Συμμαχία συγκροτούν Γερμανία και Μαρόκο με στόχο, την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγων ενέργειας και την παραγωγή υδρογόνου στη βορειοαφρικανική χώρα.
Η Γερμανία επιδιώκει να επεκτείνει την εξάρτησή της από το υδρογόνο ως μελλοντική πηγή ενέργειας για να μειώσει τις εκπομπές θερμοκηπίου για βιομηχανικούς τομείς υψηλής ρύπανσης, όπως ο χάλυβας και τα χημικά, αναφέρει το Reuters.
Συνεργασία της αυστραλιανής Fortescue με τον όμιλο OCP του Μαρόκου για πράσινο υδρογόνο
Το Βερολίνο θα πρέπει να εισάγει έως και το 70% της ζήτησης υδρογόνου στο μέλλον, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στοχεύει να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2045, αλλά δεν διαθέτει χώρο και συνθήκες για μεγάλη παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Κάτι που διαθέτει, σε αφθονία μάλλον το Ραμπάτ.
«Το Μαρόκο έχει τις καλύτερες συνθήκες για την ενεργειακή μετάβαση και την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Η Γερμανία θέλει να εισάγει υδρογόνο», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης Σβένια Σουλτζ (Svenja Schulze), η οποία υπέγραψε τη δήλωση συμμαχίας με τον Μαροκινό Υπουργό Εξωτερικών Νασερ Μπουίτα (Nasser Bourita), στο Βερολίνο.
Παραγωγή υδρογόνου
Η Σ. Σουλτζ είπε ότι η νέα πράσινη οικονομία υδρογόνου πρέπει να είναι δίκαιη και σε αντίθεση με την οικονομία που βασίζεται στα ορυκτά.
«Θέλουμε να το κάνουμε αυτό δίκαια και σε συνεργασία, έτσι ώστε το Μαρόκο να μπορέσει επίσης να προωθήσει την ενεργειακή του μετάβαση και να πάρει το δίκαιο μερίδιο από τις αλυσίδες αξίας του μέλλοντος», πρόσθεσε.
Δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας, η Γερμανία υποστηρίζει την εμπορική συνεργασία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ του Μαρόκου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συμμετοχή γερμανικών εταιρειών τεχνολογίας για την προώθηση της οικονομίας του υδρογόνου εκεί, δήλωσε ο υφυπουργός του υπουργείου Οικονομίας Στέφαν Βέντζελ (Stefan Wenzel).
Ο μεγαλύτερος ηλιακός θερμοηλεκτρικός σταθμός στον κόσμο στην πόλη Ouarzazate του νότιου Μαρόκου κατασκευάστηκε με την υποστήριξη της Γερμανίας, δήλωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι η Γερμανία συμμετέχει επίσης στην κατασκευή του πρώτου πράσινου πιλοτικού εργοστασίου υδρογόνου στο Μαρόκο.
Το εργοστάσιο αναμένεται να παράγει περίπου 10.000 τόνους υδρογόνου ετησίως, αρκετό για την παραγωγή 50.000 τόνων πράσινου χάλυβα, πρόσθεσε το υπουργείο.
Το υπουργείο Ανάπτυξης της Γερμανίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να διευκρινίσει πότε θα ξεκινήσει η παραγωγή και οι εξαγωγές υδρογόνου στη Γερμανία ή πώς θα μεταφερθεί στη Γερμανία, σημειώνει το Reuters.
Σημειώνεται ότι και η Γαλλία συνεργάζεται με την πρώην αποικία της, το Μαρόκο, σε έργα ηλιακής ενέργειας και παραγωγής πράσινου υδρογόνου.
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»