Ορόσημο στην πρόσφατη ιστορία της χαρακτήρισε τη σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς ο CEO της Χρήστος Μεγάλου, καθώς είναι η πρώτη μετά την επιστροφή του ομίλου σε καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης, με την επιτυχημένη προσφορά του 27% του μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο ίδιος, «το 2024 είναι η πρώτη χρονιά, μετά από 16 χρόνια, κατά την οποία η Πειραιώς θα καταβάλει μέρισμα σε μετρητά στους μετόχους της, ποσού περίπου 80 εκατ. ευρώ ή 0,063 ευρώ ανά μετοχή».

Όπως είπε ο κ. Μεγάλου απευθυνόμενος στους μετόχους, «η πρόοδος των τελευταίων ετών αναδεικνύει τις προοπτικές που διανοίγονται για την Πειραιώς και την μελλοντική της πορεία. Στις αρχές Φεβρουαρίου 2024, βασιζόμενοι στις επιδόσεις μας παρουσιάσαμε τους νέους χρηματοοικονομικούς μας στόχους για την περίοδο 2024 – 2026».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στον πυρήνα της στρατηγικής μας είναι η αξιοποίηση της θέσης της Πειραιώς ως σημαντικού παράγοντα ανάπτυξης και καινοτομίας στην ελληνική αγορά».

Μεγάλου – Πειραιώς: Κρίσιμος ο ρόλος των τραπεζών στην πράσινη ανάπτυξη

Μεγάλου για την κερδοφορία της Πειραιώς

Αναφέρθηκε επίσης στα βασικά σημεία των χρηματοοικονομικών στόχων που προβλέπουν επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία περίπου 1 δισ. ευρώ ανά έτος, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15% το 2026, άνοδο των ενήμερων δανείων τουλάχιστον 5% ανά έτος και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 2,5% το 2026.

Επίσης, τόνισε πως «σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μία νέα εποχή για τον Όμιλο, στοχεύουμε πλέον σε ποσοστό διανομής κερδών 30% το 2024 και 50% από το 2025 και μετά, υπό την αίρεση εκπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων και λήψη εποπτικής έγκρισης».

Ο CEO της τράπεζας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή της στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντική είναι για την ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Με την εκταμίευση της 6ης δόσης από το ΤΑΑ, το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν απορροφηθεί ανέρχεται σε 1,6 δισ.ευρώ, καθιστώντας τη την Τράπεζα με το υψηλότερο μερίδιο στην αγορά σε σχέση με συμβασιοποιημένα και εκταμιευμένα δάνεια ΤΑΑ» ανέφερε σχετικά.

Πρόσθεσε δε πως η συμμετοχή της Πειραιώς στις χρηματοδοτήσεις είναι ύψους 1,2 δισ.ευρώ, από τα οποία περίπου 400 εκατ.ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί και τα μισά έχουν διοχετευθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «γεγονός που επιβεβαιώνει τη στήριξή της στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων με αναπτυξιακό όραμα, εξωστρεφή χαρακτήρα και καινοτόμα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο των βασικών πυλώνων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ”Ελλάδα 2.0”».

Αναφερόμενος στο μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας, υποστήριξε πως η ταχύτητα της ανάκαμψης, αλλά και η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποτελέσουν αποφασιστικούς παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τον τραπεζικό τομέα και τον Όμιλο Πειραιώς ειδικότερα.

«Στην Πειραιώς εργαζόμαστε συστηματικά για να βοηθήσουμε και στην αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Τα τελευταία χρόνια πετύχαμε σημαντικούς στόχους που έθεσαν τις βάσεις για την επόμενη μέρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την περίοδο 2017-2023 ολοκληρώσαμε σχέδιο αναδιάρθρωσης με αποεπένδυση από 6 χώρες, πραγματοποιήσαμε την πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου NPE, πρώτη έκδοση AT1, Tier2 και την πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ελλάδα από το 2015 και τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου ευρωπαϊκής τράπεζας από το 2017» πρόσθεσε σχετικά.

Συμπλήρωσε δε πως «την ίδια περίοδο, πετύχαμε δραστική μείωση του δείκτη NPE από 52% σε 3,5%, αποτελεσματική περικοπή λειτουργικού κόστους 40%, με το δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα να διαμορφώνεται σε 30%, μεταξύ των χαμηλότερων στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά, και αύξηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 17% από ζημίες».

Μεγάλου: Ηγετική θέση της Πειραιώς

Ως αποτέλεσε, ανέφερε ο κ. Μεγάλου, «η Πειραιώς σήμερα κατέχει ηγετική θέση και μερίδιο αγοράς σε όλο το φάσμα των τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με ευρεία πελατειακή βάση άνω των 6 εκατομμυρίων πελατών, περίπου το 60% του πληθυσμού της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, «το 2023 χορηγήσαμε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 8,4 δισ. ευρώ το 2023, ενώ η καθαρή πιστωτική επέκταση μας διαμορφώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ. Έτσι, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 5% ετησίως το 2023, φθάνοντας στα 30,1 δισ. ευρώ, διατηρώντας την πρώτη θέση σε εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική αγορά με ποσοστό 25%. Στόχος μας είναι το 2026 να έχουμε ξεπεράσει τα 35 δισ.ευρώ».

Η πιστωτική επέκταση προήλθε κυρίως από τις επιχειρήσεις, με τους κλάδους της ενέργειας, τουρισμού και μεταφορών να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο, ενώ υποστηρίχθηκε επίσης από την ηγετική θέση της Πειραιώς στην χορήγηση δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Είμαστε ο βασικός συνεργάτης και υποστηρικτής των πιο παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων, που οδηγούν σταθερά μπροστά τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, έχουμε χρηματοδοτήσει με 13 δισ. ευρώ τις μεγάλες επιχειρήσεις, 8 δισ.ευρώ ευρώ τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 1 δισ. ευρώ ευρώ τον αγροτικό τομέα. Ταυτόχρονα 2 δισ. ευρώ ευρώ έχουν διοχετευθεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 2 δισ.ευρώ ευρώ σε ξενοδοχεία και γενικότερα στον τουρισμό» σημείωσε ο κ. Μεγάλου.

Αναλυτικότερα, τα έργα που χρηματοδοτεί η τράπεζα και βρίσκονται σε εξέλιξη είναι τα εξής:

• η νέα Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης,
• η νέα γραμμή του μετρό στην Αθήνα,
• το Ελληνικό,
• η ανάπλαση του χώρου ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη,
• η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα
• και η κατασκευή μεγάλων data centers

Νέα digital bank

Παράλληλα, ο κ. Μεγάλου ανακοίνωσε από το βήμα της γενικής συνέλευσης τη λήψη τραπεζικής άδειας από την ΕΚΤ για την snappi, την πρωτοπόρο ελληνική neobank.

Όπως είπε, «η εξέλιξη αυτή αποτελεί σταθμό για την Πειραιώς, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την εμπορική λειτουργία της snappi. H snappi, έχοντας σαν αφετηρία τα Ιωάννινα, φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε πόλο του νέου τραπεζικού τοπίου στην Ευρώπη, παρέχοντας ευρύ φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανόμενης της αποδοχής καταθέσεων και της παροχής δανείων».

Σημείωσε δε πως «πιστεύουμε στην προώθηση μιας νέας τραπεζικής εμπειρίας για όλους και προσπαθούμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας με αιχμή την καινοτομία, την ψηφιοποίηση και την τεχνολογία».

Γ. Χαντζηνικολάου: Στην καλύτερη θέση οι ελληνικές τράπεζες

«Δεν είναι υπερβολή να πω, ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι στην καλύτερη θέση τα τελευταία χρόνια, με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, μεγάλη ρευστότητα, και διάθεση να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου.

Όπως είπε, «η Πειραιώς δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Κατέγραψε 788 εκατ. ευρώ κέρδη, επιτυγχάνοντας μια πολύ σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2022. Αυτή η επίδοση οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο να προτείνει σήμερα στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος €0,063 ανά μετοχή – για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «κατά τη διάρκεια του 2023, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 3,5%, αυξάνοντας σημαντικά την κερδοφορία της, και ενισχύοντας την κεφαλαιακή της θέση, δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση της στρατηγικής αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς, που έλαβε χώρα στο τέλος του 1ου τρίμηνου του 2024».

Κατά τον πρόεδρο της τράπεζας, «η αποεπένδυση, οδήγησε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς, σηματοδοτώντας έτσι την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στον τραπεζικό κλάδο και την οριστική μετάβασή του στην κανονικότητα. Ήταν μια πολυετής προσπάθεια για την υλοποίηση της οποίας εργάστηκε σκληρά και μεθοδικά όλος ο κόσμος της Πειραιώς, από το Διοικητικό Συμβούλιο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, το μάνατζμεντ, και όλο το προσωπικό της».

Σε σχέση με την εφετινή χρήση, τόνισε πως «είμαστε ήδη στα μέσα του 2024, και οι τάσεις που παρατηρήσαμε το 2023, συνεχίζονται, αν μη τι άλλο, με μεγαλύτερη ένταση».

Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως «η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα παρουσιάζει ενδείξεις ενίσχυσης, και οι μακροοικονομικές εκτιμήσεις για την ευρωζώνη προβλέπουν αύξηση του ετήσιου πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,9% το 2024, 1,4% το 2025 και 1,6% το 2026».

Για την χώρα μας η ευρωπαϊκή επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025, που αποτελεί υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης έναντι της ευρωζώνης (2024: 0,9%).

Σύμφωνα με τον κ. Χαντζηνικολάου, «οι θετικές προοπτικές της χώρας μας στηρίζονται στις συνεχιζόμενες επενδύσεις (ιδιωτικές και δημόσιες, εγχώριες και ξένες), στην ισχυρή κατανάλωση, στον τουρισμό που έχει αναδειχθεί σε κινητήρια δύναμη για την οικονομία μας, και σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την προσέλευση των κεφαλαίων, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη».

Πρόσθεσε όμως πως «ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της χώρας μας θα εξαρτηθεί από τη φιλοδοξία μας, την πρόθεση και την ικανότητά μας, να συνεχίσουμε ως οικονομία και κοινωνία, με τις απαραίτητες δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα».

Όπως εξήγησε, «οι επενδυτές και οι επενδύσεις στις οποίες προσβλέπουμε ως κύρια κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, απαιτούν διαφάνεια, προβλεψιμότητα, αποφυγή εκπλήξεων, σταθερότητα και έναν αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό – ειδικά την αποτελεσματική λειτουργία της απονομής Δικαιοσύνης, αλλά όχι μόνο. Στο βαθμό που με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα διαμορφώσουμε αυτές τις συνθήκες, τα οφέλη για την οικονομία, και κατ’ επέκταση, την ευημερία όλων, θα είναι πολλαπλά και πολύ μεγάλα».

Σε σχέση με την Πειραιώς και ευρύτερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τόνισε ότι «έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στη μελλοντική πορεία της χώρας ως κεντρικοί χρηματοδότες των επενδύσεων».

Κατά τον κ. Χαντζηνικολάου, «έχουμε τα κεφάλαια, τη ρευστότητα, και τη θέληση, και ήδη, το πράττουμε τόσο κατ’ ίδιαν, όσο και με τη συμμετοχή μας σε προγράμματα χρηματοδοτήσεων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το γνωστό ως RRF. Ειδικά το πρόγραμμα RRF δίνει μια μοναδική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας προς μια βιώσιμη ανάπτυξη».

Το μέρισμα

Εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς η διανομή μερίσματος ύψους 79 εκατ. ευρώ ή 0,063 ανά μετοχή από τα κέρδη της χρήσης του 2023, κατά την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου.

Το πράσινο φως το σώματος έλαβαν και τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

– Έγκριση της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης (Εταιρείας & Ομίλου) της εταιρικής χρήσης 01.01.2023 – 31.12.2023, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι Ετήσιες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις μετά της σχετικής Έκθεσης και Δηλώσεων του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και της Έκθεσης Ελέγχου του Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή

– Απόφαση μη διανομής επιπλέον ποσού ως ελαχίστου μερίσματος

– Έγκριση της συνολικής διαχείρισης που έλαβε χώρα κατά τη χρήση 01.01.2023 – 31.12.2023, σύμφωνα με το άρθρο 108 του Ν. 4548/2018 και απαλλαγή των ορκωτών ελεγκτών για τη χρήση 01.01.2023 – 31.12.2023, σύμφωνα με το άρθρο 117 παρ. 1 περ. (γ) του Ν. 4548/2018

– Διορισμός Ορκωτών Ελεγκτών για την εταιρική χρήση 01.01.2024 – 31.12.2024 και έγκριση των αμοιβών τους

– Έγκριση καταβολής αμοιβών οικονομικού έτους 2023 και προέγκριση καταβολής αμοιβών οικονομικού έτους 2024 σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 109 του Ν. 4548/2018

– Έγκριση διανομής προαιρετικών αποθεματικών ποσού έως €187.365 στο προσωπικό της Εταιρείας

– Υποβολή προς συζήτηση και ψήφιση από τη Γενική Συνέλευση της Έκθεσης Αποδοχών του οικονομικού έτους 2023, σύμφωνα με το άρθρο 112 του Ν. 4548/2018

– Έγκριση τροποποίησης της Πολιτικής Καταλληλότητας Μελών Διοικητικού Συμβουλίου

– Έγκριση τροποποίησης της Πολιτικής Αποδοχών Μελών Διοικητικού Συμβουλίου

– Εκλογή νέου Ανεξάρτητου Μη Εκτελεστικού Μέλους στο Δ.Σ. σε αντικατάσταση παραιτηθέντος

– Παροχή άδειας, κατ’ άρθρο 98 παρ. 1 του Ν. 4548/2018, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στα διευθυντικά στελέχη της Εταιρείας να μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο ή στη διοίκηση των θυγατρικών και των συνδεδεμένων εταιρειών της Εταιρείας.

Σημειώνεται ότι στη γενική συνέλευση συμμετείχαν μέτοχοι που τίτλους που αντιπροσωπεύουν το 70,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις