Δεύτερος συνεχόμενος πτωτικός μήνας για το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο Γενικός Δείκτης μετράει ήδη απώλειες λίγο πάνω από 6% από τις κορυφές στα τέλη Μαϊου, με το ζήτημα της πολιτικής ασάφειας στη Γαλλία να παραμένει ανοιχτό.
Την ίδια ώρα που οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες (ξανα)βρέθηκαν στα ιστορικά τους υψηλά, με υψηλές απόδοσεις εντός του 2024 (+15% και +18% για S&P500 και Nasdaq), αποτυπώνοντας ευχερώς και το καλό επενδυτικό κλίμα.
Αξίζει να σημειωθεί, δε, πως παρά τις πιέσεις των ημερών, ο ΔΤΡ μας «γράφει» παρόμοια απόδοση +15%, συνυπολογίζοντας την κατάρρευση ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, ενώ και ο ΓΔ κερδίζει 9%.
Κι έτσι, εφόσον αμβλυνθούν οι επενδυτικοί κίνδυνοι που προέκυψαν μετά τις ευρωεκλογές και ειδικά στην Ευρώπη, θα μπορούσαμε να δώσουμε μεγάλες πιθανότητες επιστροφής του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην κορυφή των θετικών αποδόσεων.
Προς το παρόν, έχουμε εισηγμένες ..δύο ταχυτήτων, καθώς κάποιες στέκονται αξιοπρεπώς στο πλαγιοκόπημα των πωλητών, κι άλλες έχουν απλά αφεθεί.
Ενδεικτικά, την καλύτερη συμπεριφορά έχουν (πλην άλλων) οι ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΕΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΚΡΙ, ΟΛΠ, TITC, CENER, ΕΥΡΩΒ, που συντηρήθηκαν ανοδικές με απαράμιλλη ανθεκτικότητα. Από την άλλη, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ είναι μερικές απο εκείνες που απογοήτευσαν με τη συνολική τους εικόνα.
Η αναβάθμιση της Alpha απο τον οίκο Moody’s είναι ένα καλό νέο, σε συνέχεια των αντίστοιχων σε ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, ωστόσο έπεσε σε δύσκολη φάση, και ενδέχεται να «καεί», όπως και των άλλων δύο. Η μετοχή κινείται πτωτικά για πολύ μεγάλο διάστημα, με κάκιστη συμπεριφορά τόσο συγκριτικά με ΕΥΡΩΒ-ΕΤΕ, όσο και με τις περισσότερες σε μεγάλη και μεσαία κεφ/ση. Αρνητική απόδοση και από 1/1 (-2%), και στον μήνα (-10%), στη ζώνη 1,30-1,33 περιμένουμε στηρίξεις.
H ..γκρίνια στη Lamda στη ΓΣ δικαιολογείται εν μέρει και από την πορεία της τιμής, ή και το αντίθετο. Όσο βρίσκεται κάτω από 6,90 ευρώ, όχι μόνο δεν έχει κάποιο ενδιαφέρον, αλλά κινδυνεύει να δει ξεπούλημα προς τα 6.