
Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για τα ακαθάριστα οικόπεδα στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr, αποφάσισε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά από σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων(ΠΟΜΙΔΑ), προκειμένου να ολοκληρωθεί η καθολική προσπάθεια καθαρισμών από τους πολίτες.
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου από τις έως τώρα δηλώσεις στην πλατφόρμα του υπουργείου, διαφαίνεται ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνεται «μία νέα κουλτούρα πρόληψης» στη χώρα.
Ειδικότερα, μέχρι σήμερα 28 Ιουνίου και ώρα 19.00, 459.252 πολίτες έχουν δηλώσει στην πλατφόρμα ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους.
Ακαθάριστα οικόπεδα: Επιπλέον χρηματοδότηση σε δήμους για το μάζεμα των ξερών χόρτων
Μόνο τις τελευταίες 4 ημέρες υποβλήθηκαν πάνω από 189.500 δηλώσεις, που αποδεικνύει ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πόσο κρίσιμο είναι να καθαρίζουν τις περιουσίες τους. «Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε τις ιδιοκτησίες μας, τους γείτονές μας και τον τόπο μας και συμβάλλουμε καθοριστικά στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβέστες και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας κατά τη δύσκολη αντιπυρική περίοδο που διανύουμε» καταλήγει η ανακοίνωση.
Τα ακαθάριστα οικόπεδα
Μετά και την παράταση που δόθηκε, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κοντά, ή μέσα σε δασικές εκτάσεις θα πρέπει έως τις 15 Ιουλίου να προβούν στις απαραίτητες παρεμβάσεις, που αφορούν τα κλαδέματα δέντρων, θάμνων και την απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών και να καταθέσουν τη σχετική έκθεση συμμόρφωσης του Κανονισμού Πυροπροστασίας.
Στη συνέχεια θα πρέπει να το δηλώσουν στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr.
Δηλώσεις
Οι δηλώσεις κατατίθενται είτε χειρόγραφα, είτε με e-mail από τους αρμόδιους επιστήμονες μηχανικούς, τοπογράφους, δασολόγους ή γεωπόνους που συντάσσουν για λογαριασμό των ιδιοκτητών τις εκθέσεις.
Το νέο εργαλείο που δημιουργήθηκε θα απλοποιεί τις διαδικασίες, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ως προς τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνοι για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.
Με επιτόπιους ελέγχους οι Δήμοι θα εντοπίζουν τα ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν, εάν οι πολίτες έχουν υποβάλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.


Latest News

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Ακάθεκτο το real estate κόντρα στις αναταράξεις – Το μήνυμα Dimand και Premia
Σε δημιουργικό αναβρασμό παραμένουν οι εγχώριες εταιρείες real estate κόντρα στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ – Οι ευκαιρίες που αναζητούν και οι προβληματισμοί για το κόστος

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.
![Σπίτι μου 2: Στο… ράφι τα δάνεια – Ακίνητα παλιά και ακριβά [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akin4-1-600x399.jpg)
«Κρυμμένος θησαυρός» η αναζήτηση φθηνής στέγης - Τα εμπόδια στο Σπίτι μου 2
Η εξεύρεση ακινήτων εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι και για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Orilina Properties: Κέρδη ρεκόρ 19,27 εκατ. ευρώ για το 2024
Η προσαρμοσμένη ετήσια απόδοση επί της Eπιχειρηματικής Aξίας (Enterprise Value) του Ομίλου Orilina Properties ανήλθε σε 17,2%

Ανδριόπουλος (DIMAND): Σε 10 χρόνια θα λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της κατοικίας
«Το πρόβλημα της κατοικίας είναι ένα ζήτημα που επιλύεται αν συνεργαστούν όλοι, υποστήριξε ο Δ. Ανδριόπουλος της DIMAND
![Ενοίκια: Σε ποιες περιοχές υπάρχουν προσιτές τιμές, πού έχουν εκτοξευθεί [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_enoikia24-600x352.png)
Γιατί ξέφυγαν οι τιμές των ενοικίων - Οι φθηνές και ακριβές περιοχές [πίνακες]
Δεν σταματά η άνοδος στα ενοίκια - «Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η αναζήτηση κατάλληλου και προσιτού ακινήτου

Σπίτια με φθηνό ενοίκιο σε νέους και ευάλωτα νοικοκυριά
Ανοίγει ο δρόμος να διατεθούν ακίνητα που έχει στην κυριότητά του το Δημόσιο σε ιδιώτες κατασκευαστές

Dimand: Χτίζει νέο pipeline έργων αξίας άνω του 1 δισ. – Τι συμβαίνει με Μινιόν και Πύργο Πειραιά
Για την πρόοδο των έργων που διαχειρίζεται, την ελληνική αγορά real estate αλλά και τις επιπτώσεις από τους δασμούς Τραμπ μίλησε ο επικεφαλής της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος

Νέο ψηφιακό εργαλείο για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας και κτιρίου - Τι αναφέρει η ΡΑΑΕΥ
Ο Καταναλωτής (χρήστης του ΒΕΕΜ) δημιουργεί στην πλατφόρμα λογαριασμό μέσω μίας απλής επιβεβαίωσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου