Δεν πέρασαν λίγα εικοσιτετράωρα από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και ήδη στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν τις πρώτες διορθωτικές κινήσεις για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών μετά και την καθιέρωση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται σε μια προσπάθεια αφενός να αποδείξει η κυβέρνηση ότι έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών, αφετέρου να εξετάσει όλες τις πτυχές της νέας φορολογίας, ποιους πλήττει περισσότερο και ποιοι πρέπει τελικά να ελαφρυνθούν για να περιοριστούν οι αντιδράσεις στο μέτωπο των ελεύθερων επαγγελματιών μετά και την οργανωμένη προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των διατάξεων του νόμου που επιβάλλει τη νέα αυτή φορολογία.

Φορολογικές δηλώσεις: Ανατροπές στο παρά πέντε για χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους

Ηδη τα πρώτα εκκαθαριστικά που λαμβάνουν όσοι επιτηδευματίες έσπευσαν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους είναι αρκετά φουσκωμένα σε σύγκριση με πέρυσι και η βασική αιτία είναι το γεγονός ότι φορολογούνται πλέον όχι βάσει των πραγματικών δηλωθέντων εισοδημάτων τους αλλά με βάση τα ελάχιστα εισοδήματα που έχει καθιερώσει το υπουργείο Οικονομικών από την 1η Ιανουαρίου 2023 και εφαρμόζονται κατά τη συμπλήρωση και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται εφέτος.

Οι προτάσεις

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», στο τραπέζι των συζητήσεων για τις αλλαγές που μπορεί να γίνουν, ώστε ναι μεν να είναι σημειακές, όπως δήλωσε δύο ημέρες μετά τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ταυτόχρονα και ουσιαστικές στο μέτρο του δυνατού, έχουν πέσει διάφορες προτάσεις με κορυφαία να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα οικογενειακά εισοδήματα αλλά και εισοδήματα που μέχρι στιγμής βρίσκονται εκτός συνυπολογισμού για το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών

Οπως τα τεκμήρια

Για παράδειγμα, στην περίπτωση παντρεμένου ζευγαριού, αν ο ένας έχει π.χ. ετήσια εισοδήματα 30.000 ευρώ, είτε αυτά προέρχονται από μισθωτή εργασία είτε από ελευθέριο επάγγελμα, και ο άλλος σύζυγος αντί να εμφανίζει ελάχιστο εισόδημα 10.920 εμφανίζει 8.000 ευρώ, να μπορεί ο ένας σύζυγος να καλύψει ουσιαστικά τη διαφορά του λιγότερου εισοδήματος από τα δικά του. Ουσιαστικά να λειτουργήσει κατά κάποιον τρόπο το σύστημα που εφαρμόζεται σήμερα για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης, όπου ο ένας σύζυγος μπορεί να έχει στην κατοχή ένα αυτοκίνητο αλλά να φαίνεται ότι το συντηρεί ο άλλος σύζυγος.

Αυτή η πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα εφαρμοστεί στην πλήρη της μορφή, δηλαδή δεν θα μπορεί ο ένας σύζυγος να καλύψει εξ ολοκλήρου τη διαφορά που εμφανίζει ο άλλος σύζυγος-επαγγελματίας συγκρίνοντας τα πραγματικά με τα ελάχιστα ετήσια εισοδήματα που καθορίζει η Εφορία. Αλλά, όπως λένε αρμοδίως, και ένα ποσοστό π.χ. 20% των εισοδημάτων να καλύπτει θα θεωρηθεί βελτίωση του υφιστάμενου νόμου.

Ενοίκια και τόκοι

Η άλλη σημαντική πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι για το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ενός επαγγελματία να μη συνυπολογίζονται μόνο τα εισοδήματα που πιθανόν έχει από μισθωτές υπηρεσίες ή από συντάξεις ή ακόμη από αγροτικές δραστηριότητες, αλλά να λαμβάνονται υπ’ όψιν για την κάλυψη του ελάχιστου εισοδήματος και τα εισοδήματα από ενοίκια, από τόκους καταθέσεων, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα κ.λπ.

Πολύ σημαντική παρέμβαση, που θα δώσει ανάσα στους επαγγελματίες, θα είναι μια μικρή μείωση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής που καλούνται κάθε χρόνο να εμφανίζουν οι επαγγελματίες, καθώς και με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί σε κάποιον βαθμό η φορολογική τους επιβάρυνση. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν να αποσυνδεθεί για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος, αλλά και τα επόμενα δύο χρόνια, ο υπολογισμός της ελάχιστης αμοιβής των επαγγελματιών από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αυτό διότι ο νόμος καθορίζει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των επαγγελματιών με βάση το πώς είναι διαμορφωμένος ο κατώτατος μισθός. Από τη στιγμή που αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός τον Απρίλιο του 2024 στα 830 ευρώ από τα 780 ευρώ που ήταν τον Απρίλιο του 2023, το ποσοστό αύξησης κατά 6,4% θα πρέπει να εφαρμοστεί στα εφετινά ελάχιστα εισοδήματα που θα πρέπει να εμφανίσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στη φορολογική δήλωση του 2025. Αυτό στην πράξη σημαίνει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση.

Απλοποίηση

Από την άλλη, στο υπουργείο Οικονομικών σκοπεύουν να απλοποιήσουν τη διαδικασία αμφισβήτησης των ελάχιστων τεκμαρτών εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς γραφειοκρατία και πολύπλοκα συστήματα.

Οπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά τις εκλογές δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτή τη μεταρρύθμιση και ότι οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα διατηρούν τον πυρήνα του μέτρου, δηλαδή της καθιέρωσης ελάχιστου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Από την άλλη αναγνωρίζουν και οι ίδιοι ότι όσο προχωρούν οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και καταγράφονται με ακρίβεια όλες οι συναλλαγές στο σύστημα myDATA, τότε σταδιακά μπορεί σε βάθος χρόνου να υπάρξει μείωση των τεκμηρίων, αλλά όχι κατάργηση.

Η ελάχιστη αμοιβή

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα ισχύοντα, η ετήσια ελάχιστη αμοιβή επαγγελματιών για όσους έχουν έως 3 έτη εργασίας είναι μηδενική και από 4 έως 12 έτη διαμορφώνεται από 3.603 ευρώ έως 13.104 ευρώ και πάνω από 12 έτη ανεβαίνει σε 14.196 ευρώ. Στα ποσά αυτά επιβάλλονται προσαυξήσεις ανάλογα με το σύνολο της μισθοδοσίας και της διαφοράς του υψηλότερου τζίρου που δηλώνει ο επαγγελματίας σε σύγκριση με τον μέσο όρο που αφορά τον ΚΑΔ που είναι ενταγμένος. με ανώτατο ποσό τις 50.000 ευρώ.

Από την ελάχιστη αμοιβή απαλλάσονται οι αγρότες, τα «μπλοκάκια» (όσοι έχουν έως 3 εργοδότες τον χρόνο) και τα άτομα με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%, ενώ μείωση ελάχιστης αμοιβής κατά 50% έχουν υπό προϋποθέσεις πολύτεκνοι, κάτοικοι νησιών και απομακρυσμένων περιοχών και άτομα με αναπηρία με μικρότερο ποσοστό του 80%.

Πότε θα ισχύσουν

Οι όποιες διορθωτικές κινήσεις για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών θα αφορούν τα εισοδήματα του 2024 που θα δηλωθούν το 2025 και όχι εκείνα για τα οποία ήδη υποβάλλονται δηλώσεις, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2023.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax