και της ταχέως αυξανόμενης ζήτησης για περισσότερη ενέργεια από κέντρα δεδομένων που εκτελούν εξόρυξη τεχνητής νοημοσύνης και κρυπτονομισμάτων.

Ένα μεγαβάτ μπορεί να τροφοδοτήσει 800 σπίτια μια κανονική μέρα, αλλά μόλις 250 μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα στο Τέξας, αναφέρει το Reuters .

Παρά τη ζέστη, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας της επόμενης ημέρας στο ERCOT North Hub, το οποίο περιλαμβάνει το Ντάλας, μειώθηκαν περίπου 32% στα 37 δολάρια ανά μεγαβατώρα την Πέμπτη, από το υψηλό ενός μηνός των 55 δολαρίων για την Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία τιμολόγησης LSEG.

Αυτό συγκρίνεται με μέσο όρο 35 δολάρια ανά MWh μέχρι στιγμής τον Ιούνιο, 59 $ τον Μάιο, 31 $ μέχρι στιγμής φέτος, 80 $ το 2023 και 66 $ κατά την προηγούμενη πενταετία (2018-2022).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια