«Ο ΟΤΕ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα», είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, μιλώντας στην 72η Τακτική Γενική Συνέλευση Μετόχων ΟΤΕ Α.Ε. στην τελευταία ομιλία του καθώς πλέον αποχωρεί από τα καθήκοντά του, ενώ υπογράμμισε ότι έπειτα από περίπου 14 χρόνια, ο ΟΤΕ είναι σήμερα μια ολοκληρωτικά νέα εταιρεία καθώς ξαναχτίστηκε από την αρχή.

Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ): Τα μηνύματα λίγο πριν παραδώσει τη σκυτάλη

Είπε μεταξύ άλλων: «Με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, μειώσαμε σχεδόν στο μισό το κόστος προσωπικού και περιορίσαμε τα κόστη σε όλους τους τομείς. Ως αποτέλεσμα, ενώ εξακολουθούσαμε να αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις από το εξωτερικό περιβάλλον, καταγράφαμε σταθερά μερικά από τα υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας EBITDA ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη. Κατά την ίδια περίοδο, επιστρέψαμε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ στους μετόχους μας σε μερίσματα και επαναγορές ιδίων μετοχών, ενώ η κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ σχεδόν διπλασιάστηκε φτάνοντας τα περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ σήμερα. Μόνο φέτος, αυξήσαμε το μέρισμά μας κατά 23% και η συνολική αμοιβή των μετόχων ανέρχεται σε 450 εκατομμύρια ευρώ».

Μιχάλης Τσαμάζ: «Ξαναχτίσαμε τον ΟΤΕ από την αρχή»

Αναφερόμενος στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, σημείωσε ότι την αντιμετώπισε ως «ευκαιρία να ξαναχτίσουμε τον ΟΤΕ από την αρχή» και ότι «σχεδιάσαμε μια ξεκάθαρη στρατηγική, βασισμένη σε έξι πυλώνες, οι οποίοι αντανακλούσαν τη νέα πραγματικότητα στην αγορά και δεν διστάσαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις όταν ήταν απαραίτητο, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της εταιρείας».

Επικέντρωση στην περίοδο που ο ΟΤΕ επένδυσε εντατικά στα δίκτυά του και έγινε «μακράν ο μεγαλύτερος επενδυτής σε υποδομές στην Ελλάδα».

Ιδιαίτερα στάθηκε στο ότι ο όμιλος ανέπτυξε, ανανέωσε και εμπλούτισε τις υπηρεσίες του, καθιέρωσε την COSMOTE ως ενιαία εμπορική μάρκα, εξορθολόγησε τα οικονομικά, μειώνοντας το χρέος και τα κόστη. «Μέχρι το 2016, σε ένα περιβάλλον που παρέμενε δύσκολο, είχαμε γίνει μια σύγχρονη, αποδοτική και ανταγωνιστική εταιρεία, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη», σημείωσε ο Μιχάλης Τσαμάζ.

Παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού

Εστιάζοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΤΕ, ο Μιχάλης Τσαμάζ τόνισε ότι ο οργανισμός «έγινε ένας αποδοτικός και ευέλικτος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών, που αξιοποιεί τα προηγμένα του δίκτυα για να προσφέρει άριστη εμπειρία στον πελάτη» και ότι δημιούργησε κατά τη δεύτερη φάση του μετασχηματισμού του «ένα λιτό, κερδοφόρο μοντέλο λειτουργίας για να διασφαλίσουμε τη μελλοντική μας ανάπτυξη».

Μιλώντας για το κοινωνικό αποτύπωμα του ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ είπε μεταξύ άλλων:

«Σε όλο αυτό το ταξίδι του μετασχηματισμού, διατηρήσαμε σταθερή την δέσμευσή μας για ένα ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα. Η κοινωνική συνεισφορά του Ομίλου ΟΤΕ, συνολικά από το 2011, ξεπερνάει τα 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέσω του προγράμματος υποτροφιών COSMOTE έχουν επωφεληθεί, συνολικά, 555 υπότροφοι με υποτροφίες που αγγίζουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Οι 4 στρατηγικές προτεραιότητες

Στην προσπάθειά του να προσφέρει στους πελάτες την καλύτερη δυνατή εμπειρία, βασισμένη σε τεχνολογίες αιχμής και σύγχρονα ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας, η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί μια σταθερή κατευθυντήρια αρχή για τον Όμιλο ΟΤΕ, όπως είπε ο Μιχάλης Τσαμάζ. «Οι τέσσερις στρατηγικές προτεραιότητες βιώσιμης ανάπτυξης — Κλιματική Ουδετερότητα, Κυκλική Οικονομία σε όλη την Αλυσίδα Αξίας, Συμπερίληψη και Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία και Ψηφιακή Κοινωνία για όλους — αποτελούν βασικές προτεραιότητες και επηρεάζουν όλες μας τις επιχειρηματικές αποφάσεις».

Κλείνοντας ο κ. Τσαμάζ, και αναφερόμενος στην τρέχουσα χρονιά, τόνισε:

«Για το 2024, έχουμε όλα τα απαραίτητα εχέγγυα ώστε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις και να εκπληρώσουμε όσα έχουμε υποσχεθεί για τη χρονιά. Οι λειτουργικές μας επιδόσεις, οι ισχυρές ταμειακές ροές, τα προηγμένα δίκτυα, οι άριστες υπηρεσίες μας και πάνω από όλα η σωστή κουλτούρα και οι αξίες μας, θα συνεχίσουν να προσφέρουν αξία σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μας στο μέλλον».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις